Muğla’da bir kadın katledildi: Katliamlara sessiz kalmayacağız
Fethiye’de 25 yaşındaki Selva A. uzaklaştırma kararına rağmen, sistematik şiddetine maruz kaldığı eşi T.A. tarafından öldürüldü. EMEP Fethiye İlçe Örgütü davanın takipçisi olacaklarını açıkladı.

Muğla’nın Fethiye ilçesinde 25 yaşındaki Selvan A.’ya telefonla ulaşamayan yakınları, kadının Pazaryeri Mahallesi’ndeki evine geldi. DHA’da yer alan habere göre, kapının açılmaması üzerine açık balkon kapısından içeri giren yakınları, Selvan A.’yı yerde hareketsiz yatarken buldu. Selva A.’nın bıçaklanarak öldürüldüğü anlaşıldı. İki çocuk annesi olan Selvan A’nın, şiddet gördüğü gerekçesiyle eşi T.A.’dan bir süre önce şikayetçi olduğu ve hakkında evden uzaklaştırma kararı verildiği öğrenilirken, T.A.’nın yakalanması için çalışma başlatıldı.

Yaşanan cinayet üzerine bir açıklama yayımlayan Emek Partisi Muğla İl Örgütü ve Fethiye İlçe Örgütü kadın katliamlarına sessiz kalmayacaklarını söyledi. Selvan A.’nın eşi T. A. Tarafından sistematik şiddete maruz kaldığının belirtildiği açıklama şöyle devam etti:

“T.A.’ya mahkeme tarafından uzaklaştırma verilmiş olmasına rağmen, Selva A. kamusal koruma önlemleri alınmadığı için katledildi.

Ülkemizde ve kentimiz Muğla da her gün kadınlar vahşice katlediliyor. 2020 yılının ilk 10 ayında 397 kadın, en “güvenilir” yerlerde, en yakınları tarafından öldürüldü. Muğla’da, geçen kasım ayından bu yana Güldane’nin ardından, mayısta Zeynep Şenpınar, temmuzda Pınar Gültekin, kasımda ise Hafize Günakın, 7 Aralık’ta ta ise yine bir kadın 25 yaşında hayatının baharında bıçaklanarak katledildi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANMALIDIR

Kadın cinayeti davalarında yargı, erkekleri kollayan, kadınların öldürülmesinden neredeyse kadınları sorumlu tutan kararlar veriyor. İyi hal indirimleri, cezasızlık ve adaletsiz yargı kararları kadın cinayetlerinde etken oluyor.

Pandemi koşullarının ağırlaştırdığı sorunlarla karşı karşıyayız. Pandemiden, iş yerlerindeki baskı ve sömürüden, artan ev içi yükten, şiddetten en çok kadınlar etkileniyor.

 Pandemi bahanesiyle çıkarılan İnfaz Yasası ile birlikte kadın cinayeti, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı failleri serbest bırakılıyor. Bütün uyarılara rağmen kadınların ve çocukların yaşamlarını hiçe sayan salıvermeler neticesinde yeni ölümler yaşanıyor.

Siyasi iktidarın İstanbul sözleşmesinin yürürlükten kaldırılması tartışmaları, tarikat cemaat çevrelerinden kadınların nasıl konuşup ne giyeceklerine ve kadın dövmeyi kabul edilebilir kılan fetvalar son bulmalıdır.

KATLİAMLARA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin son bulması için 6284 sayılı Şiddetin Önlenmesi Kanunu ve İstanbul Sözleşmesi etkin uygulanmalıdır.

Emek Partisi olarak bu davanın takipçisi olacağız, katliamlara sessiz kalmayacağız."


İlgili haberler
EMEP: Şiddet her yerde; çare birliğimizde, mücadel...

EMEP, 25 Kasım vesilesiyle yaptığı açıklamada kadınlara seslenerek ‘Her neredeysek orada, örgütlenel...

Elazığ’da yaşanan kadın cinayetlerine EMEP ve CHP...

Elazığ’da son haftalarda yaşanan iki kadın cinayeti dolayısıyla açıklama yapan EMEP ve CHP, pandemi...

EMEP: Unutmuyoruz, affetmiyoruz, vazgeçmiyoruz

Son dönem yaşanan kadın cinayetlerine ilişkin açıklama yapan Emek Partisi, Türkiye’nin şiddete karşı...