Kirazlıyaylalı kadınlar yaşam alanları için adliye önünde
Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapılmak istenen maden tesisine karşı çıkan köylüler, adliye önünde açıklama yaptı.

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ne karşı köylülerin, "Yürütmeyi durdurma ve projenin iptali" için açtıkları davada bugün karar açıklanacak.  

Bursa 1. İdare Mahkemesinde görülen davada bugün çıkacak sonuca göre köylüler Ankara’ya yürüyüp yürümeyeceklerini açıklayacak.

Kirazlıyaylalı köylüler dava öncesi Bursa Bölge Adliyesi önünde toplanarak bir açıklama gerçekleştirdi. Adliye önünde konuşan Avukat Osman Atalay Akman, "Kirazlıyayla’nın bu mücadelesine başından beri sahip çıktık sahip çıkmaya da devam edeceğiz. 1. İdare Mahkemesinde ana dava olarak nitelendirdiğimiz ÇED olumlu raporun iptali için dava sürmekte. Mahkeme tarafından 7 kişilik bilirkişi belirlendi. Bu bilirkişinin raporunda tesisin burada yapılamayacağı, yer seçiminin yanlış olduğu, deprem kuşağı üzerinde olduğu, yerleşim alanlarına yakın olduğu, tarım hayvan ve insan yaşamını olumsuz etkileyeceği faktörler olmasına rağmen yürütmeyi durdurma kararı verilmedi. Bizim beklentimiz kendi belirlediği ve maden şirketi tarafından iki bilirkişinin taraflı olduğunu iddia edilerek çıkartıldığı, daha sonra tarafsız olduğuna inandığı yedi bilirkişinin raporuna uymasıdır. Köylümüzün yaşam hakkına tarım yapmasına hayvancılık yapmasına sahip çıkmasıdır" dedi.

Bursa Barosu Çevre Komisyonu adına konuşan Avukat Eralp Alptekin, "Kirazlıyaylalıların mücadelesini basından beri destekledik destekliyoruz. Telafisi mümkün olmayan bir iş yapılıyor Kirazlıyayla’da. Mahkemeye Kirazlıyayla’da neden bu tesisin yapılmaması gerektiğini tekrar anlatacağız. Umarım olumlu sonuçlanır" dedi.

‘KİRAZLIYAYLA'YI ESKİ HUZURUNA KAVUŞTURUN ARTIK’

Kirazlıyayla Mahallesi Koruma ve Kalkınma Derneği Sekreteri Ali Osman Sakız, mücadeleyi bir yıldan beri sürdürdüklerini belirterek şunları söyledi:

“Köylü kadınlar başından beri yağmur çamur demeden mücadele ediyor. Biz isterdik ki mahkemenin atadığı yedi bilirkişinin raporuna uymasıdır. Bizleri maden sahasına sokmadılar ama yapılan tüm çalışmalar buraya maden tesisinin kurulmasının yanlış olduğu yönünde. İnsanlar artık uyku uyuyamıyorlar. Kirazlı yaylayı eski huzuruna kavuşturun artık."

Seslerinin duyulmasını isteyen Kirazlıyaylalı kadınlar, adalet istediklerini söyleyerek "Lübnanlı şirket köyümüzü terk et”, “Kirazlıyayla bizimdir bizim kalacak”, “Köyümüz için adalet istiyoruz” sloganları attı.

İlgili haberler
Kirazlıyaylalı kadınlar: Gerekirse Ankara’ya yürür...

Kirazlıyaylalı kadınlar maden zenginleştirme tesisine karşı nöbete devam ediyor. Kadınlar, projenin...

GÜNÜN KAZANIMI: Kirazlıyayla kadınları doğa talanı...

Kirazlıyayla köyünde yapılmak istenen maden projesi mahkeme kararıyla durduruldu. Daha önce kadınlar...

Kirazlıyaylalı Hatice Güler: Asın beni, ama asacak...

Kirazlıyayla köyü kadınları: ‘Birkaç kişi bir araya geldik diye gözaltına alsalar, traktöre iki kişi...