Dersim'de kadınlardan uzman çavuş şiddetine tepki
Dersim'de bir kadının üzerine iki uzman çavuş tarafından silah doğrultulmasına tepki gösteren Kadın Platformu: Savaş siyasetinin ve ülkeyi yönetenlerin payı var.

Dersim’de kimlik kontrolü yapan iki jandarmanın bir kadını yere yatırıp başına silah dayamasına Dersim Kadın Platformu ve Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tepki gösterdi. Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında konuşan Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Selma Ulun, yaşanan olayda can kaybının olmamasını büyük bir şans olarak değerlendirdiklerini belirtti.

'DEHŞETLE KARŞILIYORUZ'

Ulun, Dersim'de güpegündüz böylesi akıl ve mantık dışı uygulamalara maruz kalma ihtimali ile yüz yüze bırakan bu hadiseyi dehşetle karşıladıklarını söyleyerek "İnsan haklarına saygılı ve hukukun üstünlüğü bağlı bir devlette; yaşam hakkı başta olmak üzere bireyin can ve mal güvenliğini sağlamak devletin en önemli görevi ve sorumluluğudur. Yine, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile masumiyet karinesi Anayasa ve uluslararası Sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Kişinin güvence altında bulunan bu haklarına devlet tarafından veya devlete bağlı kolluk kuvvetleri tarafından müdahale edilebilmesi için ölçülü ve makul gerekçelerin bulunması gerekir. Oysa ki; adeta bir skandal niteliğindeki hadisede müdahaleye maruz kalan kadının 10 dakika öncesinde emniyet personeli tarafından GBT kontrolünden geçirilmiş olması, iki jandarma personelinin olay esnasında görevli dahi olmaması yaşananların boyutunu ortaya koyuyor. Kaldı ki, müdahaleye maruz kalan mağdur kadına olay esnasında jandarma personellerinin jandarma olduklarını dahi söylememiş, herhangi bir ikazda dahi bulunmamışlardır. Buna rağmen mağdur kadın direniş göstermemiştir ve o anki panik ve korkuyla yere yatmıştır." diye konuştu.

'GÜVENLİK HAKKININ İHLALİ BOYUTUNA ULAŞMIŞTIR'

Canlı bomba iddiasına yönelik müdahale esnasında çevredeki halkı korumak adına jandarmanın bir açıklamada bulunmadığını, kontrolsüzce havaya 2 el ateş ettiğini ve haliyle halkı paniğe sevk ederek önüne geçilemeyecek tehlikelere sebebiyet verdiğini aktaran Ulun, "Müdahaleye maruz kalan kadının canlı bomba şüphelisi ile örtüşecek bir kıyafet giymemiş olması Jandarma personeli tarafından kadına yönelik olarak silahla yapılan müdahalenin keyfiliği noktasına da dikkat çekmektedir. Hukuken jandarmaların yapmış olduğu bu müdahale PVSK Md. 16 zor ve silah kullanma yetkisini de açıkça ihlal etmektedir. Müdahaleye maruz kalan kadının özgürlük ve güvenlik hakkının ihlali boyutuna ulaşmıştır. Yine kadının masumiyet karinesi ihlal edilmiş, suçlu muamelesi görmüştür. Birçok ihlale neden olan bu yaklaşımlar, toplum tarafından da mağdur kadın tarafından da kabul edilemez niteliktedir." dedi.

UZMAN ÇAVUŞLARA İLİŞKİN ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLSÜN

Bu durumun yaşanmasında yıllardır bitmek bilmeyen savaş siyasetinin, hamasetin ve ülkeyi yönetenlerin büyük payının olduğunu söyleyen Ulun, "Ülkedeki nefret ve kutuplaştırma söylemlerinin bazı kesimlerin iliklerine kadar işlediğinin de göstergesidir. Diğer taraftan soruşturma makamlarına da çağrıda bulunmak istiyoruz. Olayın yaşanmasına neden olan personellerle ilgili sağlıklı, adil ve etkin bir soruşturmanın yürütülmesi en öncelikli taleptir. Zira, bundan sonraki süreçte buna benzer hadiselerin bir daha yaşanmaması için, adli makamların bu tür olaylar karşısında hukuktan yana, adaletten yana alacağı tutum ve vereceği kararlarla doğrudan ilgilidir. Suça karışan devlet görevlilerine karşı sıkça karşılaşılan cezasızlık tutumunun benzer hadiselere yol açacağı anlamına geleceği unutulmamalıdır. Dersim Kadın Platformu olarak, kadın vatandaşımızın mağduriyetine neden olan bu olayı kınıyor ve buna benzer hadiselerin bir daha yaşanmaması için yetkili kurumları daha dikkatli davranmaya, vatandaşın, başta can güvenliği olmak üzere temel hak ve özgürlüklerine müdahale etme noktasında gerekli hassasiyeti göstermeye davet ediyoruz." diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Polis şiddeti: Müzisyen kadının enstrümanı bomba k...

İstanbul'da polis, Kadıköy metro girişinde kadın müzisyeni enstrümanına bomba kendisine de terörist...

Dersim Kadın Platformu: O.G. derhal tutuklanmalı

Hozat’ta sistematik işkenceye maruz bırakılan E.A’yı Dersim Kadın Platformu üyesi kadınlar ziyaret e...

Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu: Bi...

Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu yaptığı açıklamada 2020 yılı içinde 20 kadına yönelik...