Milletvekili Oya Ersoy yüzde 43 artan istismar vakalarını Adalet Bakanı'na sordu
Son 7 yılda yüzde 43 artan çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarını Milletvekili Oya Ersoy, Adalet Bakanı’na sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, son 7 yılda yüzde 43 artan çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarına verilen mahkumiyet kararlarını Adalet Bakanı'na sordu. Çocuğa yönelik cinsel istismar davalarının 2019 yılında son 8 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu belirten Ersoy, verdiği önergede çocuğa yönelik cinsel istismarın engellemesine dair hangi planlamaların yapıldığını da sordu. 

Oya Ersoy basında da yer alan haberlere ve resmi verilere göre ceza mahkemelerine gelen çocuğa yönelik istismar dosyalarında yalnızca 2019 yılında toplam 15 bin 651 mahkûmiyet kararı çıktığını, çocuğa yönelik cinsel istismar suçundan verilen mahkumiyet kararları 2019 yılında 2012 yılına oranla yüzde 43 arttığını belirtti.

Verilen önergede Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre ceza mahkemelerinde, ‘Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar’ adı altında 2019 yılında açılan davaların yüzde 46,3’ünü çocukların cinsel istismarı davaları oluşturduğu ve çocukların cinsel istismarı suçu, 2019 yılında Türk Ceza Kanunu uyarınca açılan davalardaki toplam suç sayısının yüzde 0,8’ine karşılık geldiği ifade edilirken; Adli Sicil İstatistikleri’ne göre çocukların cinsel istismarı suçundan 2012 yılında 10 bin 891, 2014 yılında 13 bin 968, 2016 yılında 12 bin 455, 2018 yılında 13 bin 894, 2019 yılında 15 bin 651 mahkumiyet kararı verildiği belirtildi.

ÇOCUĞA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR DAVALARI EN YÜKSEK SEVİYEDE

Ersoy; çocuğa yönelik istismarı suç ve karar sayılarının coğrafi bölgelere göre dağılımda en çok mahkûmiyet kararı alınan bölgenin 5 bin 157 ile Marmara Bölgesi olduğunu, 2 bin 437 mahkûmiyet kararı ile Ege Bölgesi ikinci sırada yer aldığını dile getirdi.

Öte yandan Ersoy, "Akdeniz Bölgesinde 2 bin 205 mahkumiyet kararı verilmişken, İç Anadolu Bölgesinde 2 bin 272 mahkumiyet kararı verilmiştir, çocuğa yönelik istismar davalarında verilen mahkumiyet kararı sayısı Doğu Anadolu’da 696, Güneydoğu Anadolu’da ise bin 216’dır" dedi.

Ceza mahkemelerinde çocukların cinsel istismarına yönelik suç ve karar sayılarında her geçen yıl yaşanan artışın da vahim tabloyu bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Ersoy, 2019 yılında ceza mahkemelerinde açılan davalardaki suç sayısının, son sekiz yılın en yüksek seviyesine ulaştığını dile getirdi.

Oya Ersoy’un Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ilettiği sorular ise şu şekilde:

- 2019 yılında çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarına ilişkin kaç dava açılmıştır?

- 2019 yılında ceza mahkemelerinde çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarına ilişkin açılan davalarının bölgelere göre dağılımı nedir?

- Çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarında taraflar şikayetçi olunmadığı için yargıya intikal etmemiş durumlar söz konusu mudur?

- 2002 yılından bugüne kadar toplamda kaç çocuğa yönelik cinsel istismar davası açılmış, kaç mahkumiyet kararı verilmiştir?

- Bakanlık olarak son yıllarda ülkemizde artış gösteren çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarının engellenmesi için herhangi bir planlama söz konusu mudur?

- Ortaya çıkan bu veriler ışığında çocuklara yönelik cinsel istismar vakaları yurt, okul, kurs, sokak ev gibi hangi alanlarda yaşanmıştır?

- Bazı din görevlilerinin çocuk yaşta evlilikleri meşru gösteren açıklamaları bu vakaların artışına neden olmuş mudur?

İlgili haberler
Antalya’da kadınlar ‘çocuk istismarının affı olmaz...

Antalya Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar meclise getirileceği öngörülen ‘Çocuk istismarına evl...

Antep’te 14 yaşındaki çocuk istismara maruz kaldı

Antep'te bir radyoda sunuculuk yapan 55 yaşındaki Nuri Ö. 14 yaşındaki bir çocuğu istismara maruz bı...

Güzeltepe ve Küçükçekmece’de kadınlar çocuk istism...

İstanbul Güzeltepe Mahallesinde ve Küçükçekmece’de kadınlar, çocuk istismarının affına ve İstanbul S...