Kadın futbolu sadece futbol değil
Konak Belediyespor Kadın Futbol Takımı bu yıl 5. kez şampiyon oldu. Kadın futbolcularla şampiyonluklarını ve kadın futbolunu konuştuk.

Bir tarafta devasa bütçelere sahip Türkiye Futbol Federasyonu, diğer tarafta, kadın futbol takımlarının da için de olduğu pek çok sorunla boğuşan amatör futbol kulüpleri... Spor dalları içinde ülkemizde ve dünyada en popüler olan futbolda, kadın futbol takımı ve ligi çok görünür olamıyor maalesef. Bunun en büyük nedeni de amatör kulüplerin gerektiği gibi desteklenmemesi.
Konak Belediyespor Kadın Futbol Takımı, 5. kez üst üste lig şampiyonu olarak bir ilke daha imza attı. “Amazonlar”, daha önce de Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde ilk 16’ya kalmıştı. Bu yıl da Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandılar.
Daha yakından tanımak istediğimiz Konak Belediyespor Kadın Futbol Takımı oyuncuları ile şampiyon olmalarını ve neler yaşadıklarını konuştuk.

ZORLUKLAR YAŞIYORUZ AMA MUTLUYUM
Önlibero olarak oynayan Zehra Borazancı aslen Kıbrıslı, çok küçük yaşlarda futbola başlamış. “Kadın olarak futbol oynamanın her açıdan zorluğu var. Kadınlar futbol oynayamaz görüşü hâkim. Biz bu görüşü kırdık” diyor.
Kaleci Handan Kurğa ise 5 yıldır Konak Belediyespor’da. 5. şampiyonluğunu tadıyor. Kurğa, Lüleburgaz’da oynamış daha önce ve Konak’a transfer olmuş. “Çok zorluklar yaşıyoruz. Güzel yönleri de var, mutluyum. Erkeklere gösterilen ilgi kadınlara da gösterilirse kadın futbolunun gelişeceğini düşünüyoruz” diyor. 
Stoper Selin Hasbal Dokuz Eylül’de beden eğitimi öğretmenliği okuyor. 13-14 yaşında futbolla tanışan Selin, “Hastalık gibi bir şey bırakamıyorsun” diyor. 12 yıldır futbolculuk yapan Selin, mahallede erkek arkadaşlarıyla oynayarak başlamış. Bu şekilde dikkat çeken Selin’e hocası, “Kadın futbol takımı kuracağız” demiş.


FUTBOLUN ERKEK OYUNU OLMADIĞINI KANITLADIK
Futbolun erkek oyunu olduğunu söylendiğini ifade eden Hasbal, “Ama öyle olmadığını biz kanıtladık. Bize çok güzel gözle bakmıyorlar ama insanların zamanla görüşlerinin değişeceğine inanıyorum. Daha çok ilgi gösterilmeli ve bütçe ayrılmalı. Bütün kız çocuklarının futbol oynamasını isterim. Sadece futbol da değil en azından spor yaparak kendilerine olan özgüvenlerini kazanıyorlar” dedi.
Cansu Yağ da 5 yıldır Konak’ta. “Biz kadınlar da erkekler gibi çok çalışıyoruz, idman yapıyor, kupa kazanıyoruz. Yurtdışında Türkiye'yi temsil ediyoruz ama maalesef ilgi ve alaka az” diyen Yağ, Federasyonun daha çok iş yapmasını istiyor. Medyanın daha fazla ilgi göstermesini ve büyük kulüplerin takım kurmasını talep ettiklerini söyleyen Yağ, “Futbol deyince kimse korkmasın. Futbol oynamak bir kadın için de çok güzel. Kız ve erkek çocuklarının spora yönlendirilmesi, şiddet, cinayet gibi şeylerin de engelleyeceğini düşünüyorum” diyor.

BİZİM JENERASYON KADIN FUTBOLUNU GELİŞTİRECEK
Hilal Başkol, Amasya doğumlu, ailesi halen orada oturuyor. 4 yıl Kocaeli Derince Belediyesporda oynayıp orada okula gitmiş. Konak Belediyespora geleli ise 4 yıl olmuş. Basketbol oynarken beden eğitimi öğretmeninin yönlendirmesi ile futbolcu olan Başkol, ailesinden de çok destek görmüş. “Bu yüzden çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Çünkü kadın futbolunda bunu yapan aile çok az. Biz aslında çok gerideyiz. Çok daha fazla yol kat etmemiz lazım. Bu jenerasyon kadın futboluna katkı sağlayacak. Biz güzel yerlere getireceğiz. Profesyonellik anlamında çok eksiğiz. Tesislerimiz, maddi-manevi imkânlarımız çok yetersiz. Antrenman sahalarımız kötü. Avrupa’daki ülkelere göre. Orada oynadım ve milli takımla da çıktığım için bunu net olarak görebiliyorum. Bu yüzden çok çalışmamız lazım.”

İlgili haberler
İsviçre’de bir göçmen: Madam boom boom

İskoçya’dan İsviçre’ye uzanan bir hikayenin başrolünde göçmen bir kadın: Madam boom boom. Parti üyel...

Tante Rosa kadın futbol takımıyla sahnede

Futbol erkek işidir diyenlere inat sahaları bırakmayan kadın futbolcular sahnelerin tozunu da attırd...

Türkiye’de mülteci kadınların durumu

Dünya Mülteciler Günü’nde kadın mültecilerin durumunu sosyolog Nilüfer Körükmez ve Suriyeli mülteci...