‘Maryam Shariatmadari’nin sınır dışı edilmesi İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı’
Gözaltına alınan İranlı Maryam Shariatmadari’ye ve gönüllü avukatlara Denizli İl Göç İdaresinin olumsuz davranışlarda bulunduğunu belirten Avukat Kerem Onur, suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

İranlı kadın hakları savunucusu Maryam Shariatmadari geçtiğimiz günlerde rutin polis kontrolü sırasında vize süresinin bittiğinin öğrenilmesi üzerine Denizli’de gözaltına alınmıştı. Ülkesinde kesinleşmiş hapis cezası olan Shariatmadari Denizli Barosundan avukatlar Mukaddes Künarlıoğlu ve Kerem Onur’un çabaları ile serbest bırakıldı.  

Denizli Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Kerem Onur, İranlı Shariatmadari’nin gözaltına alınma sürecini ve Denizli İl Göç İdaresinde yaşadıklarını anlattı. Ocak ayında mültecilik başvurusu bulunan Shariatmadari’ye ağustos ayına gün verildiğini söyleyen Onur, “Ağustos ayında gittiğindeyse ekim ayında gelmesinin söylenmiş. Ancak turist vizesi ile Türkiye’ye gelen Shariatmadari’nin vize süresinin dolması nedeniyle rutin polis sorgusu esnasında pazartesi günü gözaltına alındı” diyerek yaşananları paylaştı.

Shariatmadari’nin sınır dışı edilmek üzere Denizli İl Göç İdaresine sevk edildiğini aktaran Onur, “Biz haberi alır almaz kendisine yardımcı olmak üzere karakola ve oradan Maryam ile birlikte İl Göç İdaresi’ne gittik. Orada 7-8 memurun Shariatmadari’yi ablukaya aldığını ve baskı ile evrakları imzalatılmaya çalışıldığını gördük. Av. Mukaddes Künarlıoğlu ile birlikte kendisine durumu açıklayarak iradesi dışında hiçbir evrakı imzalamaması gerektiğini anlattık” dedi.

‘KANUNU DEĞİL TALİMATI UYGULUYORLAR’

İl Göç İdaresi memurlarının avukatlara dahi kötü davranış sergilediğini ifade eden Onur sözlerini şöyle sürdürdü: “Memurlar bize dışarı çıkmamız gerektiğini, müdürün iç yönerge gereği talimat verdiğini ve bizim vekaletimiz olmadığı için içeride bulunamayacağımızı söyledi. Avukatlık Kanunu 2. maddesine göre herhangi bir izin almadan kamu kurumunda bulunma hakkımız olduğunu belirtince, kendisini kanunun değil talimatın bağladığını ifade eden memur avukatlık mesleğimizi küçük düşürücü ithamlarda bulundu. Kamu hizmeti engellendi. Tutanak altına aldık. Kendileri hakkında hem Denizli Barosu olarak hem de bireysel avukatlar olarak savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.”

‘SINIR DIŞI KARARI İNSAN HAKLARINA AYKIRI’

Shariatmadari’ye terke davet yapıldığını ve 20 günlük yasal süresi bulunduğunu belirten Onur, “Denizli Barosu olarak bu kararın iptali için tüm hukuki desteği sağlayacağız. Kendisinin beyanına göre 10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunuyor. Kaldı ki İran Ceza Kanunlarına göre yemin, tövbe teklifi sunulacak. Kabul etmezse cezasının artma hatta idam edilme ihtimali dahi var. Sınır dışı edilmesi Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’ne de, İstanbul Sözleşmesi 61. Madde’ye de aykırıdır” diyerek sınır dışı kararının insan haklarına aykırı olduğunu ve kararın iptal edilmesi gerektiğini söyledi.


İlgili haberler
İranlı aktivist Meryem Şeriatmedari serbest bırakı...

İran’da katıldığı protesto eylemi nedeniyle hakkında hapis kararı verilen mülteci Maryam Shariatmada...

İranlı kadınların koronaya ve devlete karşı mücade...

İran korona salgınının en çok can aldığı ülkelerden biri. İşsizliğin çığ gibi büyüdüğü ülkede kadın...

İranlı kadınların koronavirüs salgınıyla mücadeles...

Korona salgınından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İran’da kadınlar büyük zorluklarla kar...

GÜNÜN VİDEOSU: İranlı kadınların mücadelesinden

8 Mart yaklaşırken İranlı kadınların mücadelesinden 45 saniye

İranlı kadınlar bir adım bile geri atmıyor

Temeli 2017 yılındaki ekonomik boyutlu ayaklanmalara dayanan, bugün ülkenin dört bir yanında örgütlü...

İranlı Derya dayanışma ve mücadele ile hayallerine...

Ekmek ve Gül aracılığıyla sesini tüm Türkiye’ye duyuran, eğitim hakkı ve eşit koşullarda yaşama tale...