Kadınlar Meclisten Milli Eğitim Bakanlığına seslendi: Çocuklara bir öğün yemeği çok görmeyin!
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyesi kadınlar, EMEP Yenimahalle İlçe Başkanı Nursel Oktay ve Ekmek ve Gül okuru Hatice Boyraz Meclisten MEB’E seslendi: Bir yemeği çocuklara çok görmesinler.

Milli Eğitim Bakanlığının bugün görüşülecek olan 2024 bütçesi öncesinde kadınlar, ‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek’ kampanyamızı bir kez daha Mecliste dile getirdi. Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyesi Mürvet Bağcı, kampanyaya ilişkin konuştuğu bir öğrencinin çağrısını şöyle aktarıyor: Beslenmemi açamıyorum, bir şey koyamıyorum. Utanıyorum. Yemek istiyorum. Bir yemeği çok görmesinler…

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyesi Eylem Koçoğlu, kadınların en fazla gıda talebiyle derneğe geldiklerini anlattı: “Gıda isteyen kadınların asıl olarak çocuklarının beslenme çantası için istediklerini belirten Koçoğlu, “Beslenmesine bir şey koyamıyoruz. Biz bir şey yemeyebiliriz ama çocuklarımızı yemeli diye düşünüyorlar. Eskiden meyve koyduklarını ama sonrasında meyveyi bile koyamadıklarını söylüyorlar. Boş gönderdiklerini söylüyorlar. Çocuğunu okula göndermeyenler oluyor. Bunun çözülmesi gerekiyor. Bir ülkenin geleceği eğitimle başlar. Bu ülke bu çocukları yetiştiremiyorsa, bir öğün vermiyorsa bu yöneticilerden ne bekleyebiliriz? Ekonomi kötü, gidişat da kötü. Çocuklar derslerini nasıl anlayacaklar. Çocuklarımızdan nasıl bir gelecek bekleyeceğiz” dedi.

‘ÜCRETSİZ ÖĞÜN BÜTÇEYİ ALLAK BULLAK ETMEZ’

Dernek üyesi Nurhayat Farımaz ise bir velinin oğlunun, “Anne biz neden et yemiyoruz? Canım et istiyor” dediğini aktardı. Çocukların sağlıklı yiyeceklerle beslenme yapılmasının şart olduğunu ifade eden Farımaz, “Bu da bütçeyi çok da allak bullak etmez. Rahatlıkla yapılabilecek bir iştir. Bütün çocukların eşit olarak beslenmesi gerekir. Öğretmen arkadaşlarımızın anlattıkları dinlediğimizde gözlerimizden yaşlar akıyor. Bir çocuk beslenmesinde iyi şeyler yerken öbür çocuğun o saatte sürekli tuvalete gitmesi ve tuvalette zaman geçirmesini de dinledik. Kampanyamızı daha da genişleterek devam etmemiz gerekiyor. Biz kadınlar olarak çocuklarımızı besleyemeyeceksek niye varız? MEB, bütçesi bir beslenme edemiyorsa neden bu bütçe görüşmesi yapılıyor? Bütçe görüşmelerinde bunları daha fazla dile getirmemiz gerekiyor” dedi.

Dernek üyesi Mürvet Bağcı da kampanya kapsamında okulları gezdiğini anlatarak, bir öğrenciyle yaptığı konuşmayı şöyle aktardı: “Abla bu kampanya ne zaman başlayacak? Ben de imza atayım dedi. Aile imzası isteyince de annesini getireceğini söyledi. ‘Ben beslenmemi açamıyorum, bir şey koyamıyorum. Utanıyorum. Her gün makarna götürüyorum. Ben yemek istiyorum. Bir yemeği çok görmesinler’ dedi. Çocukların aç kalmalarını istemiyorum. Sesimizin duyulmasını istiyoruz” dedi.

EMEP Yenimahalle İlçe Başkanı Nursel Oktay, kampanyanın çok rağbet gördüğünü ifade ederek, “Örneğin bir veli, 3 çocuğu olduğunu ve 3 çocuk için ayrı beslenme koymasının onu çok zorladığını anlattı. ‘Tek meyve koyuyordum, artık meyve de pahalı’ diyordu. Bir değil üç imza atalım diyen veliler oldu. Bu kampanyayı yürütmeye devam edeceğiz. Çünkü ilgi büyük ve ihtiyaç var. Özellikle market fiyatlarına gelen zamların karşılanamayacak durumda olduğunu söylüyor veliler” dedi.

‘YEMEK ÜCRETİ VELİLERDEN İSTENDİ’

Yenimahalle’den Ekmek ve Gül okuru Özlem Boyraz ise Batıkent’teki bir okulda önceki yıl, verilen yemek şirketleriyle anlaşıldığını, fakat Bakanlık tarafından okullara bütçe gönderilmediği için şirketlere borçlanan okulların velilerden para talep ettiğini anlattı. Kadın, “Yoksulluğu diz boyu olduğu bir ülkede bir öğün ücretsiz yemek vermek çok zor değil diyor veliler. Saraydan, cemaatlerden kesilerek verilebilir diyor. ‘Mescitte çocuklara belediyeler, dini vakıflardan yemek gönderiliyor. Birçoğu da çöpe dökülüyor. Vergi veren bizler bundan yararlanamıyoruz’ diyorlar. Veliler imza kağıtlarını alıp kampanyayı sürdürmek istiyorlar. Kampanya daha da yaygınlaştırılmalı diyen veliler vardı” dedi.

İPTAL DAVASI AÇTIK
Derneğin kampanyaya ilişkin MEB’e açılan davaya dair bilgi veren Avukat İlke Işık, ekonomik sorunlar nedeniyle çocukların yemek hakkından mahrum kaldığını belirtti. Özellikle kız çocuklarının eğitimden çekildiğini vurgulayan Işık şöyle devam etti: “Örgün eğitimi tamamlamak konusunda çok ciddi sorunlar yaşıyor. Ekonomik sorunlar aileleri, çocukları erken yaşta okuldan alıp çocuk işçi olmaya zorlamış durumda. Çocukların okulda aç olmaması, eğitimi tamamlayabilmelerinin en temel noktalarından birisi. Biz bunu MEB’den dava yoluyla da talep ettik. MEB devam eden davada dedi ki, ‘Biz zaten başladık bu uygulamaya, çok güzel bir uygulama, devam ediyoruz’ Hatta bütün okullarda sağlanıyormuş gibi bir savunma yaptı. O dönem sadece anaokullarında vardı. Ama sonuç olarak talebimizin ne kadar haklı olduğunu ifade etmiş bir MEB var. Yarın bütçe görüşülecek. MEB’e bu savunmayı bir kez daha hatırlatıyoruz. O dönem yazdığınız savunmalar, bakanlığın savunmasıydı. Çok yerinde bir uygulama demiştiniz. Bu yılın başında sessiz sedasız geri çektiler bu uygulamayı. Onunla da ilgili iptal davası açmış durumdayız. Bunların hepsini bütçe görüşmelerinde sormaya ve takip etmeye devam edeceğiz. MEB yerinde olduğu uygulamaya devam etmeli. Ve ayrımsız, bütün çocuklara bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemeği verme konusundaki adımları bir an önce atmalı.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
‘Devlet üç çocuk yapın diyor ama 1 öğün yemek verm...

Ankara’da kadınlar birlikte kış hazırlığı yaparken mahkum bırakıldıkları yaşama sitem ediyor: ‘Hazır...

MEB’e karşı açılan dava sürüyor: ‘MEB 1 öğün ücret...

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği MEB’in davanın reddine ilişkin verdiği savunmaya karşı itiraz...

Bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek talebi Meclist...

Yayın kurulu üyemiz, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, 2024 MEB bütçe görüşmeleri öncesi, 1...