Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden kampanya: Okullarda bir öğün ücretsiz yemek
Kocaeli Kadın Dayanışma Derneği öğrencilerin okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkının devlet tarafından karşılanması için kampanya başlattı: MEB’in bunu karşılayacak bütçesi var.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği “Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı” diyerek imza kampanyası başlattı. Kampanyaya ilişkin konuşan Dernek Başkanı Selda Arslan “Her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Gıda fiyatlarındaki artış açlık ve yoksulluk olarak evlerimize, çocuklarımızın beslenme çantasına kadar yansıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çocuklarda beslenmeye bağlı kansızlık, bodurluk, obezite, öğrenme güçlüğü, düşük bağışıklık, zihinsel gelişim bozuklukları artıyor. Çocuklarımız sağlıklı beslenme hakkından mahrum bırakılıyor” dedi.

Arslan kampanyayla birlikte hedeflerini açıklarken “Kadın Dayanışma Derneği olarak, çocuklarımızın okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkının devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının, yerel yönetimlerin bunu karşılayacak bütçesi var. Çocuklarımızın sağlıklı beslenme hakkı için gereken koşulları yaratmak onların sorumluluğundadır. Kampanyamızı yaz dönemi boyunca da sürdüreceğiz, hedefimiz 2022-2023 eğitim öğretim yılında çocuklarımızın bu hakka kavuşmuş olarak eğitim hayatına başlamasıdır” dedi.

Veli ve öğretmenlere seslenen Arslan “Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için hakkımız olanı birlikte kazanalım. Başta bu kentteki eğitim sendikaları, demokratik kitle örgütleri olmak üzere tüm velileri ve öğretmenleri bu kampanyaya katılmaya ve desteklemeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI VE GELECEĞİ İÇİN HAKKIMIZ OLANI BİRLİKTE KAZANALIM

Derneğin açıklaması ise şöyle:

Hepimizin bildiği ve çok derinden yaşadığı ekonomik kriz koşulları artık çocuklarımızı sağlığından ediyor. Öğrenciler arasında yapılan araştırmalar gösteriyor ki her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Gıda fiyatlarındaki artış açlık ve yoksulluk olarak evlerimize, çocuklarımızın beslenme çantasına kadar yansıyor. Çocukları okul çağında olan her velinin en büyük dertlerinden biri de beslenme çantasını nasıl dolduracağı. Çocuklarda beslenmeye bağlı kansızlık, bodurluk, obezite, öğrenme güçlüğü, düşük bağışıklık, zihinsel gelişim bozuklukları artıyor. Çocuklarımız sağlıklı beslenme hakkından mahrum bırakılıyor.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği olarak; çocuklarımızın okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkının devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, yerel yönetimlerin bunu karşılayacak bütçesi var. Çocuklarımızın sağlıklı beslenme hakkı için gereken koşulları yaratmak onların sorumluluğundadır. Kampanyamızı yaz dönemi boyunca da sürdüreceğiz, hedefimiz 2022- 2023 eğitim öğretim yılında çocuklarımızın bu hakka kavuşmuş olarak eğitim hayatına başlamasıdır.

Kampanyamızı mahallelerde, okul önlerinde, işyerlerinde bulunduğumuz her yerde yaymak için çalışacağız. Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için hakkımız olanı birlikte kazanalım. Başta eğitim sendikaları, demokratik kitle örgütleri, olmak üzere tüm velileri bu kampanyaya katılmaya ve desteklemeye çağırıyoruz.

Kampanyayı imzalamak için TIKLAYIN 

4 ÖĞRENCİDEN 1’İ AÇ
Eğitim İş Bursa Şubesi, Bursa’da 17 ilçe kapsamında resmi eğitim kurumlarında görev yapan 2 bin 167 öğretmen ile öğrencilerin beslenme düzeyini araştırdı. Rapora göre, 13 öğrenciye 1 simit düşüyor. Öğrenci başına düşen harçlık 82 kuruş. Öğrencilerin yüzde 12,5’i her gün düzenli olarak yumurta yiyebiliyor. 4 öğrenciden 1’i aç.
Sözcü gazetesinden Halil Ataş’ın haberine göre araştırmada ortaya çıkan sonuçlar şöyle:
■ Araştırmaya katılan öğretmenler, sorumlu oldukları öğrencilerin yüzde 31’inin evde kahvaltı yaptığını, yüzde 44’ünün okulda beslenme çantası ya da kantin yoluyla kahvaltı yaptığını, yüzde 25’inin ise herhangi bir yolla kahvaltı yapmadığını belirtmişlerdir.
■ Araştırmaya katılan öğretmenler, sorumlu oldukları öğrencilerin yüzde 9,95’inin her gün düzenli olarak (evde veya okulda) süt içtiklerini belirtmişlerdir.
■ Araştırmaya katılan öğretmenler, sorumlu oldukları öğrencilerin yüzde 12,5’inin her gün düzenli olarak (evde veya okulda) yumurta yediklerini belirtmişlerdir.
■ Araştırmaya katılan öğretmenler, öğrencilerin beslenme çantası ya da kantin yoluyla aldıkları gıdaların yüzde 6,7’sinin besleyici gıdalar (süt, meyve, sebze vb.) olduğunu, yüzde 93,3’ünün de unlu mamuller (simit, poğaça, tost vb.) olduğunu bildirmişlerdir.
■ Araştırmaya katılan öğretmenlerden yüzde 97,5’i öğrencilerin dengeli ve düzenli beslendiklerini düşünmediğini, yüzde 2,5’i ise öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslendiğini düşündüğünü belirtmiştir.
MEB’DEN MAARİF VAKFINA 4 BUÇUK MİLYAR KAYNAK AKTARIMI

MEB bütçesinden 2021 yılında Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün aldığı paydan 6,5 kat daha fazla pay alan Maarif Vakfı’na 2022, 2023 ve 2024 yıllarında toplam 4 milyar 529 milyon TL aktarılacağı öğrenildi.

Birgün gazetesinden Mustafa Bildircin’in haberine göre Kuruluş yasasında yer almasına karşın yönetiminde MEB temsilcisinin bulunmadığı Türkiye Maarif Vakfı’na bütçeden 2019 yılında aktarılan para 422 milyon 547 bin TL oldu. Vakfa 2020 yılında MEB bütçesinden 684 milyon TL aktarıldı. Vakfın 2021 yılında MEB bütçesinden aldığı pay ise rekor seviyeye ulaştı.

MEB’in, “Yardım Yapılan Birlik, Kurum ve Kuruluşlar” adı altında paylaştığı verilere göre, Maarif Vakfı eğitim bütçesinden 2021 yılında tam 1 milyar 77 milyon TL para aldı.


İlgili haberler
Beslenme çantasındaki yoksulluk: Bazen aç kalkıyor...

Artan gıda fiyatları ve yoksulluk çocukları vurdu. Öğlen arası sefer tasıyla okuldaki çocuklarına ye...

Bir kuru ekmekle okula gidiyorlar

Türkiye’de artan enflasyon ve zamlar çocukları da vuruyor. Esenyalı’da kadınlar, çocuklarını bir kur...

Adanalı Teber kadınlar: Çocuklarımızın beslenme ça...

Yoksulluk, erken yaşta evlilik, eğitime erişememe, işsizlik ve açlık tablosunda bir yaşam. Teber kad...