‘Pazara girsinler enflasyonu görsünler’
Adana’da pazarda konuştuğumuz kadınlar mutfak masraflarının geçen yıla göre yüzde 30-50 oranında arttığını söylüyor.

TÜİK’in haziran ayı enflasyon rakamlarına göre yıllık enflasyon haziranda aylık bazda yüzde 0.03 artarken yıllık artış yüzde 15.72 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmede enflasyonun düşme trendinde olduğunu söyledi. Peki vatandaşın gerçek enflasyonu ne? Vatandaş için enflasyon artıyor mu, azalıyor mu? Hasatdönemine girildiği için mevsimsel olarak pazar fiyatlarında düşüş olsa da vatandaşlar mutfak masraflarının geçen yıla göre yüze 30 ila 50 oranında arttığını belirtiyor.
Adana’nın Çukurova İlçesi Toros Mahallesi Semt Pazarı’nda konuştuğumuz vatandaşlar enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirtiyor.Enflasyonun alışverişlerine nasıl etkilediğini sorduğumuz Melek Özdal “Enflasyonun falan düştüğü yok. Onlar kendi pencerelerinden bakıyorlar. Gelsinler pazara bir baksınlar görsünler. Korka korka alıyoruz” dedi.

‘ALACAĞIMIZI DÜŞÜNEREK ALIYORUZ’

Sebze fiyatlarında biraz düşüş olduğunu ancak meyvelerin hâlâ pahalı olduğunu ifade eden Özdal, “Harcamalarımız belli. Her şeyden kısıtlıyoruz. Markete gittiğimizde temel ihtiyaçlarımızı alıyoruz. Alacağımızı düşünerek alıyoruz. Günü kurtarıyoruz. Hiçbir şeyin düştüğü yok.Elektriğe zam gelmesi her şeyin pahalılaşması demek. Yüzde 6 zamla ne yapabiliriz? Enflasyonun düşünceleri farklı neye göre hesaplıyorlar bilmiyoruz” dedi.

‘BU AY SEBZE BİRAZ DÜŞTÜ AMA…’
Bu ay fiyatların biraz daha düştüğünü dile getiren Şengül Firmez, “Önceki alışverişlerde iki üç poşetle zor çıkıyorduk, bir kilo alacağımız yerde yarım kilo alıp çıkıyorduk. Sadece bugün çıktım, daha önceki günler çıkamayacak durumdaydım. Umarım bu düşüş devam eder” diye konuştu. Elektriğe, çaya, şekere, petrole gelen zamları hatırlattığımız Firmez, “Yeni zamlar felaket. Elektriği, suyu 20-25 liralık kullanıyorsun, çoğu vergi. 20 liralık elektriğe 50 lira vergi ödüyorsun. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Alınan bu vergiler de halka yansımıyor. 2 kuruş zam yapılıyor 10 kuruş karşılığında zamlarla alınıyor. Bu halk ne yapacak?” diye konuştu.
‘BİN 300 LİRA İLE AY SONU GELİR Mİ?’

“Bir yerden alıyorsan başka yerden patlak veriyor” diyen Firmez, “Aldığımız aylıkla zaten hiçbir şekilde öbür ayı getiremiyoruz. Emekli maaşı 1200, 1300 TL. Düşünün çocuk okutuyorum? 1300 lira nereye yeter? Elektriği, faturası, okul ihtiyacı… Ve sen buraya geliyorsun aldığın sadece birkaç kilo gıda. Başka ihtiyacın da var. Çalışan da alsın 2000TL para. Bir ev o parayla zaten geçinmez. Bütün zararı göre, vergiyi ödeyen halk ama zararı gören de halk” dedi.


1300 LİRA İLE TATİL
Adana’da havaların ısınmasıylabir kısım insan köyüne, imkanı olan yazlıklara ve yaylalara çekildi. Birçok emekçi ise yazı Adana’da geçiriyor. Firmez’e tatile gidip gitmeyeceğini soruyoruz. Firmez, “1300 lira ile tatile gidilir mi? Nasıl tatile gideceğiz? Artmıyor ki, işte temmuz gelmiş Adana’dayız. Geçinebilmek için üstünden başından, çocuğun üstünden, alınması gereken ayakkabıdan kısıyoruz, yemeğimizi çıkartalım da meyve olmasa da olur diyoruz” diye cevap veriyor.
MAAŞIMA 60 LİRA ZAM GELMİŞ NASIL OLACAK?

Emekli maşının yetersiz olduğunu söyleyen Hacer isimli vatandaş, “Domates, salatalık düşmüş. Ama emekli maaşı ile pazar alışverişini kapatamıyoruz. 1300 lira emekli maaşı alıyoruz. Şimdi de 60 lira zam vermiş. Nasıl olacak? Duysunlar sesimizi. Herkes geçinmekte zorlanıyor. En az asgari ücret olsun emeklinin maaşı. Kendileri bunu bilmiyor mu?” diye konuştu.

‘İKİ EMEKLİ MAAŞI BİLE YETMİYOR’
Emekli öğretmen Ümmühan Süngül de pazardan istedikleri bazı şeyleri alamadan döndüklerini belirterek “Enflasyondaki düşüş bizim cebimize yansımadı. Git gide geriye gidiyoruz. 40-50 TL pazara yeterken şimdi 100 lira yetmiyor. TÜİK enflasyonu gerçeği yansıtmıyor. Git gide fakirleşiyoruz. Benim emekli maaşım banka kredine gidiyor. Eşim de emekli. Onun maaşı ile geçiniyoruz” dedi.


İlgili haberler
Bir de buradan bak: Enflasyon nedir?

Enflasyonu hep ekonomistler konuşacak değil ya. Bakın kadınlar nasıl anlatıyor enflasyonu. Doç. Dr....

Yaz olmasına rağmen pazarda fiyatlar hala yüksek

Yenimahalle’ye bağlı Demetevler pazarında yeni gelen zamlarla birlikte kadınlara alım gücünün ihtiya...

KRİZ VAR, PARA YOK; MESAİ VAR, İZİN YOK: İşçi kadı...

Yoğun geçen kışın ardından tatil yapmak herkesin hakkı. Ancak kriz fırsatçılığıyla kadın işçilerin i...