Öldürülen Zeynep Şenpınar’ın annesi: Kızım hayır dediği için öldürüldü
Zeynep Şenpınar’ı öldüren Selim Ahmet Kemaloğlu’nun yargılandığı davanın birinci duruşması görüldü. Anne Şenpınar, ‘Benim kızım hayır dediği için öldürüldü’ dedi. Duruşma 28 Ocak 2021’e ertelendi.

Muğla’da, 24 yaşındaki Zeynep Şenpınar’ı darbettikten sonra göğsünden bıçaklayarak öldürdüğü için tutuklanan Boksör Selim Ahmet Kemaloğlu’nun yargılandığı dava Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.  

Kemaloğlu hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenilen davanın duruşmasını izlemek için Maraş’tan gelen anne Arzu Şenpınar, adliye önünde “Katil nasıl yaptın, nasıl yaptın? Benim kızım hayır dediği için öldürüldü” diye feryat etti.

Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Şenpınar’ın annesi Aruz Şenpınar, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Muğla barolarının temsilcileri, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, Kadın Hakları Derneği üyeleri, Muğla Kadın Platformu üyesi kadınlar ve taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanık Selim Ahmet Kemaloğlu, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya dahil oldu.

Mahkeme heyeti, müşteki aile yakınları ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilcisi dışında diğer katılma taleplerini reddetti.

Duruşmada söz verilen sanık Kemaloğlu, daha önce savcılıkta verdiği ifadeleri kabul etti.

Savunmasında hatırladığı kısımları beyan ettiğini belirten Kemaloğlu, şunları kaydetti:

“Elimde bıçak varken Zeynep ile göz göze geldiğimi hatırlıyorum. Ama nerede ve onu bıçaklayıp bıçaklamadığımı hatırlamıyorum. Gözümü yoğun bakımda açtığımı hatırlıyorum. Daha önceden psikolojik rahatsızlığım vardı. Bu yüzden tedavi gördüm. Zeynep ile son zamanlarda aramız iyi değildi. Hastanede psikolojik tedavi görmüştüm. Herkesten şüpheleniyor, birinin bana zarar vereceğini düşünüyordum. Olay günü Zeynep saat 2-3 gibi temizlik yapmaya başladı. Sanki birilerinin eve gelip bana zarar vereceği gibi bir tedirginlik yaşadım. Sonrasında Zeynep’in kapıya yöneldiğini, elimde bıçak olduğunu hatırlıyorum.”

Kemaloğlu, “Burada bir mağdur varsa Zeynep’ten sonra benimdir” dedi.


‘EN AĞIR CEZAYI ALMASINI İSTİYORUM’

Zeynep Şenpınar’ın annesi Aruz Şenpınar ise sanıktan şikayetçi olduğunu, en ağır cezayı almasını istediğini söyledi.

Mahkeme heyeti daha sonra Zeynep Şenpınar’ın ev sahibi ve komşuları ile sanığın arkadaşlarını tanık olarak dinledi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatının talep ettiği sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığının belirlenmesi amacıyla İstanbul Adli Tıp Merkezinden rapor alınması ve dosyada bulunan eksiklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı 28 Ocak 2021’e erteledi.

Duruşma çıkışı adliye önünde açıklama yapan Şenpınar ailesinin avukatı Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun, sanığın olanları hatırlamadığı yönündeki sözlerinin inandırıcılığının olmadığını söyledi.


DAVA ÖNCESİ KADINLAR AÇIKLAMA YAPTI
Zeynep Şenpınar davası öncesi Muğla Kadın Platformu ve Üniversiteli Genç Kadınlar Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya Zeynep’in ailesi, çeşitli kadın örgütleri, HDP ve CHP İl yönetim üyeleri ve Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun da katıldı. Açıklamayı Leyla Kalın okudu. Kadınlar sık sık “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Sözleşmeyi uygula kadını yaşat”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” “Kadınları değil katilleri yargıla” sloganları attı.
‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSAYDI ZEYNEP ÖLMEYECEKTİ’
Duruşmanın takip edilmesi için çağrıda bulunan Kalın, İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulanmış olması halinde Zeynep’in ve birçok kadının hayatta olacağını dile getirdi. Devletin kadınların isyan etmesini kadınların öldürülmesinden daha büyük sorun olarak gördüğünü söyleyen Kalın, “Kamu personellerinin koruma tedbiri olan Zeynep için hiçbir tedbir uygulamayışı veya ifade odalarındaki ‘bu şikayetten bir şey çıkmaz ‘’ diyen ve kendini hakim savcı yerine koyan tavırları yaklaşık dört buçuk ay önce bir arkadaşımızın daha erkek şiddetiyle katledilmesine neden oldu” diye konuştu.
‘POLİS FAİLDEN ŞİKAYETÇİ OLMADI’
 Zeynep’in şikâyetini kendince bazı haklı gerekçelerle geri çektiğini belirten Kalın, “Zeynep’in öldürülmemesi için hiçbir koruyucu tedbiri uygulamadıkları, Zeynep’i korumadıkları gibi; Olay günü Selim Ahmet Kemaloğlu Zeynep’i öldürdükten sonra sağlık personellerinin ve polisin müdahale etmesine engellerken sokakta sesini çıkaran biz kadınlara yöneltmekten hiç çekinmedikleri “polise mukavemet” suçundan işlem yapılmadı, çünkü polisler şikâyetçi olmadı. Katilin cinsel saldırı ve kasten yaralama dahil çeşitli suçlardan sabıkalı olduğu ortaya çıktı” diye belirtti.
‘MEDYA VE SİYASETÇİLER FAİLİ DEĞİL KADINI SUÇLAYAN DİL KULLANDI’
 Erkek medyasının fail yerine Zeynep’in hayatını sorgulamayı seçtiğini ifade eden Kalın, AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hamdullah Arvas’ın yaptığı Twitter paylaşımına atıfta bulunarak “Erkek düzeninizin en büyük örneği. Biz buna erkek devlet diyoruz. Katillerin de katilleri şak şaklayan siyasetçinin de medyanın da bu gücü buradan aldığını çok iyi biliyoruz. Bu düzeni bu gücü kabul etmiyor, tanımıyor ve bu düzeni başınıza yıkacağız diyoruz” diye konuştu.
‘OCAK AYINDAN BU YANA MUĞLA’DA 10 KADIN KATLEDİLDİ’
 Önceki gün yapmayı planladıkları davaya çağrı niteliğindeki basın açıklamanın İçişleri Bakanlığının Genelgesi bahane edilerek ifade özgürlüğünün engellendiğini dile getiren Kalın, “Pınar Gültekin’in katledilmesiyle sık sık adı duyulan, Zeynep Şenpınar ile birlikte beş ayda 4 kadının katledildiği, ocak 2019’dan bu yana 10 kadının katledildiği Muğla ilinde bir grup kadının adalet arayışı bu kadar kadının katledilmesinden daha büyük sorun görünüp biz kadınların sokağa çıkması engellendi. Bu durum tüm coğrafya ve Muğla ili için oldukça acı bir durum olmakla beraber hukuksuzdur. Yaptığınız tüm hukuksuzluklara rağmen bugün buradayız. Ve en yüksek sesimizle İstanbul Sözleşmesi bizim diyoruz” şeklinde belirtti.

NE OLMUŞTU?

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünden mezun olan Zeynep Şenpınar, geçen 24 Mayıs günü, Boksör Selim Ahmet Kemaloğlu tarafından öldürüldü.

Zeynep Şenpınar’ın cinayetten 2 hafta önce Kemaloğlu’ndan şiddet gördüğü iddiasıyla polis merkezine giderek şikayetçi olduğu, 15 gün evden uzaklaştırma cezası verildiği ardından şikayetini geri çektiği öğrenildi. Kemaloğlu’nun son olarak 28 Ağustos 2019’da ‘cinsel saldırı ve kasten yaralama’ suçlarından gözaltına alındığı, savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

Gözaltına alınan Selim Ahmet Kemaloğlu, sevk edildiği adliyede tutuklandı.

Yürütülen soruşturma sonunda Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklu zanlı hakkında ‘Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiyi canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürmek’ suçundan iddianame hazırladı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianame, Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianame ile birlikte olay sırasında Zeynep Şenpınar’ın kaçıp kurtulmak istediği ancak saldırgan tarafından darbedilerek, eve geri götürüldüğü görüntüler de ortaya çıktı.


İlgili haberler
Zeynep Şenpınar’ın annesi: Kadınlar ölmesin artık

Kızının katili hakkında ağırlaştırılmış müebbet istenmesi üzerine ‘Kızım kemiklerin sızlamasın. Kati...

Zeynep Şenpınar’in katili milli boksör hakkında ağ...

Muğla’da 25 yaşındaki Zeynep Şenpınar’ı darbedip bıçaklayarak öldüren milli boksör Selim Ahmet Kemal...

Zeynep Şenpınar’ın arkadaşları: Alışmayacağız, yıl...

Muğla’da ayrıldığı erkek milli boksör Selim Ahmet Kemaloğlu tarafından katledilen Zeynep Şenpınar’ın...