Kadın kamu emekçileri: TİS’te kadınların talebini görmezden gelmeyin!
Kamu emekçisi kadınlar TİS taleplerini açıkladı. Kadınlar, doğum izninden eğitim müfredatında cinsiyet eşitliğinin esas alınmasına, kamu kreşlerinin yeniden açılmasına kadar taleplerini sıraladı.

3 milyon kamu emekçisini, 2 milyon emekliyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlayacak. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi kadınlar Eğitim Sen Ankara 1 No'lu Şube binasında yaptıkları basın açıklamasında taleplerini sıraladı.

TİS sürecine; kamu emekçilerinin haklarına, ücretlerine, iş güvencesine saldırıların arttığı, çalışma koşullarının ağırlaştığı bir dönemde gidildiğini ifade eden KESK Kadın Sekreteri Döne Gever Koyun, kamu emekçilerinin her seferinde katmerlenmiş bir yoksulluğa mahkûm edildiğini, haklarının eridiğini, kadın temsiliyetinin ısrarla reddedildiğini ve kadın taleplerinin görmezden gelindiğini söyledi.

EN AZ 32 HAFTA DOĞUM İZNİ

Döne Gever Koyun, kamu emekçisi kadınların taleplerini şu şekilde sıraladı:

“- Grevli, gerçek bir toplu sözleşme yasası yapılmalı, kadınların görüşmelerde temsiliyeti sağlanmalıdır. TİS görüşmelerinde kadın talepleri ayrı bir başlıkta ve gündemle ele alınmalı, mutabakat metninde de aynı şekilde tek başlık altında toplanmalıdır.

- Hamile kadına doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 24 hafta olmak üzere en az 32 hafta ücretli doğum izni verilmelidir. Doğum sonrası ücretli-ücretsiz izin ile süt izni kullananlar sosyal ve özlük hak kaybı yaşamamalıdır.

- ILO’nun 190 sayılı şiddet ve taciz sözleşmesi imzalanmalıdır. Kadınlara ve LGBTİ+’lara uygulanan ayrımcılık, fiziksel cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet ve taciz, sözlü sataşma, ısrarlı takip ve dijital taciz son bulmalı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir çalışma yaşamı ve ortamı sağlanmalıdır.

- Boşanan, boşanma aşamasında olan, fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet ve taciz, ısrarlı takibe uğrayan kadın emekçilerin tayin ve yer değişikliği talepleri herhangi bir belge ibrazı istenmeksizin kabul edilmelidir.

- 8 Mart’ta tüm kamu çalışanı kadınların ücretli izinli sayılması için yasal düzenleme yapılmalıdır.

- Kamu kreşleri yeniden açılmalıdır. Kadın erkek fark etmeksizin en az 50 çalışanın olduğu işyerlerinde, ücretsiz, nitelikli, anadilinde ve gerektiğinde 7/24 hizmet verecek, istihdam biçimine bakılmaksızın tüm çalışanların yararlanacağı kreşler açılmalıdır.

- İstanbul Sözleşmesi’nin feshi iptal edilmeli, sözleşmenin etkin bir biçimde uygulanması sağlanmalıdır.

- Kadınların çifte mesaisi göz önünde tutularak erken emeklilik ve yıpranma payı sosyal güvenlik sistemine dahil edilmelidir.

- Nüfusu 50 bini geçen belediyelerde şiddete ve istismara uğrayan kadın ve çocuklar için sığınma evleri açılmalı, sığınma evlerinin uluslararası standartlara uygun hizmet verecek hale getirilmesi sağlanmalıdır.

- Bu hizmetlerden trans kadınların da yararlanması sağlanmalıdır.

HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLMALI
- Kamuda toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ortadan kaldırmak ve kadınların yönetim düzeylerinde yer almalarını sağlamak için cinsiyet eşitliği sağlayan mekanizmalar uygulanmalıdır.
- Eğitim alanında müfredat toplumsal cinsiyet eşitliği esas alınarak düzenlenmeli, cinsiyet, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim ayrımcılığının ortadan kalkması için okul öncesinden itibaren tüm kademelerde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi zorunlu ders olarak okutulmalıdır.
- HPV aşısı (rahim ağzı kanser aşısı) ücretsiz olmalıdır ve özellikle risk grubundaki kadın emekçiler başta olmak üzere 26 yaşından büyük olsalar dahi tüm kadınlar açısından aşıya ulaşımın önündeki engeller kaldırılmalıdır.
- Talepleri halinde kadınlara regl dönemlerinde ayda 2 gün ücretli izin hakkı tanınmalıdır.”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Kamu emekçisi kadınlar: İstanbul Sözleşmesi’nin uy...

İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmaya açılmasının doğru olmadığına dikkat çeken KESK üyesi kamu emekç...

Kamu emekçisi kadınların en büyük sorunu mobbing

KESK’in yaptığı araştırmayla kamu emekçisi kadınların yaşadığı en büyük sorunun, mobbing ve yasal ha...

Sürgünler kadın kamu emekçilerini nasıl etkiliyor?

Okulların açılmasına kısa bir süre kala yüzlerce öğretmen sürgün edildi. Eğitim Sen, aile bütünlüğün...