Sağlık emekçisi kadınlar seçimden sonra umut dolu hikâyeler anlatmak istiyor
Van’da çalışan sağlık emekçisi kadınların önümüzdeki seçimlerden en büyük beklentisi haklarının ve özgürlüklerinin daha fazla gaspbedilmemesi.

14 Mayıs günü yapılacak olan genel seçimlere sayılı günler kaldı. Sokaklardan, evlere evlerden işyerlerine ve okullara kadar insanlar arasındaki en yoğun sohbet konusu seçim çünkü ülkenin mevcut gidişatından şikâyetçi her birey belini biraz da bu seçimlere bağlamış durumda ve halk daha iyi yaşam koşulları için değişimin şart olduğunu düşünüyor. Hastaneler için de durum farklı değil. Muayene sırası bekleyen hastalardan dinlenme alanlarında oturan sağlık emekçilerine kadar herkes takvimdeki aynı günü bekliyor. Biz de Van’da yaşayan öğrenci ve sağlık emekçisi kadınlara 14 Mayıs genel seçimlerinin onlar için ne ifade ettiğini ve bu seçimden beklentilerini sorduk.

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezinde çalışan hemşire Merve önümüzdeki seçimler için çok büyük bir umut taşıdığını dile getirirken “Şaibelerin de seçime dâhil olma ihtimalini düşündükçe korkuya kapılmıyor değilim” diyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde hemşire olarak çalışan Miraç ise “14 Mayıs benim için bir dönüm noktasını ifade ediyor, her kararın sadece tek bir adam tarafından alınıp uygulanmadığı dönemin kapanması demek” diyerek o da tıpkı Merve gibi umutlu olduğunu anlatıyor. Özel Lokman Hekim Hastanesinde çalışan başka bir hemşire ise “14 Mayıs seçimleri benim için hayati önem taşıyor. Çünkü seçim sonuçlarına göre hayatımı şekillendirmem gerekecek. Bu süreçte kişisel haklarımın hiç olmaması ekonomik özgürlüğümün haftada 72 saat çalışmama rağmen olmaması genç bir sağlık emekçisi olmama rağmen şimdiden yaptığım işten bıkmama neden oluyor. Bu ve buna benzer tüm sorunlarımın seçim sonucuna bağlı değişeceğini ümit ettiğim için umutluyum” derken “İsmimi yazmayalım ola ki mevcut iktidar değişmezse sorun yaşamak istemiyorum” diyerek de üzerinde hissettiği baskıyı dile getiriyor.

ÖNCELİKLİ TALEP CAN GÜVENLİĞİ

Van’da çalışan sağlık emekçisi kadınların önümüzdeki seçimlerden en büyük beklentisi haklarının ve özgürlüklerinin daha fazla gaspbedilmemesi. Merve “Bir kadın olarak elbette hükümetin değişmesi durumunda kadın haklarının yeni yasalarla daha da genişletilmesini ve korunmasını bekliyorum” diyor. Merve’nin sağlık çalışanı olarak en öncelikli talebi ise hak ettiği gelir düzeyine ulaşmak ve sağlıkta şiddet yasası ile can sağlığının korunması. Özel hastane çalışanı hemşirenin de seçim sonrası için beklentileri farklı değil. “Bir kadın ve sağlık emekçisi olarak beklentim eleştirilmediğim, bedenime düşünceme saygı duyulan bir ortamda yaşamak ve daha insanca eşit bir çalışma ve sosyal hayatın sağlanması. Çünkü bu kadar erken yaşta yaşam telaşına atılmak, özgür olmamak, yaptığım işten mutlu olamamak fakat aynı zamanda sistemin beni bu işe mecbur bırakması beni ve birlikte çalıştığım arkadaşlarımı zorluyor. Yan yana oturunca hiçbirimiz umutlu şeylerden konuşamıyoruz. Bu seçimden beklentim emekçiler olarak oturduğumuz her masada her platformda insanca yaşadığımız umut dolu hikâyeleri birbirimize anlatmak”

‘İKTİDAR DEĞİŞMEZSE KADINLAR İÇİN HER ŞEY DAHA ZOR OLACAK’

Miraç, mevcut iktidarın değişmemesi durumunda kadınları bekleyen tehlikeyi “20 yıllık iktidar devrilmezse attığım adımdan ne giyeceğime kadar bana daha çok müdahale edilecek ve kısıtlanacağım. Belki 10 yıl sonra daha ağır koşullar oluşacak kadınlar için. Böyle şeyler yavaş yavaş işlenir 20 yıldır nasıl yavaş yavaş işlendiyse bu iktidar değişmezse kadınlar için her şey daha zor olacak” diyerek anlatıyor. Miraç’ın sağlık emekçisi olarak beklentisi ay sonunu rahatlıkla getirebilmek ve öldürülmeden çalışabileceği bir alanın oluşturulması.

Medya ise henüz üniversite öğrencisi ve görüş aldığımız diğer kadınlar gibi çalışan değil. YYÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencisi olan Medya için taleplerinin karşılanması mevcut hükümetin değişmesiyle mümkün. 14 Mayıs’ta ilk defa oy kullanacak olan Medya’nın seçim sonrası için ilk ve en temel beklentisi daha özgür bir ülkede yaşamak için adımlar atılması. Medya “LGBTİ+ bireyler de dâhil olmak üzere her gencin kendilerini rahatça ifade edebilecekleri ve yaşayabilecekleri özgür bir ortam oluşturulması, daha nitelikli bir eğitim sistemi” diyerek taleplerini sıralarken mezun olduğunda da geniş iş olanaklarına sahip olmak istiyor.

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Yeşil Sol Parti Antep'te ilk seçim bürosunu açtı:...

Antep'ten Yeşil Sol Parti'nin 1. sıra milletvekili adayı olan, Yayın Kurulu Üyemiz Sevda Karaca, ilk...

Küçükçekmece'de kadınlar tartışıyor: Seçimden sonr...

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Grubu Av. Elif Ergin ile birlikte seçimlere dair tartışmaya birlikte konuş...

Kocaeli'de kadınlarla seçimi konuştuk | "Bu seçimi...

14 Mayıs'a az bir süre kala ülkenin her yerinde en büyük gündem seçim olurken Kocaeli’de kadınlarla...