Deprem bölgesindeki derneklerinin konteynerlerine el konuldu| Kadınları, çocukları yalnızlaştırmaktır istiyorlar
6 Şubat depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Adıyaman’da kadın ve çocuk derneklerinin oluşturduğu ‘kültür alanı’ndaki konteynerler hiçbir gerekçe gösterilmeden kaldırıldı.

Adıyaman’da aralarında Rosa Kadın Derneği, Rengarenk Umutlar Derneği ve Çocuk Çalışmaları Derneğine (ÇocukÇA) ait konteynerlerin yer aldığı kültür alanı, “İkamet izniniz yok” denilerek boşaltılıyor. Kira sözleşmesine rağmen toplanan konteynerlere el konulmasına tepki gösteren Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Avukat Berfin Polat, “Hukuki olarak bize gösterilen yazılı bir evrak yok” dedi ve yaşanan sürecin hukuksuzluğuna dikkat çekti.

‘KİRA SÖZLEŞMEMİZ DEVAM EDİYOR’

Polat, kira sözleşmesinin olmasına rağmen AFAD tarafından Rosa Kadın Derneği, Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Ferat-Der), Rengarenk Çocuklar Derneği ve depremzede çocuklar için eğitim çalışmaları yapan kurumların konteynerlerinin alandan götürüldüğünü söyledi. AFAD görevlisi kişilerin alana gelerek burayı boşaltmalarını istediklerini aktaran Polat, “Bugün insan hakları haftası kapsamında depremzede kadınlarla buluşma yapacaktık. Yoldayken, kolluk kuvvetlerinin AFAD ekipleriyle birlikte buraya gelerek çadırları söktüğüne, konteynerleri kaldıracağına dair bir bilgi aldık. Kira sözleşmemize rağmen burada kalamayacağımızı söylüyorlar. Aslında amaçlarının ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Deprem sürecinin hemen ardından ilan edilen OHAL’de nasıl sivil toplum örgütlerinin kuruluşlarının bu alanda çalışma yürütmesine engel oldularsa şu anda aynı organizasyon bu haliyle burada gerçekleşiyor. Deprem sürecinde insani yardım çalışmaları için seferberlik yürütmezlerken, şu anda bu alanda hak temelli çalışma yürüten kurumlara yönelik yapılan baskı ve şiddeti kabul etmiyoruz” diye konuştu.

‘ADIYAMAN’IN HİÇBİR YERİNDE ÇALIŞMA YAPMAMIZI İSTEMİYORLAR’

Gelen yetkililerin Adıyaman Valisi’nden sözlü talimat aldıklarını söylediklerini dile getiren Polat, “Ellerinde yazılı bir talimat evrakı olmadığı gibi arsa sahibiyle de sözleşmemiz olmasına rağmen arsa sahibinin bu alanı boşaltmaya yönelik dilekçe verdiğini söylediler. Bu nedenle alanı boşaltmamızı istiyorlar. Şu anda biz buradaki konteynerlerimizi farklı bir alana taşımak istiyoruz. Ancak Valilik Adıyaman’ın hiçbir yerinde çalışma yürütmemizi istemiyor. Belirttiğimiz hususların tamamı sözlü iletildi” dedi.

‘BU ALANDA ÇOK BÜYÜK BİR EMEK, ÖZVERİ, DAYANIŞMA VAR’
Depremin ilk gününden beri hem Diyarbakır’da hem Adıyaman’da insani yardım çalışmaları yaptıklarını, koordinasyon sağlanması için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Polat şöyle devam etti: “Deprem alanında hem ihtiyaç analizleri yapıyoruz hem izleme ve raporlama çalışması yapıyoruz hem de köylerde ve çadırlarda gezerek kadınların ve çocukların ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarımızı bu minvalde gerçekleştiriyoruz. Şu anda tek tek konteynerler kaldırılmaya devam ediyor. Bazılarının içini bile boşaltmanıza izin vermediler. Burada çalışma yürüten tüm gönüller bir yandan da konteynerleri boşaltmaya çalışıyor, çünkü çok büyük çabalar harcandı ve zararı en aza indirgemek istiyoruz. Bu konteynerlerin temini, buradaki kültür alanının oluşması, psikososyal destek sunmak için gerekli tüm malzemelerin tedariği bile bizim için çok çok büyük bir emek ve mesai harcama sebebiydi. Ancak bu alan birkaç saat içerisinde yerle bir edilmiş olacak. Burada kaldıklarını beyan eden depremzedeler de var.”

Fotoğraflar: Rosa Kadın Derneği X (Twitter) hesabından alınmıştır

İlgili haberler
Rosa Kadın Derneği: STK’lere kayyum teklifi ile bi...

Derneklere kayyum atama yetkisi veren düzenlemeye ilişkin Ekmek ve Gül’e konuşan Rosa Kadın Derneği...

AFAD, İskenderun'da çadırlarımıza el koydu: #Kızka...

AFAD, İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’nde depo olarak kullandığımız çadıra, kadın- çocuk çadırlar...

AFAD'ın İskenderun'da çadırlarımıza el koyması Mec...

İskenderun'da kurduğumuz çadırlara AFAD tarafından el konmasını, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm Mecl...