Müftülük yasası Mecliste, kadınlar eylemde
Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesini kapsayan yasanın bugün Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Kadınlar tasarıya karşı gün boyu eylemler yapıyor.

Tartışma yaratan, il ve ilçe müftülerini evlendirme memurları arasına ekleyen “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Kadınlar da #MüftülükYasasınaİtirazımVar diyerek tüm gün sokakta ve sosyal medyada eylemde olacak.

ANKARA'DA KADINLAR MECLİS ÖNÜNDEYDİ, 11 KADIN DARBEDİLEREK GÖZALTINA ALINDI
Sabah saatlerinde Meclisin önünde eylem yaparak yasaya karşı itirazlarını dile getirmek isteyen kadınlara polis saldırdı. 11 kadın darbedilerek gözaltına alındı. 

POLİS ANKARA’DA KADINLARA AKŞAM YAPILAN EYLEMDE YİNE SALDIRDI
Kadınların müftülere nikah yetkisi verecek yasa tasarısına karşı Meclis önünde yapmak istedikleri basın açıklamasına saldıran polis, akşam saatlerinde gözaltıları protesto etmek isteyen kadınlara da saldırdı. Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen kadınlar, açıklama yapmaya başladığı an müdahale ile karşılaştı. “Burası yasak alan” diyerek kadınlara saldıran polis, plastik mermi ve biber gazı kullandı.

KADIKÖY’DE KADINLAR: HAYIR, HAYIR DEMEKTİR
İstanbul Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda 18.00’de toplanan kadınlar müftülük yasasına itiraz ederek ‘Hayır, hayır demektir’ dedi.


İZMİRLİ KADINLAR: MÜFTÜLÜK YASASINA İTİRAZIMIZ VAR
İzmir Kadın Platformu çağrısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar basın açıklaması yaptı. “Müftülük yasasına itirazımız var” yazılı pankart açan kadınlar sık sık, “Bu yaslar böyle geçmeyecek” , “AKP yasanı al başına çal” , “AKP’den hesabı kadınlar soracak” , “Müftülük yasası geri çekilsin”sloganları attı. Açıklama yapan kadınlar şunları söyledi:

Tasarıyı komisyonda kabul edip meclis gündemine getirdiler. Kadınların haklarını korumak yerine, kazanılmış haklarımıza saldırmaya çalışıyorlar. Karşımıza hiç durmadan kadın ve çocuk düşmanı yasa ve uygulamalar çıkarmalarını şimdiye kadar kabul etmedik. Bugünden sonra da asla kabul etmeyiz. 
Kadınlar her gün öldürülürken Meclis, müftülere resmi nikah yetkisi vermeye çalışmakla değil, kadın cinayetlerini durdurmakla ilgilenmelidir. Meclisi, kadın ve çocuk düşmanı uygulamalarla uğraşmak yerine kadınlar için çalışmaya çağırıyoruz.
Nasıl ki kürtajı yasaklamaya çalıştıklarında, çocukların istismarcı ile evlendirilmesi için yasa çıkarmaya çalıştıklarında kadınlar AKP’nin karşısına güçlü bir direnişle çıktıysa, şimdi de müftülere resmi nikah yetkisi verilmesine karşı en gür sesimizle haykırıyoruz. Kadınların, çocukların hayatına karışamazsınız. Tüm kadınları müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren bu tasarıyı iptal etmek için birlik olmaya çağırıyoruz.



BURSA’DA MÜFTÜLÜK YASASINA KARŞI FAKS EYLEMİ
Bursa’da KESK üyesi kadınlar ise kadın milletvekillerine faks çekti. 

MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİNE HAYIR! 
Biz kadınlar fikrimiz sorulmadan, kadın kurumları ve örgütleriyle paylaşılmadan hazırlanan ve kadınların tüm itirazlarına rağmen “İsteseniz de istemeseniz de geçecek” gibi bir dayatmayla yasalaştırılmaya çalışılan “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı”nı kabul etmiyoruz.
Bu tasarı ile medeni kanun ile belirlenmiş alanların dini bakış açısı ile yeniden biçimlendirilmesi sağlanmakta, kadın ve çocukların kanunlarca korunan hakları hedef alınmakta ve çocuk istismarının önünü açılmaktadır.
Tüm kadın milletvekillerini yasama sorumluluğu gereği, haklarımıza yönelik saldırılara karşı mücadeleyi birleştirmeye ve kadın dayanışmasını büyütmeye çağırıyoruz!
YAŞAMLARIMIZA VE HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ!



SOSYAL MEDYADA İLK SIRADA
Gün boyu sosyal medyada paylaşımlarda bulunan kadınlar #MüftülükYasasınaİtirazımVar hastagiyle yasaya itirazlarını dile getiriyor. Yasaya itirazlarını anlatmak için görseller hazırlayan, videolar çeken kadınlar "kazanımlarımızı elimizden almanıza izin vermeyeceğiz, bu yasalar böyle geçmeyecek" dedi.

KADEM VE ENSAR VAKFI MÜFTÜLÜK YASASINA SAHİP ÇIKTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın kurucuları arasında olduğu KADEM, “Kadınlar için ‘Nüfus Hizmetleri Kanununa sahip çıkıyoruz” başlığıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamaya adı çocuk istismarı skandalıyla gündeme gelen Ensar Vakfı da imza attı. KADEM ve ENSAR'ın da imzacı olduğu açıklamada öne çıkanlar burada.

NE OLMUŞTU?
Meclis kapanmadan gündeme getirilen ve Meclisin yeni yasama yılının ilk gününde apar topar komisyondan geçirilmek istenen yasa tasarısına karşı kadınlar pek çok ilde ve meclis önünde protestolar düzenlemişti. İlk yasama gününde İçişleri Komisyonunda tartışılan, kadın örgütlerinin, CHP ve HDP’nin itirazları üzerine alt komisyona gönderilen tasarı AKP’nin oy çoğunluğuyla komisyondan değiştirilmeden geçirilmişti. Komisyon görüşmelerinin ayrıntıları için buraya tıklayın.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Düzenleme, resmi nikâhı kolaylaştıracak, resmi nikâh işlemlerini hızlandıracak ve bu suretle kadınların evlilikteki hukukunu koruyacaktır” sözleriyle savunmuştu. 
Kadın örgütleri ise #BuYasalarBöyleGeçmez diyerek bu yasanın kadınların haklarına yönelik bir saldırı olduğunu, kadınların mağduriyetlerini gidermek bir yana sorunları daha da ağırlaştıracağını ifade etmişlerdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise kadınlardan çok tepki toplayan yasa tasarısı için 13 Ekim günü “İsteseniz de istemeseniz de yasa bu meclisten geçecek” demişti.
Meclis Genel Kurulunda bugün görüşülecek. Kadınlar pek çok ilde yine sokakta “Bu yasaya itirazımız var” diyor.




İlgili haberler
Müftülere resmi nikâh yetkisi... Bu daha başlangıç...

Müftülüklere resmi nikâh yetkisi medeni haklar açısından yapılacak bütüncül değişikliklerin önemli b...

Aile Bakanına göre müftülere nikah yetkisi “kadınl...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilm...

Böyle bir meclisin meşruiyeti, öldüren kocanın sev...

‘Bu Meclisin kadınlar açısından meşruiyeti, kadınlara sürekli şiddet uygulayıp, zoraki birlikteliğe...