Kayseri Kadın Platformu: 'Aklama, saklama, katilleri yargıla'
Kayseri Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil için bir araya geldi.

İstanbul’da katledilen İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil için Kayseri Kadın Platformu’un çağrısı ile onlarca kadın bir araya geldi. “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar, son dönemde artan kadın cinayetlerinin politik olduğunu, hastalık denilerek politik cinayetlerin üstünün iktidar eli ile kapatılmaya çalışıldığını vurguladılar. Açıklamayı ise Türk Kadınlar Birliği adına Ayşe Uzunlu okudu.

CEZASIZLIK FAİLE GÜÇ VERİYOR

Açıklama öncesi Kadın Platformu adına Av. Eylem Sarıoğlu, “Bugün burada katledilen kız kardeşlerimiz için, tacize ve tecavüze uğrayan çocuklarımız için buluştuk. Bizler biliyoruz ki onların katilleri, failleri yalnızca bu suçları işleyenler değil. Onlara güç veren iktidarlar, onlara güç veren bakanlar, onlara güç veren medyadır; erkek egemen sistemdir. Bu cezasızlık halinin her erkeğe güç ve güven verdiğinin farkındayız” ifadelerini kullandı.

Platformdan Belkıs Kara Bulut ise, “Alanlara her geldiğimizde kadın ve çocuklar için adalet talep ediyoruz. Bitsin bu kâbus gibi cinayetler diyoruz. Bu cinayetlerin politik değil, hastalık olduğunu söyleyenlere inat kadın cinayetleri politiktir diyoruz” dedi.

BİR HAFTADA 7 KADIN KATLEDİLDİ

Bir hafta içinde 7 tane kadının öldürüldüğünü vurgulayan Ayşe Uzunlu ise, “Bu hafta kaç kadın öldürüldü? 7 Kadın. Kadınlar hafızalardan silinmeyecek şiddette, vahşetle öldürülüyor. İkbal Uzuner: 19 yaşında, Semih Çelik tarafından kafası kesilip vücudu parçalara ayrılarak öldürüldü. Ayşenur Halil: 19 yaşında, Semih Çelik tarafından İkbal'den tam yarım saat önce boğazı kesilerek öldürüldü. Boşanmak isteyen kadın kocası tarafından öldürüldü. İstanbul Beyoğlu’nda sokağın kalabalıklığına bakmadan korkusuzca genç kıza tecavüz etmeye kalkan iki psikopata ne demeli? İlk suçları değil, ceza alacaklarını bilseler bu kadar rahat olurlar mı? Suçlular önce serbest bırakıldı. Sosyal medya yıkılmasa tutuklanmayacak, elini kolunu sallaya sallaya sokakta gezmeye devam edecekti. Evet ama sosyal medyanın bir de öteki yüzü var. Sosyal medya bir taraftan suçluların cezasız kalmaması için işe yararken bir yandan da marjinal gruplar tarafından kadın düşmanlığı için kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya devam eden Uzunlu, “Kadın cinayetlerinin önlenmesi, sadece yasal düzenlemelerle değil, aynı zamanda toplumun her kesimin katkısı ile mümkündür. Toplumda kadına bakış açısını değişmeli, eşitlik ve adalet, ahlak ve vicdan konusundaki eğitimler artmalı ve erkek egemenliğin sorgulanması gerekmektedir. Eğitim, medya ve siyaset gibi alanlarda kadın temsilinin arttırılması, kadın gözü, kadın duyarlılığı ile sosyal ve siyasal alanda çalışılması bu cinayetlerin azaltılmasında önemli bir rol oynayacaktır. Din görevlilerinin kadını malzeme yapan konuşmaları, kadına biçilen rol konusunda yönetenlerin yaklaşımları, kadının baskı altına alınarak ailenin kurtarıcısı gibi gösterilmesi gibi yaklaşımlar terk edilmelidir. Psikolojik sorunlar, madde bağımlılığı, alkol, yoksulluk, yoksunluk önemli konulardır. Onlarla ilgili de önlem alınmalıdır” diye konuştu.

Basın açıklamasında; “Kadın cinayetleri politiktir”, “aklama, saklama katilleri yargıla”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları atıldı. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Vanlı kadınlar: 'Şiddete, karanlığa, hukuksuzluğa...

Van Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar artan kadın cinayetlerine karşı bir araya geldi.

Gülsuyu'da kadınlar kadın cinayetlerine karşı yan...

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla Gülsuyu son durakta buluşan kadınlar, son zam...

Koruma mekanizmaları yok, kadınlar ölüme mahkum ed...

Artan kadın cinayetleri ve 2 kadının vahşice katledilmesine kadın örgütleri tepkili; "İktidar kadınl...