Özak’ta grev yasak, TOMA, gaz ve gözaltı serbest
Özak tekstil işçilerinin direnişi 15. gününde sürerken jandarma işçilere bir kez daha müdahale etti. Jandarma en az 100 işçiyi ve dört sendika yöneticisini gözaltına aldı.

Urfa’da sendikal haklarını almak ve insanca koşullarda çalışmak için direnişte olan Özak Tekstil işçilerinin mücadelesi 15’nci gününde sürüyor. Hakları için mücadele eden işçiler fabrikalarının önüne gitmek isterken jandarmanın TOMA’lı, tazyikli sulu, biber gazlı, coplu müdahalesiyle karşılaştı. Öğleden sonra kent merkezinde basın açıklaması yapan BİRTEK-SEN yöneticileri ve işçiler bu kez de çevik kuvvetin müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. Toplamda en az 100 işçi gözaltına alınırken BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendika yöneticileri Çayan Dursun, Deniz Kar ve Mazlum Ayçiçek de gözaltına alındı.

JANDARMA MÜDAHALESİYLE YARALANAN İŞÇİLER OLDU

Sabahın erken saatlerinde Özak Tekstil işçileri fabrikalarının önüne gitmek isterken jandarma da barikat yığınağı yaptı. İşçiler jandarmanın müdahale hazırlığına karşın hiçbir direnç göstermezken işçilerin üzerine TOMA’yla su sıkıldı. Jandarma işçilere copla, TOMA ile gaz ve su sıkarak müdahale etti. En az 100 işçi ve BİRTEK-SEN Yöneticisi Çayan Dursun ile BİRTEK-SEN Örgütlenme Uzmanı Deniz Kar gözaltına alındı. Müdahale sırasında yaralanan işçiler oldu.

‘BU SADECE ÖZAK İŞÇİLERİNİN SORUNU DEĞİL’

BİRTEK- SEN ise Özak işçilerine yapılan saldırıyı protesto etmek için Rabia Meydan’ında işçilerle bir açıklama gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Hakları için mücadele eden işçilere bütün Türkiye’nin, bütün dünyanın gözü önünde yapılmayan zulüm kalmadı. Bugün 4. kez işçiler sert bir şekilde müdahaleye uğradık, bazı işçi arkadaşlarımız yaralandı. Bu sadece Özak işçilerinin sorunu değil haklarını arayan bütün işçilerin ve emekçilerin sorunudur. Tüm herkese dayanışma çağrısında bulunuyoruz. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.” denildi.

‘DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ’

İşçi temsilcisi Mehmet ise, yapılan saldırılara karşı mücadeleye devam edeceklerini söyleyerek “İçeride Öz İplik-İş’ten ayrıldığımız için bütün bu yaşananlara hep birlikte tanık oluyoruz. Direneceğiz ve direne direne kazanacağız.” ifadelerini kullandı.

KARACA: BAŞÖRTÜLERİNDEN SÜRÜKLENEREK GÖZALTINA ALINDILAR

Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca ise “Bugün işçi kadınlar başörtülerinden tutulup sürüklenerek gözaltına alındı. Ağızlarından ‘başörtülü kadınlar’ lafını düşürmeyenler bugün Özak’ta kadın işçilere yapılan zulmün baş aktörleridir. Bunu hiç kimse unutmayacak. Gözaltına alınan 100 işçiyle görüştüm, ‘vazgeçmiyoruz’ diyorlar. Özak Tekstil işçisine destek vermek, emeğiyle geçinen herkesin meselesidir.” dedi.

SENDİKA GENEL BAŞKANI MEHMET TÜRKMEN GÖZALTINA ALINDI

Açıklamanın ardından ise etrafı polisle çevrilen BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendika yöneticisi Mazlum Ayçiçek de gözaltına alındı. Çevik kuvvet polisleri, hiçbir gerekçe göstermeksizin Türkmen ve Ayçiçek’i zorla polis aracına bindirerek götürdü.


MÜDAHALE SONRASI İŞÇİLER TOPLANTI YAPTI: DİRENİŞLE DAHA GÜÇLÜ DEVAM EDECEĞİZ
Sabah işçilere ve sendika yöneticilerine yapılan müdahale ve gözaltılar, Rabia Meydanı’ndaki açıklamadan sonra hukuksuzca BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen’e ve sendika yöneticisi Mazlum Ayçiçek’e yapılan gözaltı sonrası işçiler bir toplantı yapma kararı aldı. Urfa Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda toplanan direnişte olan yaklaşık 300 Özak Tekstil işçisi, direnişe devam kararı aldı.
İşçiler divan oluşturarak, 15 günlük direnişi değerlendirdi. Toplantıda söz alan her bir işçi direnişe dair düşüncelerini ve fikirlerini belirtirken bundan sonraki süreçte ne yapacaklarını tartıştı. İşçiler, polisin sendika yöneticilerini gözaltına almasının sebebini işçilerin direnişinin önüne geçmeye çalıştığından ötürü olduğunu değerlendirdi. İşçiler, birlikte tüm zorluklara, baskılara ve engellemelere rağmen, fabrika önündeki direnişlerini daha güçlü bir şekilde sürdürme kararı aldı. 

Fotoğraflar: Evrensel

İlgili haberler
Özak’ta grev yasak, TOMA, gaz ve gözaltı serbest

Özak tekstil işçilerinin direnişi 15. gününde sürerken jandarma işçilere bir kez daha müdahale etti....

Özak Tekstil direnişinde 11. gün: İşçiler öğlene k...

Sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları için 11 gündür direnişte olan Özak Tekstil işçileri ta...

Özak Tekstil direnişi büyüyor| 10. günde fabrika i...

Özak Tekstil işçilerinin direnişine fabrikada çalışan 20 işçi daha katıldı. Jandarma dışarıdaki işçi...