Mahkeme kararı yine çiğnendi, Cumartesi Anneleri’nin eylemine polis müdahale etti
Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri’ne polis müdahale etti. Çok sayıda kayıp yakını gözaltına alındı.

AYM'nin ihlal kararı sonrası 942'nci haftada bir kez daha Galatasaray Meydanına çıkan Cumartesi Anneleri gözaltına alındı. Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri, "Galatasaray Meydanı bizim, Galatasaray Meydanı hepimizin” dedi.

13 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI!

Yakınlarının fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen annelerin açıklama yapmasına izin vermeyen polis, kayıp yakınları ve hak savunucularını gözaltına aldı.
Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Hanım Tosun, Hanife Yıldız, Ali Ocak, Besna Tosun, Mikail Kırbayır, Jiyan Tosun, Gülseren Yoleri, Faruk Eren, Feyyaz Yaman, İrfan Bilgin, Hasan Karakoç, Kenan Yıldızerler, Zekine Türkeri, Arzu Aksakal.
Eylemi çekmek isteyen basın mensuplarını alandan uzaklaştıran polis gazetecileri engelledi.
Gözaltılarla ilgili açıklama yapan HDP Milletvekili Musa Piroğlu’nun etrafını ablukaya alan polis basının görüntü almasını da engelledi. Musa Piroğlu’nun yardımcısı Rıdvan Yavuz da alandan zorla çıkartıldı.

’BU UYGULAMA HUKUKSUZ VE SUÇ’
Gözaltıların ardından İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı Cumartesi Anneleri’nden İkbal Eren okudu. “Galatasaray Meydanı bizim, Galatasaray Meydanı hepimizin” diyen Eren, “942 haftadır devam eden Türkiye’nin en uzun soluklu barışçıl buluşmalarını sürdüren bizler; hukuki hiçbir neden olmaksızın 243 haftadır engelleniyor ve gözaltına alınıyoruz. Engelleme ve gözaltılara yönelik herhangi bir idari işlem olmaksızın yapılan bu uygulama hukuksuzdur, suçtur. Anayasa’nın ve yasaların inkârıdır” dedi.



’VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Anayasa’yı, Anayasa Mahkemesi kararını, uluslararası sözleşmeleri dayanak göstererek Galatasaray’da basın açıklaması yapmak istediklerini söyleyen Eren, “Bizi engelleyenlerin, gözaltına alanların hiçbir hukuki dayanağı olmadığını Anayasa Mahkemesi, Maside Ocak kararında belirtti. Bizi engelleyenler, gözaltına alanlar ve bu talimatı verenler Anayasayı kasten ihlal ediyorlar. Haklılığımız, meşruluğumuz karşısında söyleyecek sözleri yok o yüzden kaba güce başvuruyorlar. Yüzlerce ağır silahlı polisle karşımıza çıkıyorlar. Bütün bunlar yaşanırken AKP seçim bildirgesinde, toplanma ve gösteri özgürlüğünün kullanımını kolaylaştıracağını, güvenlik güçlerini bu yönde eğiteceklerini söylüyor. “Anayasa bizi bağlamaz” diyenler şimdi bize hak ve özgürlük vadediyor. Bu ikiyüzlü tutuma son verin! Biz hak ve özgürlüklerimizi koruma ve kullanma konusunda kararlıyız. Size rağmen bu kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ne kayıplardan ne de Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerini aktaran Eren, gözaltıların derhal serbest bırakılması gerektiğine vurgu yaptı.


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Savcıya göre ‘evlatlık çocukla evlenilebilir’ fetv...

Demokrasi için Hukukçulardan kadın avukatlar, Diyanet'in cinsel istismarın önünü açan yanıtına dair...

Oğlunu Soma Katliamı’nda yitiren Gülsüm Çolak mill...

Oğlu Uğur Çolak’ı Soma Katliamı’nda yitiren ve yıllardır adalet mücadelesi veren Gülsüm Çolak, Yeşil...

Dr. Güneş’e şiddet uygulayan boşandığı eşi Dr. Niy...

Sağlık emekçisi kadınlar meslektaşları Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş'e şiddet uygulay...