Meslek lisesi öğretmenleri vahim tabloyu anlattı: Bazı öğrencilerimizin açlıktan nefesi kokuyor
Ekmek ve Gül’ün ‘Okullarda 1 öğün yemek ücretsiz olsun’ kampanyası büyürken Derince ve İzmit’ de bulunan meslek liselerinde görev yapan öğretmenler vahim tabloyu aktardı.

Her 4 çocuktan 1’inin okula aç gittiği Türkiye’de okulların açılmasıyla birlikte kantin fiyatlarındaki artış, yemekhanesi olan okullarda yüzde 100’ü aşan zamlar öğrencileri açlığa mahkum ediyor. Ekmek ve Gül’ün ‘Okullarda 1 öğün yemek ücretsiz olsun’ kampanyası büyürken Derince ve İzmit’ de bulunan meslek liselerinde görev yapan öğretmenler vahim tabloyu aktardı: “Bazı öğrencilerimizin açlıktan nefesi kokuyor.”

‘SABAHI DA ÖĞLENİ DE AÇ GEÇİRİYORLAR’

İzmit’te bulunan bir meslek lisesinde görev yapan öğretmen, öğrencilerin ağırlıklı olarak yoksul mahallelerden geldiğini belirterek “Türkiye’de meslek liselerinde okuyan öğrenciler iyi beslenemiyor. Öğrencilerimizin açlıktan nefesi kokuyor. Tüm gün aç karnına okulda duran öğrencilerimiz var” dedi. Sabah öğrenciye ‘Çocuğum kahvaltı yaptın mı?’ diye sorduğunda ‘Ben kahvaltı yapmıyorum’ dediğini aktaran öğretmen “Öğle arasında aynı öğrenciye ‘Yemek yiyip yemediğini’ soruyorum ‘İştahım yok hocam’ diyor. Bu normal bir durum değil. Kantinde bir poğaça 5 TL, tost 20 TL. Durumu olmayan öğrenciler için biz bir şeyler yapmaya çalışsak da bu yeterli değil. Buna bir an önce çözüm bulunması gerekir” dedi.

‘YEDİKLERİYLE SAĞLIKLI BÜYÜYEMEZLER’

Bir başka öğretmen ise öğrencilerin çoğunlukla sabah kahvaltı yapmadan okula geldiğini belirterek “Tabii bu maddiyatla doğrudan ilgili. Evde bir şey yok ki öğrenci sabah kahvaltı etsin. Bu çocuklar akşama kadar okuldalar. Kantinde bir tost 15-20 TL. Her gün bunu alma şansı yok. Öğle aralarında okulun çevresindeki yerlerden ekmek arası bir şeyler yiyorlar. Buraların ne kadar sağlıklı olduğunun yanı sıra gelişme çağındaki çocukların bunlarla doyması ve sağlıklı büyümesi de mümkün değil” dedi.

ÖĞRETMENLER DE YEMEĞİNİ EVDEN GETİRİYOR

Okul idaresinin dönem başında öğretmenler için bir yemek firmasıyla görüştüğünü belirten öğretmen “Günlük 40 TL’ye yemek verileceği söylendi. Tek bir öğretmen ismini yazdırmadı. Çünkü bu fiyat bizler için de çok pahalı. Öğretmenlerin çoğu da yemeğini evden getiriyor” diye konuştu.

‘DEVLET BESLENMEYİ GÜVENCE ALTINA ALMALI’

Derince’de bulunan bir meslek lisesinde görev yapan bir öğretmen ise eğitimdeki pek çok sorun gibi beslenme sorununun kaynağının da bütçe yetersizliği olduğunu ifade ederek “Kantinler okullar açısından gelir kapısı olarak görülüyor. Eğitime ve okullara yeterli bütçe sağlanmıyor, bakanlık topu okul idaresine atıyor. Okullara ‘Bağış topla, kendi bütçeni yarat’ deniliyor. O nedenle kantinden gelen kira geliri bile önemli. Halbuki böyle olmamalı. Devlet çocukların beslenmesini güvence altına almalı” dedi.

‘AÇLIĞI BASTIRMAKLA BESLENME AYNI ŞEY DEĞİL’

Öğrencilerinin geçtiğimiz yıllara göre daha kısa ve zayıf olduğunu gözlemlediklerini belirten öğretmen: “Koca bir yaz geçmiş, normalde 8. sınıftan çıkıp gelen çocuklar mezun olurken kocaman adam olur, boyu bizleri geçer. Şimdi pek çok öğrenci kısa ve zayıf. Yetersiz beslenme, demir eksikliği ve buna bağlı anlama güçlüğü demek. Şimdi karnı aç çocuğa derste anlamadığı için kızabilir miyiz? Biz açlığı bastırmakla beslenmenin aynı şey olduğunu sanıyoruz ama öyle değil.”

ÖĞRENCİ: TEK DERDİM KARNIMI DOYURMAK
İZMİT Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ise geçtiğimiz yıl 750 TL olan yemekhane fiyatı bu yıl 1600 TL oldu. Öğrencilerin bir kısmının yemekhane ücreti okulun döner sermayesinden karşılanırken pek çok öğrenci okulun çevresinde bulunan yerlerde karnını doyurmaya çalışıyor. 3 pide- 1 ayranın 25 TL olduğu bir pidecide yemek yiyen öğrenciler, kantin fiyatlarının çok pahalı olduğunu belirtiyor. 10. sınıf öğrencisi Ahmet “Yemekhaneye yazılmadım çünkü her zaman sevdiğim şeyler çıkmıyor ve dönem başında ücreti peşin veriyorsun. Bazen bu pideciye ya da tavuk dönerciye gidiyoruz. Ne kadar sağlıklı bilmiyorum, tek derdim karnımı doyurmak. Sınıfta bazı arkadaşlar evden getiriyor” ifadelerini kullandı. 9. sınıf öğrencisi Soner ise elindeki çiğ köfteyi göstererek “Bugün öğlen yemeğim bu. Bazen 3 gün evden getirip iki gün dışarıdan yiyorum. Bazen de hiç yemek yemiyorum, harçlığım cebime kalsın diye. Bütün gün aç olmak zorluyor ama bilgisayar almak istiyorum onun için para biriktirmeye çalışıyorum” diye konuştu.


İlgili haberler
Pedagog Hakan Şahintürk: Okullarda 1 öğün ücretsiz...

Ekonomik krizin çocuklar üzerine etkisini ve ‘okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ kampanyamız...

Denizli Ekmek ve Gül: TBMM’de bütçe tartışılırken...

Denizli Ekmek ve Gül ‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek haktır’ diyerek Meclise çağrı yaptı:...

Eğitim Politikası Uzmanı Prof. Dr. Esergül Balcı:...

Eğitim Politikası Uzmanı Prof. Dr. Esergül Balcı’yla çocukların tarikat ve cemaat çemberine sistemat...