İranlı kadınların koronavirüs salgınıyla mücadelesi
Korona salgınından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İran’da kadınlar büyük zorluklarla karşı karşıya. İsyanların yükseldiği İran’da kadınların yaşadıklarını E. Ava aktarıyor.

Dünya çapında salgın sürecinde İran, vaka ve ölümler bakımından ülkeler arasında yapılan sıralamada en üst sıralarda yer alıyor .

Halkı tedavi eden İran’daki doktorlar ve hemşireler, koruyucu ekipman olmadan virüsle burun burunalar. İran, koronavirüs salgınının patlak vermesinden önce dünya standartlarının çok altında sayıda sağlık emekçisi istihdam edilen bir ülkeydi. Sayısı zaten az olan doktor, hemşire ve terapist kadroları üzerinde korona salgınıyla birlikte büyük bir baskı oluştu.

Meşhed’deki İmam Reza Hastanesinde çalışan bir kadın hemşire, “Çocuklarımı 23 gündür görmedim. Çok kötü durumdayız” diyor.
Qazvin Tıp Bilimleri Hastanesinden kadın doktor Mojgan Abasloo, günde sadece 3 saat uyuduklarını ve hastanenin acil servisine hastaların akın ettiğini anlatıyor: “Uzun saatler boyunca diğer meslektaşlarımla beraber yüzümüz maske altında. Yüzlerimiz yaralarla kaplı.”

DURUM CEZAEVLERİNDEKİ KADINLAR İÇİN DAHA DA VAHİM
Qarchak ve Evin Kadınlar Hapishanesindeki birçok mahkûm, virüsün hapishanelere yayılmasının ardından korkunç sağlık koşullarında kapalı kapılar ardında bırakıldı.
Bazı kadın siyasi mahkumların izinli olarak gönderildiği durumlar da var; ancak Qarchak Varamin, Evin ve Kachui Karaj hapishanelerindeki kadın mahkumların durumu Korona virüsünün İran’a girişinden sonra kötüleşti.

Varamin Gharchak cezaevi binası eskiden bir tavuk çiftliğiyken sonradan kadın hapishanesine dönüştürülmüştü. Burada genellikle siyasi suçlardan mahkum olan kadınlar kalıyor. 27 Şubat’ta bu cezaevinde koronavirüs tespit edilen bir kadın mahkum tedavi merkezine transfer edildi. Koronavirüs bulaştığı düşünülen başka kadınlar da vardı, ancak hapishane revirinde bile onlara herhangi bir tedavi uygulanmadı ve koğuşlara geri gönderildiler.

Ayrıca, mart ortalarına doğru, koronavirüs tespit edilen iki mahkûm, Qarchak Hapishanesinde tıbbi dikkat eksikliği nedeniyle hücre hapsinde hayatlarını kaybetti.
Golrukh Ebrahimi, Marjan Davari ve Raha Ahmadi gibi bazı önde gelen siyasi tutuklular, aynı hapishanede hâlâ koğuşlarda tutuluyorlar ve izinli olarak cezaevinden çıkmaları reddedildi.

Evin Cezaevinde de koronavirüs yayılmaya devam ediyor. Sepideh Farhan, mide ülseri hastalığı ve şiddetli anemi rahatsızlığı olmasına rağmen izninin reddedildiği siyasi mahkumlardan bir diğeri.

Urmia Hapishanesinde de kadınlar 53 yaşındaki mahkum Fatima Alizadeh’in koronavirüs salgını sonucu ölümü üzerine protesto eylemi gerçekleştirmişti, kadın mahkumların açlık grevi devam ediyor. Fatima Alizadeh, ölümünden bir gün önce kritik durumdaydı ve tıbbi personele bildirilmesine rağmen, ona hiçbir tedavi uygulanmadı.

KADINLAR YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR
Koronavirüsün yayılması sonucu sokakta daha az insanın dışarı çıktığı günlerde, kadın seyyar satıcılar, özellikle de metrolarda çalışanlar, çocuklarını ve ailelerini geçindirenler onlar oldukları için yaşam mücadelesi vermeye devam ediyorlar .

Maalesef Tahran metrosundaki kadın satıcıların sayısı hakkında kesin bir istatistik yok. Şimdiye kadar, hükümet ve devlet kurumları, tıpkı diğer meselelerde olduğu gibi bu kadınları da ailenin geçim kaynağı olarak düşünmediler.

Hükümetin bu kadınlara tek yaptığı, mallarına el koyma gibi şiddet içeren eylemler ve tacizlerdi. İşsizlik ve yoksulluk yoğun olduğu için, kadınlar için sosyal destek eksikliği çok göze çarpıyor.

Fabrikalarda ve atölyelerde hala çalışmaya devam eden kadınlar en fazla risk altında olan kesimlerden fakat hâlâ hiçbir önlem olmadan çalışmaya devam ediyorlar.

İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Çizimlerle Koronavirüs ve korunma y...

Çin’den yayılan ve tüm dünyanın gündemine oturan koronavirüs nasıl bulaşır, koronavirüsten korunmanı...

GÜNÜN DİKKATİ: Kadın ve mülteciler için koronavirü...

TTB üyesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Melahat Cengiz koronavirüsten kadınların nasıl korunmas...

GÜNÜN DİKKATİ: Korona krizi neden özellikle kadınl...

Karantina ya da yoğun önlem gerektiren günlerde evde artan hasta ve bakım işleri, ücretli bakım işle...