Diyarbakır’dan Rosa operasyonuna ortak tepki: Tutuklananlar derhal serbest bırakılsın
Diyarbakır’da bir araya gelen 15 sendika, kadın, meslek ve kitle örgütü ortak açıklamayla Rosa Kadın Derneğine yönelik operasyona tepki gösterdi.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Rosa Kadın Derneğine yönelik soruşturmasına tepkiler sürüyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği, Rosa Kadın Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Dayanışmanın Kadın Hali, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İKK, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Diyarbakır Bölge Temsilciliği, Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi (DER-MEZ), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası ve Rengarenk Umutlar Derneği konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Sivil toplum örgütlerinin hareket alanı sınırlanmakta, insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve tüm muhalifler hükümet ve yargı iş birliğiyle hedef alınmakta akabinde yargı eliyle sesleri kesilmeye çalışılmaktadır. Ortaya çıkan bu korku atmosferinde, düzenlenen hukuksuz operasyonlara karşı oluşacak toplumsal dayanışma ve desteği engellemek hedeflenmektedir. Rosa Kadın Derneğinin yapmış olduğu mitingler, basın açıklamaları, sosyal medya paylaşımları, hak ihlaline uğrayan kadınlar hakkında yürüttükleri faaliyetler suçlama konusu yapılarak, aynı zamanda tutuklama gerekçesi de sayılmıştır. Soruşturma ve tutuklama 'delilleri' sivil toplum faaliyetlerinin bizatihi kendisidir. Dolayısıyla soruşturma bir suç soruşturması değil, sivil toplumu susturma ve bastırma soruşturmasıdır” ifadelerine yer verildi. 

'DERHAL SERBEST BIRAKILSINLAR’

Soruşturma kapsamında tutuklanan annesiyle birlikte cezaevine gönderilen 3 buçuk yaşındaki Dilgeş Aslan'ın durumuna işaret edildiği açıklama, şu ifadelerle son buldu:  “Şiddete ve diğer hak ihlallerine uğrayan kadınlara destek ve dayanışma faaliyetleri yürüten Rosa Kadın Derneğinin başkan ve üyeleri, yargı mağduru hatta kurbanı haline gelmiştir. Tutuklanan kadınlardan birisinin üç buçuk yaşındaki çocuğu da kendisiyle birlikte cezaevine gitmek zorunda kalmıştır. Bizler sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri olarak; sivil toplum faaliyetlerini ve siyaseti kriminalize eden bu soruşturmaları kınıyoruz. Tutuklananların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

İlgili haberler
12 kadın hakları savunucusu ve Kürt siyasetçiler t...

Rosa Kadın Derneği, TJA’dan kadınlar ile Kürt siyasetçilerden 12’si tutuklandı. Kadınlara, “8 Mart’ı...

Rosa Kadın Derneği, TJA aktivistleri ve çok sayıda...

Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneğine sabah saatlerinde polis baskını düzenlenirken dernek yönetici ve...

Kadın kurumlarının kapısına tuğla ören, kadın kita...

Kapatılan kadın kurumlarının kapısına yalnızca “mühür” vurmakla yetinmeyip bir de tuğladan duvar öre...