KCDP: 2020 ekim ayında 21 kadın öldürüldü, 8 kadının ölümü şüpheli
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun 2020 yılı ekim ayı raporuna göre, ekim ayında 21 kadın cinayeti yaşanırken 8 kadının ölümü şüpheli olarak yansıdı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun (KCDP) 2020 yılı ekim ayı raporuna göre, 21 kadın cinayeti işlendi, 8 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 21 kadından 12’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemezken, 9’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesinin, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğunun dile getirildiği raporda, “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” dendi.  

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Ekim ayında öldürülen 21 kadının 6’sı birlikte olduğu erkek, 5’i evli olduğu erkek, 5’i tanıdık birisi, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek ve 1’i de kardeşi tarafından öldürüldü. 2 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi.


KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınların 12’si evinde, 2’si arabada, 2’si işyerinde, 2’si sokak ortasında, 1’i de ıssız bir yerde, 1’i kuaförde öldürüldü. 1’inin öldürüldüğü yer tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 57’si evlerinde öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLARLA ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınların 14’ü ateşli silahlarla, 5’i kesici aletle, 2’si de boğularak öldürüldü.

EKİM AYINDA ÖLDÜRÜLEN 21 KADININ YAŞAM MÜCADELESİ HİKAYELERİ
Adana’da yaşayan 35 yaşındaki 1 çocuk annesi Tuğba Keleş, hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı Erdoğan Küpeli tarafından arkadaşlık teklifini reddettiği bahane gösterilerek işyerinde ateşli silahla öldürüldü. Küpeli daha önceden de Gülay Mübarek’i taciz ve tehdit ettiği için gözaltına alınmış ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Osmaniye’de yaşayan Emel Orhan, evli olduğu Gökmen Orhan tarafından evinde ateşli silahla öldürüldü.
Mersin’de yaşayan 2 çocuk annesi 33 yaşındaki Seher Aslan Özkurt, dini nikahlı birlikte yaşadığı S.S. tarafından ateşli silahla silahla öldürüldü. Seher’in daha öncesinde defalarca uzaklaştırma kararı aldırdığı, failin bu kararları ihlal ettiği için cezaevine girdiği ve cezaevinden çıkınca cinayeti işlediği öğrenildi.
Aydın’da yaşayan 33 yaşındaki 2 çocuk annesi Sinem Kaya, çöp dökmeye çıktığı sırada ayrı yaşadığı ve hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı dini nikahlı birlikte yaşadığı Dinçer Ö.’yü görünce kaçarak sığındığı kuaför dükkanında ateşli silahla öldürüldü. Failin, daha önce Sinem'i tehdit etmesi nedeniyle koruma kararını ihlal ettiği için 3 günlük zorlama hapis kararı olduğu ortaya çıktı.
Adana’da yaşayan 39 yaşındaki Hülya Güllüce dini nikahla birlikte yaşadığı ve ayrılmak istediği Abdullah Kaya tarafından telefonuna gelen bir mesaj bahane gösterilerek ateşli silahla evinde vurularak öldürüldü. Hülya G.’nin daha öncesinde şiddet gördüğü için boşandığı ama dini nikahla birlikte yaşamaya devam ettiği öğrenildi.
İzmir’de yaşayan 31 yaşındaki Bihter Yalçınsoy, boşanma aşamasındaki Rahman Yalçınsoy tarafından konuşma teklifini reddettiği bahane gösterilerek boşanma davasına saatler kala evinde kesici aletle öldürüldü.
İstanbul’da yaşayan 33 yaşındaki Gül Gülsüm, imam nikahlı birlikte olduğu ve şiddet gördüğü için hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı Fikret Çakmak tarafından barışma teklifini reddettiği bahane edilerek boş bir arazide boğularak öldürüldü, ardından metruk bir eve bırakıldı.
İstanbul’da yaşayan Hiba Yusuf, evli olduğu Fadi El Haddah tarafından 4 yaşındaki çocuğunun gözleri önünde kesici aletle evinde öldürüldü.
Isparta’da yaşayan 23 yaşındaki Gamze Esgicioğlu yaşadığı evde kalbinden bıçaklanmış halde ölü bulundu. Soruşturma neticesinde birlikte olduğu Hasan Bölüm tarafından kıskançlık bahane gösterilerek öldürüldüğü ortaya çıktı.
Antalya’da yaşayan 64 yaşındaki Makbule Can, kızının evli olduğu M.İ. tarafından kızıyla barıştırması için arabuluculuk teklifini reddettiği bahane edilerek ateşli silahla öldürüldü. Makbule Can’ın kızının sığınma evinde olduğu ortaya çıktı.
Aydın’da yaşayan 59 yaşındaki 2 çocuk annesi Hatice Tusu, tacizleri nedeniyle uzaklaştırma kararı aldırdığı Suat Aksoy tarafından hayatına dair karar almak istemesi bahane edilerek boğularak öldürüldü, kayıp olarak arandığı 4 günün sonunda bedeni bataklığa gömülü bir şekilde bulundu.
Düzce’de yaşayan 25 yaşındaki Mahide Güneş Anıl, birlikte olduğu Kemal Anıl Şenol tarafından evinde ateşli silahla kalbinden vurularak öldürüldü. Mahide'nin öldürülmeden önce 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak bir evde kapalı tutulduğunu ve kurtarılmasını istediği ortaya çıktı.
Erzurum’da yaşayan 76 yaşındaki Melek Bulut, iddiaya göre tamir için evine gelen Mustafa Kuvvetli tarafından hakaret ettiği bahane gösterilerek evinde boğazı kesilerek öldürüldü.
İstanbul’da yaşayan 19 yaşındaki Hazal Tektaş, ısrarlı takibe maruz kaldığı, ölüm tehditleri aldığı ve evlilik teklifini reddettiği erkek Mehmet Ali Atış tarafından sokak ortasında ateşli silahla vurularak öldürüldü.
Diyarbakır’da yaşayan 24 yaşındaki Melek Aslan, kardeşi Mustafa Aslan tarafından hayatına dair karar alması bahane gösterilerek sokak ortasında ateşli silahla vurularak öldürüldü. Eskiden birlikte olduğu ve hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı Orhan Vatansever de cinayette azmettirici olduğu iddiasıyla tutuklandı.
İstanbul’da yaşayan S.Ü., evli olduğu M.Ü. tarafından evinde kesici aletle öldürüldü.
Konya’da yaşayan Büşra Gizem Güzelsoy (27) ve annesi Gülya Barutçu (48), Büşra’nın bir süre önce ayrıldığı nişanlısı Ömer İğret tarafından otomobil içerisinde ateşli silahla öldürüldü. Failin, ayrılıktan sonra Büşra’yı ve ailesini rahatsız etmesi üzerine Büşra mahkemeye başvurdu. Tedbir kararına rağmen fail Büşra’nın evini taşladı, savcılık soruşturma başlatmasına rağmen beyanların dışında delil olmadığı için savcılık tarafından takipsizlik kararı verilerek dosya Uzlaştırma Bürosu'na gönderildi. Fail, 2 ay önce bu büro aracılığıyla Büşra ve annesini rahatsız etmeme sözü vererek anlaştığı öğrenildi. Büşra’nın öldürülmeden 2 saat önce annesiyle birlikte tekrar polise gidip, fail hakkında şikayetçi olarak koruma kararı aldırdığı ortaya çıktı.
İzmir’de yaşayan 26 yaşındaki Gizem Önal, patronu Handan Doğru’nun boşanma aşamasındaki Köksal Doğru tarafından vurularak ağır bir şekilde yaralanmıştı. 55 gündür yaşam mücadelesi veren Gizem bu ay hayatını kaybetti.
Çankırı’da yaşayan 40 yaşındaki 3 çocuk annesi Gülay Güneş, 1 ay önce boşandığı Mesut Açıkgöz tarafından evine gizlice çilingir yardımıyla girilerek ateşli silahla öldürüldü.
Kahramanmaraş’ta yaşayan 52 yaşındaki Nuran S., evli olduğu erkek Cuma S. tarafından evinde ateşli silahla öldürüldü.


İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Ağustos ayında 27 kadın cinayeti yaş...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2020 ağustos ayı kadın cinayetleri raporunu paylaştı. Ra...

KCDP: Eylül ayında 36 kadın katledildi

KCDP eylül ayında 36 kadının katledildiğini belirterek kadın cinayetlerinin durdurulması için 12 mad...

Temmuz ayında 36 kadın erkekler tarafından öldürül...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2020 temmuz ayı kadın cinayetleri raporunu paylaştı. Rap...