KCDP, ‘Yargıda Cinsiyetçilik Raporu’ yayımladı
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, takip etiği davalarda karşılaştığı cinsiyetçi kararları kamuoyu ile ‘Yargıda Cinsiyetçilik Raporu’ ile paylaştı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2018 yılı Ocak ayından Kasım ayına kadar takip ettiği 64 davadaki yargının adaletsizliklerini ve cinsiyetçiliğine dikkat çektiği ‘Yargıda Cinsiyetçilik Raporu’nu yayımladı.

Takip ettiği kadın cinayetleri davalarının 10’unda iyi hal indirimi ve tahrik indirimi uygulandığını, sadece 14’ünde söz konusu indirimlerin uygulanmadığını belirtti.

“Yaralama ve cinsel saldırı suçlarından dolayı görülen davalarda da sanıkların tutuksuz yargılandığı şekilde süren davalar çok sayıda” denilen raporda kadınların davalarının duruşmalarına gitmek istemediği, karşı tarafın kendilerine zarar vermesinden korkulduğu aktarıldı.
6284 sayılı koruma kanunundan yararlanmasına rağmen kadınların korunamadığına da dikkat çeken raporda yargılama süreçlerinde kadınların yıpratıldığını belirtildi.

KADIN CİNAYETLERİNDE İYİ HAL İNDİRİMİ KALDIRILSIN!
KCDP, davalarda en çok karşılaştıkları savunma biçiminin failin ‘pişmanım’ demesi olduğunu belirtirken bu savunma karşısında faillerin iyi hal indirimlerinden de yararlandığını söyledi. Buna ilişkin “Biz biliyoruz ki kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, cinsel taciz/saldırı “bir anlık sinirle” gerçekleşen olaylar değildir” diyen KCDP; kadının, erkeğin pişmanım demesi sonucunda karakolda kendisine şiddet uygulayan eşleriyle barıştırıldığını ve bunun sonucunda kadınların yine aynı erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlattı.
Rapor “Mahkemelerce iyi hal indirimleri olayın koşulları değerlendirilmeden sadece bir ‘pişmanım’ ifadesine bakılarak kesinlikle verilmemelidir, iyi hal indirimleri kadın cinayeti, kadına yönelik şiddet, cinsel taciz/saldırı davalarında sınırlandırılmalıdır” önerisinde bulundu.

KAMUOYU OLUŞTURULMASI DAVALARDA ETKİLİ
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun doğru biçimde uygulandığı takdirde kadınların yaşamlarını koruyabileceği söylenen raporda, emsal davaların birçoğunda kamuoyu oluşturulduğu için faillere indirim verilmediği ve davaların cezasızlıkla sonuçlanmadığına dikkat çekildi: “Kamuoyu oluşturulduğunda kadınlar olaya el atıp tepkilerini dile getirdiğinde sürecin hızlandığı, mahkemelerin daha dikkat ve özenle karar verdiği görülüyor.”

Raporun tamamını BURADAN okuyabilirsiniz

İlgili haberler
KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav ile #KadınlarınSe...

Kadına yönelik şiddet seçim sürecinde ne kadar gündem oldu? Hangi aday kadına yönelik şiddet sorunun...

GÜNÜN ARAŞTIRMASI: Bireysel silahlanma kadın cinay...

Kadın cinayetleri üzerine doktora tezi yapan Sait Yıldırım, bireysel silahlanma oranlarındaki artışı...

GÜNÜN RAKAMI: Kadın cinayetleri 14 yılda 4 kat art...

CHP’li Necati Tığlı’nın hazırladığı Türkiye’de Kadın Cinayetleri Raporuna göre son 14 yılda kadın ci...