Kadınlar Yoğurtçu Parkı’nda: 'Haklarımız bizim, hayatımız bizim'
Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü’nün üzerinden 34 yıl geçmişken Yoğurtçu Parkı’nda buluşan kadınlar 'İstanbul Sözleşmesi bizim, mücadelemiz bizim' dedi.

İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu'nun çağrısıyla Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü'nün 34. yıldönümü nedeniyle kadınlar Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı’nda bir araya geldi. İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla “Yıllarca mücadelesini verdiğimiz hakların bir gecede elimizden alınmasına, kadınların ve LGBTİ+’ların hayatlarının iyice güvensiz, eşitsiz kılınmasına izin vermeye hiç niyetimiz yok” diyerek bir araya gelen kadınlar 1 Temmuz’a kadar ses çıkartmaya devam edeceklerini söyledi.

Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü’nün üzerinden 34 yıl geçmişken, bu mücadelenin başladığı yerde, Yoğurtçu Parkı’nda buluşan kadınlar fotoğraflardan oluşturdukları bir zaman tüneli mor kurdelelerin ağaçlara bağlanarak fotoğrafların tutturulmasıyla oluşturuldu.


Sergide sergilenen afişlerdeki fotoğraflar anlatılırken kadınlar, “9 Haziran 2009’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Nahide Opuz davasında erkek şiddetine maruz kalan bir kadının savcılığa başvurduğu halde etkili korunmamasına ayrımcılık dedi, Türkiye’yi tazminata mahkûm etti. Bu kararla AİHM, tarihinde ilk defa aile içi şiddete karşı vatandaşını koruyamadığı gerekçesiyle bir devleti mahkûm etmiş oldu. Maalesef kazandığımız haklara rağmen bugün devlet hala kadınları korumuyor. Kadınların eylemlerini engellemek için alınan onca ‘önlem’, yığılan yüzlerce polis, bir kadın şiddete dair şikâyette bulunduğunda nedense ortada yok. Her gün onlarca kadın ‘devletin müdahale etmesi için ille de ölmem mi gerekiyor’ diye sosyal medyadan sesini duyurmaya çalışıyor. İçişleri bakanının mafyayla ilişkilerini, devletin bir suç şebekesi olduğunu Youtube’da dinlemeden önce de kadın cinayeti faillerini koruyan düzenden biliyorduk. Gülistan Doku’dan, Nadira’dan, İpek Er’den biliyorduk. Soruyoruz: Yeldana Kaharman’ın ölümünün Tolga Ağar’la bağlantısını açığa çıkaracak etkin bir soruşturma niye yürütülmüyor? Jandarmaya gitmesine rağmen Yeldana niye korunmadı? AKP milletvekili Şirin Ünal’ın evinde ölü bulunan Nadira Kadirova’ya dair soruşturma niye alelacele kapatıldı? Gülistan Doku nerede? Şüpheli Zaynal Abakarov nasıl oldu da kaçtı? Hiçbirinin tesadüf olmadığını biliyoruz. Katilleri devlet koruyor. Katilleri, bizim haklarımızı gece yarası kararnameleriyle gasp edebileceğini zannedenler koruyor. İnatla sormaya devam edeceğiz” dedi.

Sergideki fotoğrafların tarihleriyle tek tek anlatılmasının ardından basın açıklamasını İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu adına Nupelda Çelik okudu.

Açıklamada İstanbul Sözleşmesi'ni kadınlaın mücadelesinin var ettiğini be kimsenin gece yarısı alınan bir kararla geri alamayacağı vurgusu yapıldı. "İktidar bize diyor ki bu düzen bir gasp düzenidir artık. Haklarımızın, hayatlarımızın gasp edildiği, katillerin sırtının sıvazlandığı bir düzendir. Yeldana’yı, Nadira’yı, Gülistan’ı öldürenlerin cezasızlık zırhıyla korunduğu, homofobinin, transfobinin, nefretin, kadın düşmanlığının körüklendiği, emeğimize, bedenimize, hayatımıza el koymanın ‘ailenin bütünlüğü’ diye yüceltildiği, bizleri korumakla yükümlü olanların en önce haklarımızı ihlal ettiği bir düzendir. Ama biz 34 yıldır hiçbir hakkımızı kolay elde etmedik. Kimseye bırakmaya, vazgeçmeye niyetimiz yok. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımıyoruz. Bunu LGBTİ+fobiyle meşrulaştırma çabalarına karşı susmuyoruz. Haklarımızdan da, birbirimizden de vazgeçmiyoruz" diye vurguladılar. 1 Temmuz'a kadar kadınları bulundukları her yerde İstanbul Sözleşmesi'nin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini tartıştırmaya ve 1 Temmuz'da sokakta buluşmaya çağırdılar. Açıklamada, "Haklarımız bizim. Hayatımız bizim. Mücadelemiz bizim. İstanbul Sözleşmesi bizim. Eşit ve özgür yaşama hakkımızdan vazgeçmiyoruz" dediler.

Kaynak: Sendika.org

Fotoğraflar: Jinnews

İlgili haberler
'İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, 1 Temmuz’...

Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu yayımladığı manifestoda, on...

İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yılında kadınlar tek s...

İstanbul Sözleşme’nin 10. yılında tek ses olan kadınlar, ‘Eşit ve özgür bir toplumu hep beraber inşa...