Kadınlar Diyarbakır’dan seslendi: Herkesi savaşa karşı durmaya çağırıyoruz
Türkiye’nin başlattığı operasyona tepki gösteren kadınlar, Êzidîlere katliamının travmasının hâlâ devam ettiğini hatırlatarak, ‘Kadınlar barış istiyor’ dedi.

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı askeri operasyona karşı Rosa Kadın Derneği öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, “Kadınlar savaş istemiyor” dedi. Rosa Kadın Derneği’nde yapılan basın açıklamasına Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Şiddetle Mücadele Ağı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), HDP milletvekilleri Remziye Tosun ve Dersim Dağ’ın yanı sıra Diyarbakır ilçe belediye eşbaşkanları ve çok sayıda kadın katıldı.

‘SAVAŞIN TRAVMASINI KADINLAR VE ÇOCUKLAR YAŞIYOR’

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, tüm savaşlarda her zaman kadın ve çocukların mağdur olduğunu ve yaşanan savaş travmalarını atlatamadıklarını belirterek, 15 Mart 2011 tarihinde, Suriye’de başlayan savaşla birlikte insanların ülkelerini terk ettiklerini ve ülkelerini terk etmek zorunda kalan nüfusun büyük bir çoğunluğunu, kadınlar ve çocukların oluşturduğunu hatırlattı. Kaya, kadınların savaş zamanlarında baskı, zulüm, cinsel şiddet, cinsel istismar, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık gibi esas olarak kadın olmalarından kaynaklanan şiddete maruz kalmamak için, ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

‘3 BİN 500 KADIN VE ÇOCUĞUN AKIBETİ HÂLÂ BİLİNMİYOR’

Kaya, Şengal’de, IŞİD tarafından binlerce insanın katledildiği, kadınların kaçırılarak köle pazarlarında satıldığını, yüz binlerce insanın göçe zorlandığı Êzidî katliamı üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen hâlâ travmanın devam ettiğini ve 3 bin 500 kadın ve çocuğunun akıbetinin hâlâ bilinmediğini belirtti.

Kadınların her koşulda barış istediklerini ifade eden Kaya, “Çünkü savaş, kadına yönelik taciz ve tecavüzü yaygınlaştırıp, meşrulaştırıyor. Savaştan kaçan, göç yollarında sevdiklerini kaybeden, gittikleri yerlerde ayrımcılığa maruz kalan kadınlar, her türlü şiddetin hedefi haline getirildi. Savunmasız bırakıldılar. Bizler bu nedenle bir kere daha en güçlü şekilde savaştan değil, barıştan, ölümden değil yaşamdan yana olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Kadınların ve çocukların uğradığı şiddete, yaşadığı travmalara tanık olan sivil toplum örgütleri olmak üzere bütün kadın örgütlerini, bu savaşa karşı durmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

İlgili haberler
Barış Anneleri: Barış için buradayız

Barış anneleri, açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla Bakırköy Kadın Kapalı Cezae...

Mülteci kadınlar: Barış istiyoruz, başka bir şey d...

İkitelli’de ikamet eden Suriyeli göçmen kadınlara barışı ve savaşı konuştuk. Aslında biz barışı sord...

Kadınlar ‘Savaş değil barış; ölüm değil yaşam’ diy...

‘Barış Pınarı Harekatı’ olarak adlandırılan operasyona kadınlardan yükselen ses ‘Savaş değil, barış;...