Bakanlık ‘Cinayetler azaldı’ diyerek şiddeti görmezden geliyor
İçişleri Bakanlığı KADES verileri üzerinden yaptığı değerlendirmede kadın cinayetlerinin yüzde 27 azaldığını açıkladı. CHP PM üyesi Aylin Nazlıaka Bakanlığın açıklamasına tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta yaptığı yazılı açıklamada, 2020 yılının ilk 10 aylık döneminde kadın cinayetlerinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 oranında düştüğünü açıkladı. Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik yürütülen çalışmaların ise sonuç verdiğine dikkat çekilen açıklamada söz konusu verilere Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanıma sunulan Kadın Destek Uygulaması (KADES) üzerinde ulaşıldığı belirtildi. 2018 yılında uygulamaya girmesinin ardından, KADES’ e 45 bin 920 kadının ihbarda bulunduğu ve 545 bin 579 kişinin ise programı indirdiği bilgisi verilirken, CHP Kadın Kolları Başkanı ve PM üyesi Aylin Nazlıaka “Akıllı telefonu olmayan, her hareketi kontrol altında tutulan, şiddet, tehdit ve yoksulluk nedeniyle hele de pandemi koşullarında saldırgan ile aynı yerde yaşamak zorunda kalan ve hiçbir olanağa erişemeyen kadın ve çocukları nereye koyacağız?” diye sordu.   

“Koruma kararlarına rağmen sokak ortasında öldürülen, yemeğin tuzu az olduğu için dayak yiyen kadınların olduğu, ailesinden öç almak için çocukların öldürüldüğü bir ortamda, şiddetle topyekûn mücadele etmek gerekir. Şiddet uygulayan erkeklerin her gün ‘iyi hal’ ve ‘tahrik’ indirimleri ile sırtının sıvazlandığı bir adalet anlayışı içinde, ihbar hatları ile teselli olunamaz! Daha bu yılın ilk 10 ayında en az 229 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Sadece ekim ayında; 23 kadın öldürüldü, 80 kadına şiddet uygulandı, 7 kadına tecavüz edildi, 49 kadın seks işçiliğine zorlandı, 25 çocuk istismar edildi. Bunlar sadece basına yansıyan ve kadın örgütlerinin ulaşabildiği veriler. Şiddet çığ gibi büyürken, sadece buzdağının görünen kısmından bahsediliyor” diyen Nazlıaka, KADES uygulaması üzerinden kadın cinayetlerinin ve şiddetin arttığı bir dönemde, azalıyor gibi bir algı oluşturmanın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Nazlıaka son olarak, “Şiddet, eşitsizlikten beslenir. Kadın üniversitelerinin kurulmaya, baroların parçalanmaya, ‘biat et rahat et’ mantığının yayılmaya çalışıldığı bir ülkede eşitlikten söz edilemez. İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanların olduğu bir ortamda, kadına yönelik şiddet azalmaz. Ne zaman haklar güvence altına alınır, yasalar uygulanır, toplumun bir arada ve eşit koşullarda yaşayacağı politikalar hayata geçirilir, işte o zaman şiddetle samimi mücadeleden bahsedilebilir” dedi.

BAKANLIK SAYI VERMİYOR, ‘KADIN CİNAYETLERİ DÜŞTÜ’ DİYOR
İçişleri Bakanlığı, bu yılın 10 aylık döneminde kadın cinayetlerinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 oranında düştüğünü açıkladı. Açıklamada bu yılın ekim ayı ile bir önceki yılın aynı dönemi mukayese edildiğinde ise azalışın yüzde 14 olduğu belirtildi.
İçişleri Bakanlığı ve Aile Bakanlığı kadına yönelik şiddet ve cinayet verilerini net olarak açıklamazken, yalnızca “Kadın cinayetleri azaldı” demekle yetiniyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre KADES uygulamasından elde edilen veriler doğrultusunda bu yılın 10 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre koruyucu tedbir kararı yüzde 46, şiddet uygulayanlara yönelik önleyici tedbir kararı yüzde 70 oranında arttı. Ancak alınan bunca tedbir kararına rağmen kadın cinayetlerinin azaldığı belirtiliyor.


İlgili haberler
KCDP: 2020 ekim ayında 21 kadın öldürüldü, 8 kadın...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun 2020 yılı ekim ayı raporuna göre, ekim ayında 21 kadın...

İçişleri Bakanlığına göre kadına yönelik şiddet pa...

Kadın örgütleri, pandemi sürecinde şiddete karşı önlem ve koruyucu mekanizmalara kadınların ulaşamad...

Mor Çatı: İçişleri Bakanlığı’nın ‘Şiddet azaldı’ a...

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı İçişleri Bakanlığının ‘Şiddet azaldı’ açıklamasına tepki göstererek aç...