Pınar Gültekin davası | Sanık indirim almak için her yola başvurdu
Muğla’da 27 yaşındaki Pınar Gültekin’i katleden sanıkların yargılandığı dava görüldü. Sanık indirim almak için her türlü yola başvururken dava 4 Ocak 2021 tarihine ertelendi.

Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Cemal Metin Avcı ile kardeşi Mertcan Avcı, Gültekin’in yakınları, baro temsilcileri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, kadın hakları derneği üyeleri ve taraf avukatları katıldı. Davayı takip etmek isteyen Pınar Gültekin’in yakınları, okul arkadaşları ve çok sayıda kadın derneği üyesi de adliyeye geldi.

‘OLAY ANINDA HİÇ YAKALANMAYACAĞIMI DÜŞÜNDÜM’

Duruşmada cinayeti nasıl işlediğini anlatan sanık Cemal Metin Avcı, “Olay anında hiç yakalanmayacağımı düşündüm” dedi. Pınar tarafından tehdit edildiğini, şantaja maruz kaldığını, Pınar’ın tuttuğu kişiler tarafından cinsel saldırıya uğradığını ve Pınar’a birçok kez para verdiğini iddia eden Avcı, “Çok pişmanım, öldürme gibi bir amacım asla olmadı” ifadesini kullandı.

Sanık Mertcan Avcı ise cinayetle ilgisinin bulunmadığını iddia ederek, hakkındaki suçlamaları reddetti.

ANNE GÜLTEKİN: HAKKIMI HELAL ETMİYORUM

Duruşmada söz alan Pınar’ın annesi Şefika Gültekin, katil zanlısı Avcı’ya hakkını helal etmediğini söyledi. Gültekin, “Kızımın evine girdiğimizde, eve dönecekmiş gibi her şeyi bırakmış. Yemek yemiş, bulaşığını bırakmış. Eve döneceğini düşünmüş. Bu katile yardım edenler mutlaka var. 1,80 boyunda Pınar, katil cılız. Nasıl taşıyacak o varili? O anlar beynimin içinde dönüyor. Nasıl öldürdü, nasıl yaktı, nasıl beton döktü kızımın üzerine? Kızımın acısı yüreğimde. Yüreğim dayanmıyor. Prensesim, bir tanem, kelebeğim, nazlı kuzum. O anlarda hissettikleri içimi titretiyor. Bu katil belasını bulmadan, bu acı içimizden hiç çıkmayacak. Ben ona hakkımı helal etmiyorum” ifadelerini kullandı.

‘CİNAYETE KILIF UYDURMAK İÇİN YAZILMIŞ’

Pınar’ın babası Sıddık Gültekin, katil zanlısının yalan beyanlarla kızını itibarsızlaştırdığını söyledi. Gültekin, “Benim 5 çocuğum var. Eşimin el işlerini satarak Pınar’ı okuttuk. Kızım böyle öldürülmeyi hak etmemişti. Dünyanın en kötü insanı bile olsa böyle bir ölüm olmaz. Anlattığı her şey cinayete kılıf uydurmak için yazılmış. Bu işin içinde Avcı’nın anne babası ve ortağının da olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

‘MÜCADELEMİZ SONA KADAR SÜRECEK’

 Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir de duruşmaya ara verilmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, başsavcılıktan gelecek mütalaanın ardından gelecek celsede kararın çıkmasını beklediklerini, sanıkların en ağır cezayı almaları için hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini bildirdi.

TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Ara sonrası devam eden duruşmada tanıkların dinlenmesinin ardından savcı, iki sanığın da tutukluluk hallerinin devamı yönünde mütalaa verdi. Mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmederek; dinlenmeyen tanıkların zorla getirilmesine ve Pınar Gültekin’in ölüm sebebinin belirlenmesi için Adli Tip Kurumu 1’inci İhtisas Kurulu’ndan rapor alınmasına, Cemal Metin Avcı’nın panikatak sorunu olup olmadığının belirlenmesi amacıyla Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden rapor istenmesine ve eksik evraklarının giderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi. Heyet ayrıca 22 Aralık tarihinde olay yerinde keşif yapılmasına ve Cemal Metin Avcı’nın bir sonraki duruşmaya SEGBİS ile katılmasına hükmetti.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Duruşma öncesi “Kadına şiddete son, Pınar için adalet” pankartları açıldı, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adliye önünde açıklama yaptı.

Pınar Gültekin’in davasının avukatı Rezan Epözdemir de yine dava öncesi açıklama yaptı.

Avukat Epözdemir, Avcı’nın anne, baba ve ortağının da cinayetin failleri arasında yer aldığını düşündüklerini belirterek, “Soruşturmanın başından bu yana cinayetin tek başına işlenemeyeceğini söyleyerek, soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini savunuyorduk. Çünkü bu durum hayatın olağan akışına aykırı. Birçok talebimiz değerlendirildi ve Mertcan Avcı, tutuklandı. Ancak cinayetin tek başına işlenemeyeceğini düşünüyoruz. Başka faillerin de olduğunu düşünüyoruz. Ayten ve Selim Avcı ile Gökhan Orhan’la ilgili şikayetçi olmuştuk ancak beklemediğimiz bir şekilde kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Karara itiraz ettik ancak başvurumuz reddedildi. İç hukukumuzda başka bir mekanizma kalmadı. O yüzden Adalet Bakanlığı’na kanun yararına bozma başvurusu yaptık. Bakanlık bu başvuruyu yerinde görürse kararı Yargıtay’a taşıyacak. Eğer müspet bakılmazsa Anayasa Mahkemesine başvurup sonrasında AİHM’e başvurmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi 27 yaşındaki Pınar Gültekin, 16 Temmuz’da Akyaka Mahallesi’nde yalnız yaşadığı evinden ayrıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Şüphe üzerine gözaltına alınan Cemal Metin Avcı cinayeti itiraf etti. Avcı, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Soruşturma kapsamında Cemal Metin Avcı’nın kardeşi Mertcan Avcı, telefon sinyallerinin ağabeyiyle aynı zaman diliminde olay yeri ve yakınlarında tespit edilmesi üzerine gözaltına alındı. Jandarmada çelişkili ifadeler veren ve suçlamaları kabul etmeyen Avcı, “delil karartmak” suçlamasıyla tutuklandı.
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. İddianame, Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, tutuklu sanıklar Cemal Metin Avcı’nın “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, kardeşi Mertcan Avcı’nın ise “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme”den 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Sanık Cemal Metin Avcı’nın avukatları, 15 Ekim’de mahkemeye başvurarak sanığın duruşmaya SEGBİS ile katılmasını talep etti. Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir de sanık müdafilerinin birtakım soyut gerekçelerle sanığı mahkeme huzurundan kaçırmak istediklerini söyleyerek, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılması yönündeki talebinin reddine karar verilmesini istedi. Buna ilişkin itiraz mahkemece kabul edildi. Mahkeme, sanığın duruşmada hazır edilmesine karar verdi.


İlgili haberler
Pınar Gültekin’in katil zanlısı 9 Kasım’da hakim k...

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan sanık Cemal Metin A...

Pınar Gültekin cinayetini protesto eden 12 kadına...

Pınar Gültekin’in öldürülmesi sonrası Türkiye’de pek çok kadın sokağa çıktı. Cinayeti protesto eden...

Öldürülen Zeynep Şenpınar’ın annesi: Kızım hayır d...

Zeynep Şenpınar’ı öldüren Selim Ahmet Kemaloğlu’nun yargılandığı davanın birinci duruşması görüldü....