Mülteci kadın: Evimizden dışarı çıkardılar, ‘Gidin’ dediler
‘Çocuğumun bezini, montunu, doğum belgesini bile elimden aldılar. Bizim ile birlikte hamile kadın vardı. Beline ağaçla vurdu Yunan polisi. Sonra ‘gidin Tayyip Erdoğan’ı yanına’ dediler.’

Günlerdir gündemde olan mültecilerin, sıkışmışlığı yalnızca sınır kapılarında kalmıyor. Edirne Pazarkule Sınır kapısına giden, çocukları hasta olunca geri dönen aileler Zeytinburnu meydanında bir bankanın önünde bekliyorlar. Mülteciler günlerdir, soğuk ve yağmurlu havaya rağmen buz gibi betonun üzerinde, Avrupa’ya gidebilme umuduyla sınırların açıldığı haberini bekliyorlar. Konuştuğumuz mülteciler, yaşadığı bunca problem yetmezmiş gibi bir de dolandırılmışlar.
Mülteciler, “Bizi, top gibi bir o tarafa bir bu tarafa gönderiyorlar. Türkiye şimdi mültecileri kullanarak, kendi gücünü gösteriyor, ‘Gücümüz bunlar’ diyor. Bizi feda etti. Biz oyuncak mıyız? Bizim canımız önemli değil mi?” diye soruyor.

4 yıldır Türkiye’de yaşayan 2 çocuk annesi İranlı genç bir kadın, “Evimizden dışarı çıkardılar, ‘Gidin’ dediler. Bizi Ankara Geri Gönderme Merkezinde otobüslere bindirdiler. Edirne sınır kapısında indirdiler. Botla bizi o tarafa gönderdiler. ‘Gideceksiniz’ dediler. Vicdanları yoktu” dedi.

‘HAYATLARIMIZI MAHVETTİLER’

Yakalandığını, Yunan polisinin telefonlarını, eşyaların elinden aldığını söyleyen genç kadın, “Çocuğumun bezini, montunu, doğum belgesini bile elimden aldılar. Bizim ile birlikte hamile kadın vardı. Beline ağaçla vurdu Yunan polisi. Sonra ‘gidin Tayyip Erdoğan’ı yanına’ dediler. Tayyip Erdoğan bizi feda etti. Sadece para için. Eğer o parayı alsa bizi tekrar ülkesine alacak. Eğer almazsa bilmiyorum ne yapacak? Biz mülteciler Türkiye’ye bir şey yapmadık. Neden bizi mahvettiler. Türkiye devleti bize yardım etmiyor. Bizim ne suçumuz var neden bizim hayatımızı mahvetti” diye konuştu.


‘BİZDEN KORONAVİRÜS GİBİ KORKUYORLAR’

“Yunan bu tarafa gönderiyor, Türkiye o tarafa gönderiyor” diyen genç kadın tepkilerini şu sözlerle dile getirdi: “Biz oyuncak mıyız? Bizim canımız önemli değil mi? Türkiye bizim için çok para alıyor, neden bakmıyor, eğer bakamıyorsan sınırlarını kapat. Eğer bizi o sınırdan geçirdiysen, ülkene girmemize izin verdin, bize sahip çık. Bu paralar nereye gidiyor. Ben neden çocuğumla birlikte sokaklarda kalıyorum. Bizim bütün paramızı Yunan polisi aldı. Bu tarafa geçiyoruz Türkiye polisi bizi yakalıyor, ‘Hadi şerefsizler ülkemizden dışarı çıkın’ diyor. Valla futbol bile öyle değil, kuralları var. Top gibi bir o tarafa bir bu tarafa. Birleşmiş Milletler bizim için bir şey yapmayacak mı? Eğer bir şey yapmayacaklarsa sınırımızı açın geri dönelim. İran sınırını kapatmış geri de dönemiyorum. Başka şehirlere de gidemiyoruz. İstanbul’da kaldık. Sokakta kaldık. Paramı her şeyimi aldılar. Bizden koronavirüs gibi korkuyorlar. Tayyip Erdoğan’ın gözü sadece para görüyor. Parasını alsa bize iyi davranacak almazsa bilmiyorum bize ne yapacak. Bilmiyoruz ne olacak.”

İlgili haberler
İçimizi rahatlatmayan Nadira kararı ve göç yolları...

Kimsenin güvende olmadığı, kimsenin kendisini iyi ve huzurlu hissetmediği günlerde 8 Mart kapımızı ç...

Antalya Kadın Platformu: Mülteci kadınlar yalnız d...

Türkiye’nin, mülteciler için sınır kapılarını açacağını açıklamasıyla birlikte binlerce mülteci Edir...

Araftaki mültecilere dokunan, barış sözünü güçlend...

3 günlük bir çalışmayla Edirne'ye bir otobüs dolusu ihtiyaç malzemesi götüren eğitim emekçisi kadınl...