Kadınlar korkuyla beklemek istemiyor: Şehit ver ver nereye kadar...
Mecliste süresi uzatılan Suriye ve Irak’a asker gönderme tezkeresi ile ilgili Ertuğrulgazi Mahallesi semt pazarındaki kadınlarla konuştuk. Bakın kadınlar tezkere ile ilgili nelere düşünüyor...

Irak Kürdistan Bölgesinde gerçekleşen bağımsızlık referandumunun hemen öncesinde Mecliste AKP-MHP ve CHP’nin oyları ile süresi uzatılan Suriye ve Irak’a asker gönderme tezkeresi ile ilgili Ertuğrulgazi Mahallesi semt pazarındaki kadınlarla konuştuk. Görüştüğümüz kadınların çoğu bir başka ülkenin topraklarına askerlerin gönderilmesi karşı. Gelin kadınların bu konudaki görüşlerini onlardan dinleyelim..

KARARI VERENLER ÇOCUKLARINI NEDEN GÖNDERMİYOR?
İki erkek çocuğu olan Ayşe, komşusuyla beraber gelmiş pazara. Eşinin ve çocuklarının bölgede askerlik yaptığını anlatan Ayşe görüşlerini şöyle aktarıyor: “Her gün yüreğim ağzımda telefon bekliyordum, bunu yaşayan bilir. Eşim eskiden uzman çavuştu. İki oğlumda doğuda askerlik yaptı. Ne olduğunu iyi bilirim. Akşam 7’den sonra aramadıklarında çok korkardım. Neden bizim askerlerimiz gitsin, ben göndermek istemem. Bu kararı verenler kendi çocuklarını gönderiyorlar mı? Onlar göndersin çocuklarını, bir şehit versinler o zaman bende gönderirim. Ülkemizde şehit olunca ‘vatan sağ olsun’ diyoruz ama her gün şehit veriyoruz. Ver babam ver nereye kadar... Herkes kendi çocuğunu düşünsün o zaman herkes karşı çıkar bence.”

TEZKEREYE KARŞI OLAN DA VAR TEZKEREYİ SAVUNAN DA
Tezkereyle ilgili fikrini sorduğumuz Hayriye’nin aklına hemen eşi geliyor ve şöyle anlatıyor: “Tabii ki askerlerimiz yurt dışına gönderilmesin. Zorunlu olduğunda ya da olağanüstü bir durumda belki ama onun dışında ne gerek var böyle bir şeye, ben doğru bulmuyorum’’

Pazarda bazlama satan Meryem ise “Gönderildiğinde askerlerimizin başına ne gelecek bilmiyoruz, kendi ülkemizi savunmak zorundayız ama başka ülkeler bizi ilgilendirmez, niye onların işlerine karışalım” diyerek anlatıyor.

Eşiyle pazar alışverişine gelen Kamile de tezkereyi savunarak “Musul ve Kerkük bizim topraklarımız zaten o yüzden tezkereyi onaylıyorum’’ diyor.

Elinde pazar çantasıyla yanımızdan geçen Zehra’ya soruyoruz tezkere hakkındaki düşüncelerini. Zehra düşüncelerini şöyle açıklıyor: “Ben zaten hükümetin dış politikalarını hiçbir zaman doğru bulmadım, onun için tezkereyi de onaylamıyorum.”

İlgili haberler
Savaş kıskacında kadınlar

Feminist Akademisyen Cynthia Enloe savaşın kadınlar üzerindeki etkilerini ve ataerkinin kadınlara bi...

GÜNÜN ŞARKISI: Benim sana verecek bir oğlum yok pa...

“Beni iyi dinle paşa. Benim sana verecek bir oğlum yok. Al bombanı, sür tankını. kolaysa sen öl.” Sa...

Sessiz savaş: Kuzey Suriye’de bir hastanede bir gü...

Sınır Tanımayan Doktorlar’dan Diala, hava saldırılarının ve onarımların ardından hizmet vermeye çalı...