Kadınlar hakları ve hayatları için 1 mayıs’a hazırlanıyor: 6284’e alanlarda sahip çıkacağız
Kadınlar yurdun dört bir yanında 1 Mayıs hazırlıklarını sürdürüyor. Derinleşen yoksulluğun yanı sıra kadınların en önemli gündemlerinden biri Cumhur İttifakının tartışmaya açtığı 6284 sayılı Yasa.

Ekonomik sıkıntılar günden güne ağırlaşırken, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa’nın hedefe konduğu günlerde kadınlar taleplerini 1 Mayıs’ta ortak ve güçlü mitinglerde haykırmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Çeşitli illerden kadın dayanışma dernekleriyle kadınların yaşadığı problemleri, taleplerini ve 1 Mayıs hazırlıklarını konuştuk.

HER SALDIRIYA KARŞI SOKAKLARDA OLAN KADINLAR, 1 MAYIS’TA DA OLACAK

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden Elif Yetigin 1 Mayıs’ın bu yıl kadınlar için yaşam mücadelesinin simgesine dönüştüğünü ifade ederek giriyor söze. Kadınların hayatın pek çok alanında hak gasplarıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Yetigin, “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığı günden beri kadınlar mücadele ediyorlar ama bir yandan da 6284 hedef gösteriliyor. Karma eğitimin kaldırılmasının önerildiği ittifak süreçleri kadınların hayatlarını yakından ilgilendiriyor. Kadınların yaşamsal haklarının hedef haline geldiği bir noktadayız” diyor.

Kadınların hakları ve hayatları için 1 Mayıs’ta alanlarda olması gerektiğini ifade eden Yetigin, geçtiğimiz yıl mayıs ayında dernek olarak başlattıkları ve tüm ülkeye yayılan “Okullarda 1 Öğün Ücretsiz ve Sağlıklı Yemek Kampanyası”na değinerek “Kadınların o ekonomik sıkışmışlıktan çıkış mücadelesini verdiğini görüyoruz. İyi bir geleceğe sahip olmak için mücadele etmekten başka bir şansı olmayan kadınlar zaten hep sokaktaydı. Bu nedenle 1 Mayıs’ta da kadınların alanda olması gerekiyor” çağrısında bulundu.

‘TEMEL İHTİYAÇLARA ERİŞEMİYORUZ’

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Elif Sancı da kadınların başta çalışma saatleri ve geçim sıkıntıları olmak üzere pek çok zorlukla karşı karşıya kaldığını ifade ediyor. Özellikle deprem bölgelerinden gelerek derneğe ulaşan kadınların temel ihtiyaç maddelerine bile ulaşmakta zorlandığını vurgulayan Sancı “Kadınlar bebek mamasına dahi erişemiyor, önlerini göremiyorlar. Hayatlarına dair bir belirsizlik hali var” diyor.

1 Mayıs yaklaşırken kadınların gündeminde geçim sıkıntısı ve hedefe konulan 6284 sayılı Yasa olduğunu söyleyen Sancı, “Kadınlar 6284’ü korumak için alanlarda olacak. Çünkü kadınlar 6284’ü kaybederlerse sokağa bile çıkamayacaklarını düşünüyor” ifadelerini kullanıyor.


‘ALANLARDA DAYANIŞMAMIZI ORTAYA KOYACAĞIZ’
ESENYALI Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan ise 1 Mayıs arifesinde kadınların karşı karşıya kaldığı durumu “Geçtiğimiz 1 Mayıs’tan bu 1 Mayıs’a kadar hem yaşanan hayat pahalılığı, işten atmalar, hakların giderek tırpanlanması, kadın işçilerin belli bir yaştan sonra yeni bir iş bulamaması hem de yaşanan direnişler, ek zam talepleri yaygınlaştı” diye anlatıyor. Seçime birkaç gün kala 1 Mayıs’ın kutlanacağına dikkat çeken Doğan, emekçi kadınların taleplerini seçim arifesinde daha gür sesle ortaya koyacağını ifade ederek “Son bir yılda kadın cinayetleri, şiddet, ekonomik sıkıntılar yüzünden dağılan aileler, çocukların bakım yükünü artık tek başlarına üstlenememeleri gibi sorunlar var. Kadınlar sandığa 13 gün kala güçlerini, birliklerini, mücadelelerini ve dayanışmalarını ortaya koyacaklar. Bu sorunlar etrafında 1 Mayıs’a daha güçlü ve daha acil talepler etrafında gidecekler” diyor.
İŞÇİLER 1 MAYIS’TA İŞ BAŞINA ÇAĞRILIYOR

Derneğe ulaşan kadınların bir sorununun da 1 Mayıs’ta patronlar tarafından işe çağrılmak olduğunu ifade eden Doğan, kazanılmış bir resmi bayramın mesaiye çevrilmesine izin vermeyeceklerinin altını çizerek “Birçok kadın fabrikalarında 1 Mayıs’ta çalışılacağını söylüyor. Resmi bayram ilan edilmiş 1 Mayıs’ta kimi yerlerde çift yevmiye verileceği söylenerek işçiler ikna edilmeye çalışılıyor. Sadece kadınları değil, bütün işçi kardeşlerimizi 1 Mayıs’ta alanlara davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

‘HER YERİ 1 MAYIS ALANINA ÇEVİRECEĞİZ’

1 Mayıs hazırlıklarına ilişkin de konuşan Doğan, “Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak farklı iş kollarından kadınlarla buluşmalar yapıyoruz, yan yana geliyoruz. Ramazan ayında iftar sofralarında kadınlarla buluştuk. Aileler üç kişilik misafiri bile ağırlayamaz duruma geldiğinden genelde buluşmalarımızı derneğimizde, parklarda yapıyoruz. 1 Mayıs’ta alanlara çıkmadan önce yerel bir kutlama da yapacağız. Bulunduğumuz her alanı 1 Mayıs alanına çevireceğiz” diyor.

‘1 MAYIS’A ÖRGÜTLENEREK GİDİYORUZ’
Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Başkanı Gülten Dokuyan da kadınların 1 Mayıs arifesinde yaşadığı sorunları “Ekonomik koşullar artık kadınları daha fazla sıkıştırır durumda. Geçen sene alabildikleri pek çok şeyi artık alamıyorlar. Örneğin yarım kilo et, yarım kilo kıyma, bir tavuk… Sadece çocuklarını besleyebilecekleri kadar alabiliyorlar. Birden fazla işte çalışıyorlar; evlerine, kendilerine ve çocuklarına zaman ayıramamanın sıkışmışlığı içerisindeler. Kadınlar bu sorunlarla 1 Mayıs’ı karşılıyor” diye anlatıyor. 1 Mayıs için tüm kadınlara çağrı yapan Dokuyan “Tüm bu sıkıntılar karşısında sendikalaşma, yan yana gelme, bir arada durma yani örgütlülüğe vurgu yaparak yol ve yöntem belirliyoruz” diyor.
1 Mayıs’a hazırlık toplantılarıyla yaşadıkları yerlerde emek mücadelesini ören kadınlar önce semtlerinde bir kutlama yapacak, ardından dernek olarak kitlesel mitinge katılacak.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kadın işçiler 1 Mayıs’a: ‘Az ye, çok çalış’ düzeni...

Çocuklarının beslenme çantasına ne koyacaklarını hesap ederek yaşadıklarını anlatan işçiler, bu düze...

İşçi kadınlara 1 Mayıs çağrısı: Bir araya gelelim,...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, 1 Mayıs öncesi Tuzla ve Pendik bölgesindeki iş...

Gülsuyu’nda kadınlar bir araya geldi: Daha güçlü 1...

Maltepe Gülsuyu’nda kadınlar 1 Mayıs'a giderken ofis çalışanı kadınların hem çalışma koşullarını hem...