Milyonlarca kadın forum sitelerinde ne yapıyor?
Çeşitli paylaşım siteleri ve forumlar var, kadınlar için. Kadın kadına konuşuluyor. Kimse kimseyi tanımadan anlatıyor içindekileri, dertlerini, deneyimlerini. Bu siteler milyonlarca ziyaretçi alıyor.

Kimselere soramıyoruz. Meraklıyız evet, sorularla doluyuz. Anlatamıyoruz, utanıyoruz belki. Dertliyiz ama. Hem de bir değil. Kime sormalı? Bilinmek tanınmak istemiyoruz. Yüzümüze vurulmamalı hiçbir şey. İyi görünmek de istiyoruz hem. Hiç sorun, sıkıntı yokmuş gibi. En iyi olduğumuzu da kanıtlamak istiyoruz. İyiyiz çünkü. Nasıl yapmalı?
Çeşitli paylaşım siteleri ve forumlar var, sadece kadınlar için yapılmış. Kadın kadına konuşuluyor. Kimse kimseyi tanımadan anlatıyor içindekileri. Paylaşıyor dertlerini, deneyimlerini. Birçok kategori var. Bunlar da kadınlara özgü tabii. Evlilik ve düğün hazırlıkları, estetik, dedikodu, magazin, yemek tarifleri, cinsellik, kadın hastalıkları vb. Kadınları -kendilerince- alışveriş yapan, oje, makyaj, güzellik meraklısı, ev işleri ve yemek, çocuklar ve kocaları üçgeninde dolaşıp duran, dedikoducu, magazin meraklısı, estetik kaygılarında boğulmuş insanlar olarak tanımlayan anlayıştan da bu başlıkların çıkması şaşırtıcı değil elbette. Şaşırtıcı olan bu web sitelerinin milyonlarca ziyaretçi alması. İnternet üzerinden para mı kazanmak istiyorsunuz? O halde kadınlara yönelik bir şeyler yapın!
Herhangi bir web sitesinin milyonlarca ziyaretçi alması hiç kolay bir iş değildir. Hele de yaşamımızın vazgeçilmezi Facebook varken bir web sitesinin forum bölümüne böylesi bir rağbetin olması işi daha da ilginçleştiriyor.

FORUM SİTELERİNDE NE KONUŞULUYOR?
Peki neden? Bunun birinci ve en önemli nedeni “sorma” ihtiyacı. Evet, kadınlar her şeyi içinde yaşamaya, sormamaya, konuşmamaya öylesine yöneltilmiş ki, -özellikle de cinsellik bu konuda gerçek bir tabu- içinde biriktirdiği soruları boşaltacak bir yer bulunca ister istemez rağbet ediyor. Önemli bir neden de tanınmamak. Kimse kimseyi tanımayınca en uçuk soruları bile sorabilme özgürlüğü doğuyor. Kadınlar dertleşiyor, rahatlıyorlar. Hatta çoğu zaman kimse cevap vermese bile dile getirmek yeterli gelebiliyor insana. Bir diğer neden de aynı dertten muzdarip binlerce insanın aynı anda aynı platformda buluşabilmesi. Herhangi bir sorunu yaşarken yalnız olmadığını bilmek, başka insanların da aynı deneyimleri yaşadığını görmek ya da benzer sevinçleri yaşayıp paylaşmak insanı hafifletiyor.
Kadınların böyle bir araya gelmesi, deneyimlerini ve dertlerini paylaşması, böyle dayanışma içinde olması, ilk bakışta çok iyi bir şey gerçekten. Bir kadın olarak faydalı bulduğumu da söyleyebilirim. Benzer bir durum Gezi sürecinden sonra oluşan kadın forumlarında da oldu hatta. Kadınlar parklarda, alanlarda bir araya gelip hayata dair pek çok şeyi paylaştılar, paylaşıyorlar ve tıpkı web sitelerine olduğu gibi birbirlerini tanımıyorlar. Bu forumlara katılan kadınlar da birlikte daha güçlü olduklarını gördüler. Ancak web sitelerindeki forumları biraz gezdiğinizde hayal kırıklığı oluşabiliyor ne yazık ki. Bunun pek çok sebebi var.

BEBİŞLER, CANIMLAR, HAMİŞLER, KOCİŞLER HAVALARDA UÇUŞUYOR
Öncelikle bu forumlarda gündem kadın ama çoğunlukla kadınlar konuşulmuyor maalesef. Erkekler konuşuluyor! Kocalarına en güzel yemekleri yapsalar da, evlerini tertemiz tutup, çocuklara en iyi şekilde baksalar da memnun edemeyen, kendisi de bu yüzden mutlu olamayıp, “Ben nerede hata yapıyorum tatlışlar” diyen kadınlara, “Bebeğim benim kocam hiç öyle değil valla, çok şanslıyım, çok şükür” ya da “Aşkitom takma kafana hepsi aynı bu kocişlerin” şeklinde cevaplar yağıyor. “Bebişler, canımlar, hamişler, kocişler” havada uçuştukça rahatsız edici bir samimiyetsizlik de beraberinde geliyor.


‘AHLAKSIZ’ KADINLARA YER YOK!
Tahmin edileceği üzere en fazla açılan başlıklar cinsellik üzerine oluyor. Ve görüyoruz ki kadınlarımız bu konuda gerçekten cahillik derecesinde bilgisiz. Sorular sınır tanımayan cinsten olduğu gibi cevaplar da namuslu ev kadınlarının, toplumsal namus kriterlerine uygun şekilde oluyor. Annesine, ablasına, yakın arkadaşına soramadığını burada sorup rahatlamaya çalışan kadınlar, diğer kadınların saldırısına uğruyor çoğu zaman. Sen de o haltı yemeseydin diye yapıştırıveriyor teyzeler. Tartışmalar uzayıp gittiğinde de site yöneticileri soruyu soranı atıveriyor sitesinden. Ahlaksız kadınlara burada da yer yok tabii. Ahlak ve namusu bekaret çemberinden geçirmeden yok sayan ablalar, bu önemli zırhı elinde tutamayanları yerle bir etmeyi hak görüyor kendine.
Eşcinsellik diye bir kavram yok zaten buralarda. Tövbe bismillah bu konuda bir şey soran olsa yorumlardan fışkıran tükürüklerle boğuluverir. Kocasını mutlu edemeyen kadınlar kırmızı don giymemekle suçlanabilir ve de. Gerçekten de cinsellik bu forumların en can yakan kategorisi diyebiliriz.

‘KUTSAL ANNELİK’ FORUMLARDA
Annelik ve anne olma süreci de önemli başlıklardan. Kutsal bir şey annelik. Bu tartışmasız bir gerçek. Anne olunca bebeğinizle beraber yığınla soru ve sorun da giriyor hayatınıza. Bu durumu deneyimlemiş annelerle fikir alışverişi yapmak gerçekten önemli. Anne olsun olmasın herkes ilgi duyabilir. Buradaki paylaşımların her yerde ve her alanda artması gerekir hatta. Ancak cehalet öyle bir yara ki toplumda, hazır elinin altında internet varken, doktorlar, bilim insanları bangır bangır bağırırken doğru ve bilimsel bilgiyi yok saymak, annelerimiz bizi böyle büyüttü, çok da iyiyiz valla deyip, dört aylık bebeğe kan yapsın diye et yedirmek gibi acayip yollara başvurmak bu forumlarda salgın hastalık gibi.
Kullandığı kremleri önermek, zayıflamak ya da tüylerinden kurtulmak için acayip yöntemler türetmek, çeşitli hastalıklarda tahlil sonuçlarını doktormuşçasına değerlendirmek ve kocakarı ilaçları sunmak da forumlarda göze çarpan diğer sıkıntılı konular.

PAYLAŞTIKÇA RAHATLIYOR KADINLAR
Kadınların birleşmeye ve paylaşmaya ihtiyacı olduğu tartışılmaz bir gerçek. Ancak bu paylaşımların kadını küçülten değil, büyüten, güçlendiren, anlamlandıran ve birleştiren bir etkisi olmalı. Aksi durumda diğerlerinin var olan dayatmasını sürdürmek ve birbirlerine bulaştırmaktan başka bir işe yaramayan, içi boş bir topluluk halini alabilir. Unutmamak gerekir ki bu tarz kadın forumlarını takip eden milyonlarca erkek var. Kadın-erkek tüm toplumun gözü önünde tartışılıyor aslında. Bunu da gözden kaçırmadan paylaşımlar yapılmalı.
Sonuç olarak sosyal medyada da kadın forumlarında da ciddi sıkıntılar var. Açılan başlıklar, sorulan sorular, verilen cevaplar, yapılan paylaşımlar çok kötü olabiliyor. Ama çok net bir gerçek var. Buradaki kadınlar kendilerini daha özgür hissediyorlar. Paylaştıkça rahatlıyor, yalnız olmadıklarını görüyorlar. Belki en yakın dostuna söyleyemeyeceği sırlarını açık yürekli bir şekilde paylaşabildiği böylesi bir alan kadınlar için büyük bir şans olabilir. Hazır böylesine rahat ve özgür bir ortam varken, kendimizi bize dayatılan sınırlara hapsetmeden anlayışla ve toplumsal farkındalığı arttırmaya çalışarak değerlendirmeliyiz böylesi alanları. Tüm kadınlar, tüm platformlarda birleşmeli ve gücünün farkına varmalı.

İlgili haberler
Taksilerin sağ camına dikkatli bakın

Artık taksilerin camında 'Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı' etiketleri olacak ve bu numaralar ücret...

GÜNÜN DAYANIŞMASI: Yalnız yaşayan komşusunu tekrar...

Londra'da yaşayan Lucy Ashen yıllardır aynı apartmanda yaşadığı komşusunun evine ilk kez girdi. Karş...

GÜNÜN BİLGİSİ: Havanızı değiştirecek 10 bitki

Biz de çok seviyoruz çiçekleri. Bunlar hem güzeller hem de havayı değiştirmek için çok etkili!