Aile Bakanına göre müftülere nikah yetkisi “kadınların yararına”ymış
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesinin erken yaşta evliliklerin önüne geçeceğini, kadın haklarını güvence altına alacağını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, son günlerde kamuoyunda tartışılan “İl ve İlçe Müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verilmesi” konusunda açıklamalar yaptı.
Bakan Kaya’nın açıklamasına göre düzenleme “kadınların yararına” sonuçlar doğuracak ve “devlete, kurumlara, memurlara güven şart”!
Bakan Kaya’nın açıklamasından satır başları şöyle:

“HER ZAMAN ÖNCELİĞİMİZ KADINLARIMIZIN HAKLARINI KORUMAK"
“Bu düzenleme, resmi nikah kıydırırken belli yaş zorunluluğu olduğu için erken yaşta evliklerin önüne geçme noktasında önem taşıyor. Ayrıca resmi nikah kıyılmadan, kadınlarımızın hakları resmi nikahla güvence altına alınmadan gerçekleştirilen evliliklere de engel olacak bir düzenleme. Ülkemizde sadece dini nikahla gerçekleştirilen evlilikler var ve bu evliliklerde kadınlarımız mağdur olabiliyor. Bu gibi evliliklerde, resmi nikahları olmadığı için kadınlarımız hiçbir hak iddia edemiyor. Resmi nikah, kadınlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesi ve haklarının korunması için gerekli. Gerçekleştirilecek bu düzenlemeyle isteyen çiftlerimiz il ve ilçe müftülüklerinde nikahlarını kıydırabilecek. İsteyen de bugüne kadar olduğu gibi belediyelerde kıydıracak. Ve kıyılan bu nikah, resmi nikah olacak”

“İNSANLARA SEÇENEK SUNUYORUZ"
“Nikah şartlarında kesinlikle bir değişiklik yapılmıyor. Sadece insanlarımıza bir seçenek sunulmuş oluyor bu düzenlemeyle. İsteyen müftülüklerde, isteyen nikah dairesinde kıydırsın nikahını diyoruz. Bugün, evlenmek isteyen çiftlerimizin nikahları, resmi araştırmalar yapılarak; evlenebilme şartlarını tam olarak yerine getirdikleri, evlenmelerinde bir engel olmadığı tespit edildikten sonra şahitler huzurunda nasıl kıyılıyorsa, bundan sonra da aynı şekilde, aynı kurallar içerisinde kıyılmaya devam edecek.”

"DEVLETİMİZE, KURUMLARINA, MEMURLARINA GÜVENMEMİZ LAZIM"
”Müftüler de devlet memuru. Devletimize, kurumlarına, memurlarına güvenmemiz lazım. Belediye başkanının kıydığı nikah, talep gelmesi halinde aynı şartlar ve yükümlülükler dikkate alınarak müftülüklerde de kıyılabilecek. Nikahı kim kıyarsa kıysın, yaşı tutmayan ya da diğer tüm gerekli şartları taşımayan çiftlerin nikahı kıyılamaz.’’


Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Aile Bakanının açıklamasına twitterdan böyle yanıt verdi: 


KADEM DE "YERİNDE BİR DÜZENLEME" DEMİŞTİ
Hükümete yakınlığıyla bilinen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın yönetim kurulu üyeliği yaptığı Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) de kadın örgütlerinin tepkisine neden olan “müftülere nikah kıyma yetkisi veren” değişikliği de içeren yasa teklifini “yerinde bir düzenleme” olarak değerlendirmişti. Müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine karşı çıkan kadınların eleştirilerini ise“iyi niyetli bulmadıklarını” ifade etmişlerdi.



İlgili haberler
Müftülere resmi nikâh yetkisi... Bu daha başlangıç...

Müftülüklere resmi nikâh yetkisi medeni haklar açısından yapılacak bütüncül değişikliklerin önemli b...

Müftülerin nikah kıymasına kadınlardan tepki

Müftülere nikah kıyma yetkisi mecliste görüşülecek. Tasarının yasallaşması durumunda kadınların hakl...

Kadınlar müftülere nikah yetkisine karşı mücadeley...

Meclise gönderilen müftülere nikah kıyma yetkisi ve sağlık personeli takibi dışında doğan çocukların...

Canan Güllü’den açık mektup: Bu bizim kıyametimizd...

Canan Güllü’den Cumhurbaşkanı’na: Bu tasarı bizim kıyametimizdir. Bireyini korumayan devlet vatandaş...

Müftülere nikah yetkisi laikliğin gereğiymiş!

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi konusunda açıklama yaptı “L...

Medeni hukukta kara delik: Müftülere nikah yetkisi

Müftülere nikah yetkisi ile “inancın ve kişisel teamüllerin ortak hukukun üstüne geçebileceğini” söy...