Kadın esnaflar dolar artışına tepkili: Kiramızı ödeyemiyoruz!
Doların durmak bilmeyen artışı, derinleşen kriz kadın esnafların durumunu daha da içler acısı hale getirdi. Kadın esnaflar kazanamaz, kirasını ödeyemez, dükkanı kapatma vaziyetine gelmiş durumda.

Küçük esnaf ne kadar vergiden muaf tutulsa da elektrik, su, doğal gaz, kiralardaki aşırı artış, doların artışı derken büyük sermayedarlar kârını 2-3 katlarken biz küçük esnaf zararını 2-3 katlar duruma geldik . Tekstil atölyesi olan Hicran "Pandemiyle birlikte gelen kısıtlamalar bizi zaten geriye götürdü. Kredilerle ayakta kalmıştık. Yaygın aşılamaya geçildi, normalleştik, işler iyi gibiydi fakat doların artışı bizleri tekrar dibe vurdu. Metresi 38 TL aldığım kumaş bugün 80 TL, bu fiyata kumaş alıp dikip kaça satacağım. Zaten pazarda satıyoruz. Bu malları bizler satarken fiyatı 50 kuruş artırırken dükkan sahibim kirayı 1000 TL artırıyor. Nereye gidiyoruz bilmiyorum ama hiç iyi yerlere gitmediğimiz doğrudur" diyor.

Uydu ve anten işi ile uğraşan Figen "Kazanamıyoruz, tamamen bitik durumdayız şu anda. 2 haftadır pazara gitmiyorum çünkü kazanamıyoruz. Yapacağımız başka bir işte yok. Her şeye zam üstüne zam, yarını düşünmekten sağlığımı kaybettim" diye aktarıyor.

İç çamaşırı mağazası işleten Derya da doların artışından, derinleşen krizden dertli. Öyle ki hemen elindeki ürünleri bitirip dükkanı kapatmak istiyor: "Bir ay önce aldığımız malları ertesi ay 2 katı pahalı alıyorduk fakat doların artışıyla alışımızdaki fark 10 katına çıkmış durumda. Biz bunu müşteriye yansıttığımızda müşteri fiyatı gördüğü an içeriye dahi girmiyor çünkü alıcının da alım gücü yok. Şu anda biz küçük esnaf doların artışı ile tamamen sıkışmış ve içinden çıkılmaz bir durumdayız. Kapatmayı düşünüyorum, elimdeki malları tüketmeyi bekliyorum fakat kiram çok fazla ödeyemiyorum ve arada kalmış durumdayım."

Fotoğraf: Pixabay

İlgili haberler
Uzundere pazarcı esnafı kadınlar: Üretiyoruz ama h...

Uzundere pazarcı esnafı kadınlar: Gelir seviyemiz düşük olduğu için insanca yaşayamıyoruz. Sadece ya...

Pandemide kadın esnaflar: Karşılıklı mağduriyetler...

Dosyamızın dördüncü ve son gününde kadın esnafların durumunu bu süreci en genelinden gören mali müşa...

Haftada iki kez etiket değiştiriyoruz, müşteriler...

Gelen zamlarla marketler kârlarına kâr katarken market çalışanları ağır çalışma koşullarına ve emek...