ROSA KADIN DERNEĞİ: Arkadaşlarımızı değil, kadın katillerini yargılayın
‘Amacımız, ‘ayrımcılığa karşı olmak, her türlü şiddetle mücadele etmek, eşitliği savunmak, barışı savunmak, demokrasiyi savunmak ve ekolojik bir toplum için mücadele etmek’tir.’

Rosa Kadın Derneği, kendilerine yönelik gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi. Dernek yöneticisi Gözde Engin, “Arkadaşlarımızı değil, tacizcileri, tecavüzcüleri, kadın katillerini yargılayın. Belki o zaman, her gün başka bir kadın cinayetine uyanmayız, belki o zaman bu kadar eylem yapmamıza da gerek kalmaz” dedi.  

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Rosa Kadın Derneğine dönük başlatılan soruşturma kapsamında 22 Mayıs’ta yapılan ev baskınlarında, aralarında dernek yöneticileri ve Kürt siyasetçilerinin de bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı. 14 kişi tutuklandı. 4 kişi serbest bırakıldı. Rosa Kadın Derneği, gözaltı ve tutuklamalara dair dernek binasının bahçesinde basın açıklaması yaptı.

‘KADINLAR TABİİ Kİ BARIŞ İSTİYOR’
Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan dernek yöneticisi Gözde Engin, derneklerinin çalışmalarının illegalize edilmeye çalışıldığını söyledi. Savcılık ifadesinde üyelerine neden “Kadınlar Barış İstiyor” başlıklı basın açıklaması yapıldığını sorulduğunu belirten Engin, “Bizler amacımızı ‘ayrımcılığa karşı olmak, her türlü şiddetle mücadele etmek, eşitliği savunmak, barışı savunmak, demokrasiyi savunmak ve ekolojik bir toplum için mücadele etmek’ olarak belirlemiş bir derneğiz. Tabii ki barışı savunacağız. Kadınlar tabii ki barış istiyor” dedi.

‘PANKART VALİLİK İZNİYLE EYLEMDE KULLANILDI’
Savcılıkta sorulan bir diğer sorunun da “8 Mart’ı tertiplemekteki amacınız neydi?” olduğunu ifade eden Engin, dernekte arama yaparken 8 Mart sonrası eylem alanında kalmaması için toparlanıp derneğe bırakılmış olan yüzlerce lolipop ve pankart arasından sadece “Kadın Cinayetleri Politiktir. / TJA” yazan pankarta el koyulduğunu belirtti. Pankarta el konulmasına tepki gösteren Engin, pankartın zaten 8 Mart’ta eylem alanında kullanılmış olan, Valiliğe bildirilmiş, polis tarafından liste ile kontrolü yapılarak alana kabul edilen pankartlardan olduğunu vurguladı. Diyarbakır’da belediyeye kayyum atanmasına yönelik bütün kitle ve meslek örgütlerinin açıklama yaptığını hatırlatan Engin, derneklerinin yapmış olduğu açıklamanın “örgüt üyeliği” dosyasında delil olarak yer aldığını belirtti.

NEYE MORALİNİZİN BOZULDUĞUNA DİKKAT EDİN’
Dernek Başkanı Adalet Kaya’nın dinlenen bir telefon kaydında arkadaşının “Nasılsın” sorusuna “Moralim bozuk, uyanır uyanmaz sosyal medyada savaş haberleri gördüm” demiş olmakla yargılandığını söyleyen Engin, “Şu anda devam eden yargılamalar sonrasında herkese dikkatli olmasını tavsiye ediyoruz açıkçası. Neye moralinizin bozulduğuna dikkat edin. Zira bu ülkede bazı şeylere moralinizin bozuluyor olması dava dosyanıza delil olarak eklenebilir, hatta bir de Kürt’seniz bu moral bozukluğu sizin örgüt üyeliği ile yargılanmanıza bile sebep olabilir” dedi.

‘FAALİYETLERİMİZİN ARKASINDAYIZ’
Derneklerinin Meclise getirilmesi planlanan infaz yasası öncesinde seslerinin kısılmak istendiğini dile getiren Engin, yaptıkları oldukları her faaliyetin arkasında olduklarını belirterek, “Arkadaşlarımızı değil, tacizcileri, tecavüzcüleri, kadın katillerini yargılayın. Belki o zaman, her gün başka bir kadın cinayetine uyanmayız, belki o zaman bu kadar eylem yapmamıza da gerek kalmaz. Bizler şu anda kadar yaptığımız ne varsa yapmaya devam edeceğiz” dedi.

İlgili haberler
Diyarbakır’dan Rosa operasyonuna ortak tepki: Tutu...

Diyarbakır’da bir araya gelen 15 sendika, kadın, meslek ve kitle örgütü ortak açıklamayla Rosa Kadın...

Rosa Kadın Derneği, TJA aktivistleri ve çok sayıda...

Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneğine sabah saatlerinde polis baskını düzenlenirken dernek yönetici ve...

Ankara Kadın Platformu: Kadınları değil failleri s...

Rosa Kadın Derneği, TJA ve HDP üyelerine dönük gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren Ankara Kadın...