Özak direnişinde 18. gün| EMEP’li Milletvekillerinden Urfa Valisi ve Jandarma hakkında suç duyurusu
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Özak işçilerine saldırı emri veren Şanlıurfa Valisi Şıldak hakkında suç duyurusunda bulundu.

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Özak Tekstil’de çalışan işçilerin sendika hakkı için mücadelesi sürüyor. 18 gündür devam eden eylemlere dönük Şanlıurfa Valiliğinin engelleme ve müdahale emirleri sonucunda çok sayıda işçi yaralanmış ve çok defa gözaltına alınmıştı. Son olarak 13 Aralık'ta ablukaya devam eden jandarma, yine Valiliğin emriyle işçilere tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etmiş; çok sayıda işçi yaralanmış, 19 işçi gözaltına alınmıştı.

Direnişin ilk gününden bu yana işçilerin yanında olan yayın kurulu üyemiz ve EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da jandarma ablukasına alınarak tazyikli su ve gazdan zarar görmüştü. Karaca, yaşananlar üzerine saldırı emrini veren Vali Hasan Şıldak hakkındaki şu soruların İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanmasını istedi:

    • Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’ın görev ve yetkilerini amacını aşacak şekilde, işçilerin hak ve özgürlüklerini engellemeye dönük kullanması, Bakanlığınızın talimatı mıdır?
    • Onlarca işçi ve 2 milletvekilinin yaralanmasına sebep olan saldırının emrini veren Vali Hasan Şıldak hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması için adımlar atacak mısınız?
    • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarıyla toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin mülki amirlerce keyif olarak yasaklanamayacağı sabit olmasına karşın sistematik olarak hak ihlaline sebep olan Vali Şıldak’ın bu pervasızlığına göz mü yumacaksınız?

Jandarma saldırı sonucu abluka altına alınan ve gazdan etkilenen EMEP milletvekilleri ayrıca; Şanlıurfa Valisi, Jandarma Komutanı ve saldırıyı gerçekleştiren Jandarma mensupları hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sevda Karaca,

" 📌 17 gündür Özak Tekstil işçilerinin anayasal hakları için verdiği mücadeleyi hukuksuz ve gayrimeşru uygulamalarla bastırmaya çalışan @UrfaValiligi @hasansildak hakkında...

📌Patronun önünde siper olan, işçiler karşısında düşmana saldırır gibi saldıran, işçilere ve iki milletvekili olarak @iskenderbayhn ve bana tazyikli su, gaz ve kalanlarla müdahale eden @jandarma hakkında

suç duyurusunda bulunduk.

📌Bu ülkede yaşayan her yurttaşın hakkını korumak, güvenliğini tesis etmekle sorumlu olan @TC_icisleri'nin elindeki tüm bürokrasi kurumlarını, emniyeti, jandarmayı işçilerin anayasal haklarını kullanmalarının önüne geçmek için seferber etmesini kabul etmiyoruz, @TC_icisleri'na görevlerini hatırlatan soru önergeleri verdik, cevap istiyoruz!

🔺Özak Tekstil patronu anayasadan, yasalardan, validen, İçişleri Bakanından üstün mü?

🔺Jandarma Komutanı, Urfa Valisi, İçişleri bakanı Özak Tekstil patronunun koruması, emir eri mi?

🔺Özak Tekstil işçileri bu ülkenin vatandaşı değil mi?

Hep beraber görelim...” ifadelerini kullandı. 

İlgili haberler
Özak Tekstil direnişinde 17. gün | BİRTEK-SEN Gene...

Jandarma, Özak işçilerine ve EMEP Milletvekilleri Sevda Karaca ile İskender Bayhan’a tazyikli su sık...

Özak Tekstil işçilerinin direnişi 16'ncı gününde|...

Urfa’da Özak Tekstil işçileri sendika hakkı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle direni...

Özak’ta grev yasak, TOMA, gaz ve gözaltı serbest

Özak tekstil işçilerinin direnişi 15. gününde sürerken jandarma işçilere bir kez daha müdahale etti....