KESK Adana Kadın Meclisi artan kadın cinayetlerine tepki gösterdi
KESK Adana Kadın Meclisi, İnönü Parkı'nda bir araya gelerek 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmasını ve İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmesini talep etti.

İstanbul'da iki kadının vahşice katledilmesi sonrası kadınlar Türkiye genelinde kadın cinayetlerine olan öfkesini dile getirmeye devam ediyor. KESK Adana Kadın Meclisi, İnönü Parkı'nda bir araya gelerek 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmasını ve İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmesini talep etti.

Eylem sırasında caddeden geçen bir grup genç de kadın cinayetlerine son verilmesini isteyen pankartlarla şehir merkezinde yürüyüş düzenledi. Bir grup arkadaş olarak kadın cinayetlerine tepki olarak toplandıklarını ifade eden gençler, “Balkından düşersem inanmayın, ben yaşamayı seviyorum”, “Neden hep biz öldük”, “Adalet Sarayı değil, ‘Adalet’ istiyoruz” dövizleri ile şiddete tepki gösterdi.

YAŞAM HAKKIMIZ KORUNSUN!

Basın açıklamasını okuyan Senem Tanburoğlu, kadınların en meşru talebi olan yaşam haklarının korunmasını istedi. Tanburoğlu, “Yaşam hakkımız korunsun, evlerimizde, işyerlerimizde ve sokaklarda güvende olalım” dedi. Kadınların sadece cinsiyetleri nedeniyle öldürüldüğüne dikkat çeken Tanburoğlu, hükümetin toplumsal cinsiyet eşitliği için sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR

Kadın cinayetlerinin arkasındaki politik bağlama işaret eden Tanburoğlu, AKP-MHP iktidarının kadınlara yer açmayan bir anlayışla hareket ettiğini belirtti. "Kadına, çocuğa değil, aileyi koruma anlayışı toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiriyor. Adalete erişimimiz engelleniyor, şiddete karşı başvurularımız dikkate alınmıyor. Erkeklerin toplumda sahip oldukları ayrıcalıkları kullanarak şiddeti meşrulaştırıyor” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 SAYILI KANUN ETKİN UYGULANSIN!

İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararının geri çekilmesini ve 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanmasını istediklerini ifade eden Tanburoğlu, "Kadınların çoğu, öldürülmeden önce şikayette bulunmuştu. 6284 etkin bir şekilde uygulansaydı bu cinayetler önlenebilirdi." dedi.

DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ'NDE TEMEL HAKLARIMIZ İÇİN BURADAYIZ

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'ne de değinen Tanburoğlu, "Kız çocuklarının toplumsal cinsiyet eşitsizliği, şiddet ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalmasını engellemek için daha çok şey söylemek isterdik. Ancak bugün burada en temel hakkımızı, yaşam hakkımızı koruma altına almasını talep etmek için buradayız." şeklinde konuştu. Tanburoğlu, kız çocuklarının hayallerine ulaşabileceği, eşit bir toplum için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Kadınların talepleri şu şekilde,

“İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı geri çekilsin. 6284 Sayılı Kanun etkin bir şekilde uygulansın. ILO'nun 190 Sayılı Sözleşmesi imzalansın. Kadına yönelik şiddet politikaları kadın örgütlerine danışılarak oluşturulsun”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül