Muğla’da kadınlar haykırdı: İstanbul Sözleşmesi bizim
Muğla’nın tüm ilçelerinden bir araya gelen kadınlar Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda buluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve iktidara seslenen kadınlar, ‘İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz’ dedi.

Muğla’nın tüm ilçelerinden Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, gelen “İstanbul Sözleşmesi bizim” dedi. 12.30’da Sınırsızlık Meydanı’nda başlayan eyleme birçok sendika, dernek, siyasi parti katıldı. CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ve HDP Milletvekili Serpil Kemalbay da eyleme destek verdi.

Muğla Kadın Kolektifi adına basın açıklaması okuyan Işıl Kutlu, “Bugün, alandayız! Bugün, itirazımızı ve mücadelemizi bir kere daha dile getirmek için Sınırsızlık Meydanı’ndayız! Biz kadınlar, yüzyıllardır kurmaya çalıştığınız erkek egemen düzeninize başkaldırdık, başkaldırmaya devam ediyoruz! Diyorlar ki, İstanbul Sözleşmesinden çekildik... Hadi oradan! 2021 yılının 5 Haziran’ında Muğla’dan sesimizi yükseltiyoruz: İstanbul Sözleşmesi bizim! İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz! Çünkü, mücadele ile kazandığımız bir varoluştur bu. İstanbul Sözleşmesi, 2011 yılında, TBMM’deki tüm partilerin milletvekilleri -ki bunların içinde AKP Genel Başkanı Erdoğan da var- tarafından oy birliği ile kabul edildi. Ne dediler, şiddet kime uygulanırsa uygulasın, devlet yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti, şiddeti sonlandırmak için, ortadan kaldırmak için, “taraftır”. Yıl 2021; “tarafız” diye imza atanlar, Sözleşme’den çekiliyoruz diyor Kadınlar, kazanılmış haklarından vazgeçmez! Bugün, şiddet uygulayanlara direnmek, Sözleşme’den çekildiğini varsayan iktidara direnmekle aynı anlama gelir! “Münferit” şiddet yoktur, tıpkı “münferit siyaset” olmadığı gibi. Bizi, şiddet uygulayanlarla karşı karşıya bırakmak istiyorlar. Oysa devletler, şiddeti önlemekle yükümlüdürler. Sorumluluktan kaçamazlar, sorumluluklarını devredemezler! Bunu beceremiyorlarsa, biz kadınlar geliriz ve devralırız! Devralacağız! Bugün burada, Muğla Kadın Kolektifi olarak, her dilden, her renkten kadınız. Bizim korkacak bir şeyimiz yok! İtiraz etmeye devam ediyoruz ve en iyi bildiğimiz şeyi yapıyoruz: İtaat etmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi Bizim Vazgeçmiyoruz!” dedi.


DATÇA KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Datça Kadın Dayanışma Derneği de yaptığı açıklamada “Kız kardeşlerim! Ölüyoruz kız kardeşlerim! Hem de her gün. Hem de birer birer, ikişer üçer ölüyoruz. Her yerde şiddet bekliyor bizi, işte, sokakta, evde. Artık öldürülen kadınların cenazelerinde, sonucunda hiçbir şey çıkmayan bitmez tükenmez mahkemelerde bir araya gelmek istemiyoruz! İstanbul Sözleşmesi bizim, biz kadınların haklı mücadelesi sonucu ortaya çıkmış ve imzalanmıştır. Gelinen noktada ne yazık ki bu sözleşmeden imzanın çekilmesi kararı açıklanmıştır. Bunu kabul etmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi kırmızı çizgimizdir, sahip çıkacağız! İstanbul Sözleşmesi yaşatır! Yaşasın Kadın Dayanışması! Kadın, Yaşam, Özgürlük! Jin, Jiyan, Azadi!” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Muğla Kadın Platformu: Öfkemiz diri asla sessiz ka...

Kadın cinayetlerine ve İstanbul Sözleşmesinin İptal edilmek istenmesine tepki gösteren Muğla Kadın P...

Muğla’da bir kadın katledildi: Katliamlara sessiz...

Fethiye’de 25 yaşındaki Selva A. uzaklaştırma kararına rağmen, sistematik şiddetine maruz kaldığı eş...

Muğlalı kadınlar: Haklarımıza sahip çıkıyoruz

Muğla Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar 24 Kasım’da şiddetin yansımalarını konuşmaya, 25 Kasım’...