Kadınlar sendikalaşma hakkı, insanca çalışma koşulları için KADER'in önünde
DİSK’e bağlı Sosyal İş Sendikası, Kadın Adayları Destekleme Derneği’nde (KADER) çalışan kadınlara yönelik hak ihlallerine dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

DİSK’e bağlı Sosyal İş Sendikası, Kadın Adayları Destekleme Derneği’nde (KADER) çalışan kadınlara yönelik hak ihlallerine dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını DİSK Sosyal-İş Yönetim Kurulu üyesi Şengül İşçi okudu. İşçi, KADER’de çalışan kadın işçilerin; mesai saatlerindeki düzensizlik, fazla mesailerin ödenmemesi, gün içinde dinlenme ve molaların kısıtlanması ve işçilerin kamera ile izlenmesine karşı taleplerinin iş yeri tarafından dikkate alınmamasına sessiz kalmayacaklarını ifade etti.

İşçi, DİSK Sosyal-İş Sendikası’nın kadın işçilerin yaşadıkları sorunlara dair KADER Yönetim Kurulu ile görüşmeye çalıştıklarını ancak yönetim kurulunun Sosyal-İş’in yetkili sendika olmadığı gerekçesiyle görüşmeyi reddettiğini söyledi. KADER yönetimine çağrıda bulunan İşçi, “Çalışanlarımızın taleplerine, sendikamızın diyalog ve görüşme çağrılarına kulak verin. Düşük ücreti, fazla mesaiyi, hak ihlallerini, mobbingi ve sendikal örgütlenmeye dönük engelleri kaldırın. Aksi durumda öncelikler üyelerimizden, sonra yasalardan aldığımız yetkiyle ve güçle mücadelemizi başta TBMM olmak üzere, tüm kadın mücadele platformlarına taşıyarak yaygınlaştıracağız” dedi.


10 SAATLİK MESAİ YARIM SAAT MOLA

Şengül İşçi’den sonra KADER çalışanları adına söz alan Gülşah Kızılkaya, çalışma koşullarını anlattı. Kızılkaya, KADER’de çalışanların sürekli mobbinge ve kötü çalışma koşullarına maruz kaldıklarını söyledi.  Mevcut yönetimin KADER’in kuruluş ilkelerine aykırı davrandığını ifade eden Kızılkaya, çalışma koşullarının insani olmadığını ifade etmelerine rağmen kötü çalışma koşullarına ve neredeyse taciz boyutuna varan mobbinge devam edildiğini ifade etti. Kendi taleplerine karşılık yönetim kurulundan bir dönüt alamadıklarında sendikalaşmaya karar verdiklerini belirten Kızılkaya, sendikalaştıktan sonra bir personel toplantısı yapıldığını ve taleplerini burada ilettiklerini dile getirdi.
Taleplerinin başında ücretlerine asgari ücrete gelen zam oranında zam olduğunu ifade eden Kızılkaya, toplantı sonrası hesaplarına yatırılan zammın yüzde 13,5 olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra regl izinlerinin pazartesi ve cuma günleri de uygulanması ve 8 Mart’ın çalışanlar için tatil olması taleplerine, yönetimin kulak tıkadığı vurgulandı. Günde 9.5-10 saat mesai yaptıklarını ifade eden Kızılkaya, sigara molalarının iki sigara ile kısıtlandığını, aynı anda iki çalışanın sigara içemediğini, çok stresli bir gün geçiriyorlarsa yönetim kurulu başkanından izin alarak sigara içebildiklerini ifade etti. İşe giriş çıkış saatlerinde imza attıklarını belirten Kızılkaya, artık kahve molalarının 15 dakika ile sınırlandığını ve molalara giriş çıkışlarda da imza attıklarını ifade etti. Çalıştıkları alandaki kameralarla yönetim kurulunun kendilerini sürekli gözetlediğini belirten Kızılkaya, çalışanlara performans sistemi getirilmek istendiğini, kendilerinin yazdıkları metinlerin kaç dakikada yazıldığına dair not tutmaları gerektiği söylendiğini belirtti. Buna dair bilgi almak istediklerinde ise yönetim kurulundan her şeyin hukuka uygun olduğuna ve kendilerine bilgi verilmeyeceğine dair bir yanıt aldıklarını vurguladı. Yönetim kurulunun işçilerin hak kayıplarını dile getirdiklerinde ifade ettiği “hukuka uygunluğun” iki yüzlülüğüne vurgu yapan Kızılkaya, bu hukukun sermayeyi güçlendiren, işçinin hak kaybına neden olan, binlerce kadını katledenleri aklayan burjuva hukuku olduğunu vurguladı. Talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

MOBBİNGE KARŞI HER YERDEYİZ

Açıklamada söz alan DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, sendikalarda ve meslek örgütlerinde mücadelenin devam ettiğini ifade ederken, KADER yönetiminin çalışanlarına yönelik uygulamalarının trajik olduğunu ifade etti. Saki, Kadın derneklerinde de bu gibi uygulamalara sessiz kalmayacaklarını vurgularken, KADER’e sendikayla masaya oturması ve çalışanların taleplerini kabul etmesi yönünde çağrı yaptı.
Daha sonra sözü alan Kadınlar Birlikte Güçlü’den Rüya Kurtuluş, kadınların bulundukları her alanda sömürüldüğüne vurgu yaparken kadınların siyasete eşit katılımını destekleyen bir STK’nın böyle bir uygulama yapmasını “pes” diyerek dinlediklerini ifade etti. Mobbingin, sömürünün bulunduğu her yerde mücadele edeceklerini ifade eden Kurtuluş, KADER’de de birlikte mücadele ederek kazanım elde edileceğini vurguladı.
Açıklamada söz alan Feride Eralp, KADER’in 90’larda kurulan ve kadınların olması gereken bir yer olduğunu ifade ederken, yönetim tarafından daha fazla nasıl sömürü için yapılan uygulamaları üzüntüyle karşıladığını söyledi. KADER çalışanlarının yanında olduğunu ifade eden Eralp, çalışanlar hakkını kazanana kadar bu süreci her yerde gündem etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Başbakan ‘Sendikalaşmaktan korkmayın’ mı dedi?

Başbakan Binali Yıldırım’ın, daha geçtiğimiz günlerde “Sendikalaşmaktan korkmayın...” çağrısı yaptı....

Fransa işçi sendikalarından çağrı: Eşitliği kazanm...

Fransa’da CGT-SOLIDAIRES-UNSA-FSU ve CFDT sendikaları, “Kadın-erkek eşitliği bayrağını dalgalandırma...

1880’lerden 1989 Baharına: Cibali Tütün işçisi kad...

Cibali Tütün Fabrikasında 1880’lerden 1994’e kadar onlarca grev yapıldı. Cibali işçilerinin bıraktığ...