'Kadınlar sözleşmeden çekilmiyor!'
Sakarya Kadın Platformunun çağrısıyla yapılan eylemde kadınlar, "Sözleşme'den çekilmiyoruz" dedi.

Sakarya AKM önünde gerçekleştirilen eylemde açıklamayı Eğitim Sen Sakarya Şube Kadın Sekreteri Yasemin Hacıeyüpoğlu okudu. 20 Mart'ta Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alınmasının ardından gün gün yaşanan kadın cinayetlerini hatırlatan Hacıeyüpoğlu, "Oy birliği ile imzalanan bu sözleşmeden 10 yıl sonra ne oldu da gece yarısı çekilme kararı alındı? Bu sözleşmeyi imzalamaktan onur duyan siyasiler bugün de aynı siyasilerdir. Bugün ne oldu da bu Sözleşme'den çekilindi? Peki bu Sözleşme kadın cinayetlerinin artmasına mı neden oldu?" sorularını yöneltti.

Bu sorulara cevap da veren Hacıeyüpoğlu, "Hayır, çünkü İstanbul Sözleşmesi tam ve etkin uygulanmadı. Sözleşme şiddeti önlemeye yönelik düzenlemeler getiriyordu. Aksine sözleşmenin feshedilmesi cinayetlerin artmasına neden oldu.
Sözleşme erkekleri evden uzaklaştırıp yuva mı yıkıyor? Hayır, sözleşme her türlü şiddetin suç olduğunu bu suçun toplumsal değerleri kötüye kullanarak örtülmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Hane halkının güvenliği daha öncelikli olduğundan şiddet uygulayan ve uygulamakla tehdit eden erkekler evden uzaklaştırılıyor. Peki, sözleşme erkekleri mağdur mu ediyor?
Hayır! Sözleşme cinsiyet gözetmeden şiddete karşı koruyucu düzenlemeler öngörüyor. Sözleşme cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımı yapmaz, herkesi korur" dedi.

"Biz biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi kadını, çocuğu, erkeği herkesi şiddet mağduru olmaktan koruyan bir sözleşmedir" diyen Hacıeyüpoğlu, "Gerekçesiz, keyfi olarak öncülüğünü ettiğiniz, ülke ülke dolaştırıp imzalattığınız, ilk imzacısı olduğunuz bir sözleşmeden geri çekilemezsiniz. Kadınlar bu sözleşmeden çekilmiyor" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

Polonya Meclisinde İstanbul Sözleşmesi'nden çekilm...

Polonya Parlamentosunun alt meclisi, ülkenin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılıp ayrılmayacağını belirl...

Kadınlar tek ses: İstanbul Sözleşmesi uygulansın!

Kadınlar İstanbul Sözleşmesine dönük saldırılara ve Sözleşmenin iptal edilmek istenmesine karşı ‘İst...