Malatyalı depremzedeler: ‘Suya muhtaç bırakanlar oy beklemesinler’
Malatya’da seçimlere günler kala çadır kentlerde görüştüğümüz depremzede yurttaşlar, ‘Bu süreç gerçek yüzlerini gösterdi. Bundan sonra da bizden oy istemesinler’ diyor.

Depremin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen Malatya’da birçok sorun hâlâ devam etmekte. Barınmadan hijyene, yemekten suya kadar hiçbir sorunu çözülmeyen yurttaşlar, seçimi de bu sorunlarla karşılıyorlar. Seçimlere 26 gün kala çadır kentlerde görüştüğümüz yurttaşlar, AKP’li hiçbir vekilin gelmediğini belirterek “Aylardır burada birçok sıkıntı ile karşı karşıya kaldık. Bir tane yetkili bizi ziyaret etme gereği bile duymadı. Bu saatten sonra bizden oy beklemesinler” dedi.

Cemal Gürsel Mahallesi’nin en tepesinde çadır kentten ayrı olarak 9-10 çadırla oluşturulmuş bölgeye gidiyorum. Etrafta bir çöp konteyneri bile yok. Havalar ısınmaya başlasa da sobalar hâlâ yanıyor. Odunlar ortak bir alana yığılmış, herkes azar azar alıyor belli ki. Bir yanda bulaşık yıkayanlar, bir yanda yeni komşularıyla sohbet edenler… Bir çadırın önüne doğru gidiyorum. Kadınlarla bir araya geliyorum. Hem sorunları hem de seçime dair konuşmaya başlıyoruz.

Malum deprem bölgesinin de sorunlarından sonra başlıca konu seçim. Depremin bütün yıkımı, seçim sürecine dair de belirleyici rol üstleniyor. Çadırlarda kalan Zeynep ile konuşuyoruz. Depremden bu yana hiçbir yetkilinin kendilerini ziyaret etmediğini söylüyor Zeynep. Açıktan konuşmak istemediğini ancak söyleyeceklerinin mevcut iktidarın sorumluluğuna dair olduğunu belirterek şunları dile getiriyor:

“Evimiz gitmiş, yiyecek yemeğimiz yok, içecek suyumuz, alacak paramız yok. 5 bin lira emekli maaşı alıyorum. İki çocuk okutuyorum. Telefon faturası ödedim 300 lira. Kıyafetler olmuş 400-500 lira. Çocuğuma kıyafet alamıyorum. Kaç ay geçmiş depremin üzerinden bir tane bile yetkili halimizi sormaya gelmedi. Biz dardayken bize el uzatmayanlar, bundan sonra da kapımıza gelip bizden oy istemesinler. 250 kişi buradaydık, o zaman görünselerdi. Bundan sonra da gelmesinler.”

‘SANDIKTA CEVABI VERECEĞİZ’

Meryem yanaşıyor yanımıza. Eşinin depremden sonra işsiz kaldığını, birçok işe başvurduklarını ama iş bulamadıklarını söylüyor. Geçim sıkıntısı çektiklerini belirten Meryem, deprem sürecinde yaşadıklarının hesabını sormak için seçimi beklediğini söyleyerek, “Depremin üzerinden neredeyse 3 ay geçmiş, bir paket yardım bile almadık. Ben kiracıyım, evim yıkıldı, kaldık ortada. Bir tane yetkili gelmeyi bile tenezzül etmedi. 3 aydır soğukta, karda kışta bir şekilde ayakta kaldık ama bunları unutmayacağız. 14 Mayıs’ta sandıkta gereken cevabı vereceğiz” diyor.

Fotoğraf: Berfin Güler/ Evrensel


İlgili haberler
Malatya’da depremzede kadınlarla #KızKardeşlikKöpr...

Kız Kardeşlik Köprüsü ile hayatı yeniden kuruyoruz diyerek Malatya'da Kadın Dayanışma Merkezimizde d...

Malatya’da tekstil işçisi kadınlarla buluştuk: Enk...

Malatya'da tekstil işçileriyle bir araya geldik. Birçoğunun evi yıkılmış, patronlar ise depremi kâra...

Deprem 2 ayı geride bıraktı: Devlet yok, hiçbir şe...

Malatya Cemal Gürsel Mahallesi’nde kurulan Bornova çadırlarında yaşayan kadınlarla konuştuk. Depremi...