Rosa Kadın Derneği: İçişleri Bakanlığının ölüm verileri gerçeği yansıtmıyor
İçişleri Bakanlığının son 15 yılda yaşanan “kasten öldürme” olaylarına dair verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Rosa Kadın Derneği, "Nasıl bir çalışmanın yürütüldüğü belirsiz" dedi.

İçişleri Bakanlığı, polis ve jandarma sorumluluk bölgelerinde son 15 yılda yaşanan “Kasten öldürme” olaylarına dair verileri paylaştı. Bakanlık yayımladığı verilerle kadın cinayetlerinin azaldığını iddia ederken paylaşılan tabloda “erkek ölümleri” verilerinin yer alması da tepki çekti.

'VERİLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

Rosa Kadın Derneği Yöneticisi Avukat Elif Tirenç İpek, gerçeği yansıtmayan verilerin, kadın örgütlerinin tuttuğu çetelelerle asla örtüşmeyen ve neredeyse yarı yarıya gösteren bir tablo olduğunu belirtti.

“Birçok kadın örgütü tarafından yayımlanan raporlar basın taraması ve saha çalışması ile tutulan çeteleler, Bakanlığın açıkladığı sayıların çok üstünde veri sunuyor” diyen İpek, verilerin algı yaratmaya dönük olduğuna dikkat çekti.

Verilerin hangi kritere göre toparlandığını soran İpek, “Örneğin dini nikahlı olup da öldürülen kadınlar veya ‘şüpheli kadın ölümleri’ bu kapsama alınmamış veya ‘kadın maktül’ sayıları verilirken, bu suçlarda fail cinsiyeti ve gerekçesi verilmemiştir. Bu haliyle nasıl bir çalışmanın yürütüldüğü kısmı belirsiz kalmıştır” dedi.

Toplumsal Hukuk Kadın Grubu Üyesi Avukat Betül Çetin de İstanbul Sözleşmesi’ne karşı sürdürülen eylemlere değinerek “Karşı taraf imza çekme kararını meşru gösterecek gerçek olmayan söylemler, haberler ve istatistikler yayımlamaya devam ediyor. Bu istatistik üzerinden de ‘Kadın cinayetlerinde düşüş var’ diyor. Nereden baksanız tutarsızlık” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MA

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

İşyerlerinde, ofislerde, mahallelerde İstanbul Söz...

Haftalık gündemi tartıştığımız programımızda konumuz İstanbul Sözleşmesi; Sözleşme'den çekilme karar...

Şiddet failinden avukata telefon: İstanbul Sözleşm...

Sözleşme'den çekilmenin şiddet faillerini cesaretlendirdiğine dikkati çeken Av.Rabia Özgökçe: "Şimdi...