Kadınlar Kadıköy’den seslendi: 'Hesap soracak gücümüz var'
'Yaşamlarımız üzerinde kurulan bu kuşatmayı, tarikat ve cemaatleri, sömürü ve şiddet yuvası her alanı reddediyoruz.'

8 Mart Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar Kadıköy Rıhtım'da bir araya geldi. “Hesap soracak, yeniyi kuracak gücümüz var” pankartıyla, depremde enkaz binlerce insanın enkaz altında kalmasına tepki gösterildi. 8 Mart dolayısıyla buluşan kadınlar “hükümet istifa” diye seslenerek, deprem öncesinde önlemlerin alınmadığını, deprem sonrasında ise hükümetin deprem bölgesine gereken desteği sunmadığı ifade edildi. 

Kadınlar, depremde yüzlerce çocuğun ailesiz kaldığını, çocukların tarikat ve cemaatlerin eşline teslim edildiğini hatırlatarak da alandan tepki gösterdi: “Depremzede çocukları koruyamadınız. Hâlâ yüzlerce çocuğun nerede olduğunu bilmiyoruz. Devletin makamları bunu bilmiyoruz. Depremzede çocukla evlenmede sakınca yoktur diyenler çocuk istismarının önünü açmaya devam ediyorlar. Bunlar bir kereden bir şey olmaz diyenler. Yaşamlarımız üzerindeki bu kuşatmayı reddediyoruz. 'Hayatımız bizim' demekten, sömürüye karşı 'hayır' demekten vazgeçmiyoruz. Bizleri baskı altına alan düzeninizi kabul etmiyoruz. Sanıyorlar ki biz Hatay’a, Antep’e, Adıyaman’a İstanbul’dan ses olamayız. Biz 8 Mart için, kadın mücadelesi için, dayanışmamız için buradayız.”

Deprem bölgesindeki kadınların ve çocuklarının ihtiyaçlarının hatırlatıldığı konuşmaların ardından basın açıklamasını okuyan Bilge Seçkin Çetinkaya ve Esin İzel Uysal şunları söyledi: “Depremin ilk günlerinde hayati öneme sahip adımları atmayan devlet, biz kadınların deprem bölgesindeki kadınlarla kurduğu dayanışmayı engellemeye çalışıyor. Yaşamlarımız üzerinde kurulan bu kuşatmayı, tarikat ve cemaatleri, sömürü ve şiddet yuvası her alanı reddediyoruz. İktidarın savaş politikaları depremde bile durmazken militarizm, milliyetçilik ve cinsiyetçilik ile kurulu bir yaşamı bize dayatıyorlar. Bugün burada, yeniden kentlerimizi dayanışma ile inşa etmek için isyanımızla, öfkemizle bir aradayız."

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Ekmek ve Gül çağrısıyla kadınlar İstanbul Kartal'd...

Ekmek ve Gül olarak Kız Kardeşlik Köprüsü için yaptığımız çağrıyla bugün İstanbul Kartal Meydanı'nda...

Kocaeli’de kadınlar #KızKardeşlikKöprüsü için bulu...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nden kadınlar 8 Mart’a giderken Kız Kardeşlik Köprüsüyl...

MATA işçileri direnişlerini sürdürüyor: İnsanca mu...

Yıllık cirosu 650 milyon dolara çıkan Mata fabrikasının işçileri insanca yaşamak ve insanca koşullar...