İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yılında kadınlar tek ses: Vazgeçmiyoruz
İstanbul Sözleşme’nin 10. yılında tek ses olan kadınlar, ‘Eşit ve özgür bir toplumu hep beraber inşa edeceğiz’ diyerek, yine yeniden Sözleşme’den vazgeçmeyecekleri çağrısı yaptı.

İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yılı dolayısıyla kadınlar çeşitli eylem ve etkinliklerde buluştu. Kadınlar, “Haklarımızdan da hayatlarımızdan da İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmiyoruz” mesajı verdi.

İSTANBUL


Fotoğraf: MA

SÖZLEŞME ETKİN UYGULANSIN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, Dilşat Canbaz Kaya ve Serpil Kemalbay, İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yıldönümü dolayısıyla İstiklal Caddesi'nde bulunan Mis Sokak’ta bir araya gelerek, Galatasaray Meydanı’na kadar yürüdü.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır” pankartı açan milletvekilleri, “Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı. Çevrede bulunan yurttaşlar da alkışlarla vekillere destek verdi.

Yürüyüşlerini Galatasaray Meydanı’nda sonlandıran vekiller, burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Vekiller adına konuşan Gülüm, İstanbul Sözleşmesi'nin, kadınların tarihsel mücadelesi sonucunda, erkek egemenliğinin araçlarını ortadan kaldırdığının altını çizdi. Gülüm, “Çok sayıda kadın iktidarın düşman politikaları sonucunda katlediliyor. Kadınları şiddete boyun eğmeye zorlayan bir iktidar var karşımızda. Bunun karşısında da kadın özgürlük mücadelesi yürütenleri cezaevlerine koyuyor, tecrit altına alıyor, yıllara varan cezalara çarptırıyorlar. Biz Sözleşme’ye sahip çıkıyor ve etkin uygulanması için her türlü yolu izleyeceğiz” şeklinde konuştu.


ADANA

EŞİT, ÖZGÜR VE ŞİDDETSİZ BİR YAŞAM İÇİN SÖZLEŞME’Yİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Adana Kadın Platformu, konuya dair yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam için Sözleşme ve kazanılmış tüm hakların savunmaya devam edileceği belirtilerek, “Sözleşmenin imzaya açılmasının 10. yılı vesilesiyle tekrar söylüyoruz; İstanbul Sözleşmesi gibi kadınlar için yaşamsal önemdeki bir sözleşmeden tek adamın kararı ile çıkılmasını asla kabul etmiyor, #İstanbulSözleşmesi10Yaşında, daha nice yaşlara diyoruz.

Devlet, kadınların, çocukların, LGBTİ+’ların, yaşlıların, mültecilerin, engellilerin ve diğer dezavantajlı grupların haklarını, hayatlarını koruma görevini yerine getirmek zorundadır. Eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam için sözleşmeyi ve mücadeleyle kazandığımız tüm haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!” ifadelerine yer verildi.


ŞIRNAK

YAŞAMLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Şırnak’ta KESK Kadın Platformu yaptığı yazılı açıklama ile Sözleşme’nin önemine vurgu yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yaşamlarımızdan, haklarımızdan eşit ve özgür yaşam mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Sözleşme’yi kendisine bir tehdit olarak gören siyasi iktidarın baskıcı ve ataerkil isteklerine teslim olmayacağız. Yaşamın her alanında kadın mücadelesi ve kadın dayanışması ile eşit ve özgür bir toplumu hep beraber inşa edeceğiz.”

Haber: MA

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
2021 yılında katledilen 106 kadının isimleri Diyar...

İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yıl dönümü dolayısıyla katledilen kadınların isimlerinin yazılı oldu...

10. yılında kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden vazg...

#İstanbulSözleşmesi10Yaşında hashtagi altında kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin onlar için önemini an...

'İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, 1 Temmuz’...

Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu yayımladığı manifestoda, on...