İzmit Belediyesi çalışanları ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ dedi
Genel-İş üyesi işçilerle Tüm Bel-Sen üyesi belediye çalışanları İzmit Belediyesi önünde ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diyerek açıklama yaptı.

DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi işçilerle, KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen üyeleri İzmit Belediyesi önünde İstanbul Sözleşmesi eylemi yaptı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, BES Kocaeli Şube Başkanı Yeliz Yılmaz Karstarlı ve CHP üyelerinin destek verdiği eylemde “Tüm Bel-Sen ve Genel-İş Sendikaları olarak erkek-devlet şiddetine karşı yaşam güvencemiz olan İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyor, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” denildi.

İzmit Belediyesi önünde gerçekleştirilen eylemde konuşan Tüm Bel-Sen Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Üyesi Güzide Saatçi okudu. “Meclis devre dışı bırakılarak, anayasa hiçe sayılarak oluşturulan kararname ile iktidarın Kadın düşmanlığı devam ediyor” diyen Saatçi, “Kadınlar toplumsal hayatın bütününde çok derin bir eşitsizlik ve adaletsizlik ile karşı karşıyadır. Pandemi ile birlikte bu eşitsizlik ve adaletsizlikler derinleşti. Hem kadınların ev içerisindeki yükü arttı, hem kadına yönelik şiddette ciddi şekilde bir artış oldu, hem de kadınlar çalışma hayatından daha fazla çekilmek zorunda kaldı” dedi.

Sözleşmeden çekilmenin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Saatçi, “Kovid 19 etkisiyle geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 43’lere ulaştı. Neredeyse her iki kadından birisi işsiz. Ve Türkiye’de kadının istihdama katılımı yüzde 26 düzeyine geriledi. Yani her dört kadından biri çalışabiliyor. Ve bu eşitsizlikler kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini giderek daha fazla artırıyor. Böylesi bir süreçte kadınlar açısından bu eşitsizlikleri, adaletsizlikleri giderecek politikalar hayata geçirmek gerekirken İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması ve daha sonra da yürürlükten kaldırılması asla kabul edilmez” diye konuştu.


‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Sözleşme’den çekilmeye değil, daha etkin bir şekilde uygulanmasına ihtiyaç olduğunu belirten Saatçi, “Bu ülkede kadınların İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına değil, şiddete karşı bu Sözleşme’nin etkin bir şekilde uygulanmasına ihtiyacı vardır. İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını değil aksine kadına yönelik her türlü şiddetin kaynağı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı daha etkin önlemler alınmasını, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı Yasa’nın uygulanmasını talep ediyoruz. Çalışma yaşamındaki şiddetin önlenmesi için ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin kabul edilmesini istiyoruz. Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere haklarımızı koruyan ve geliştiren her türlü yasaya, emeğimize, bedenimize, ülkemize ve geleceğimize sahip çıkmak için omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Mücadelelerinin devam edeceğinin altını çizen Saatçi, “TBMM’nin iradesi hiçe sayılarak, İstanbul Sözleşmesi’ni hukuksuz bir biçimde iptal eden Cumhurbaşkanlığı KHK’sı geri çekilene ve sözleşmenin yükümlülükleri yerine getirilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.Tüm Bel-Sen ve Genel-İş Sendikaları olarak erkek-devlet şiddetine karşı yaşam güvencemiz olan İstanbul Sözleşmesine sahip çıkıyor, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” dedi.

Fotoğraflar: Evrensel 

İlgili haberler
Bodrum’da kadınlar İstanbul Sözleşmesi için nöbet...

Bodrum’da kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı ‘Alanları terk etmiyoruz, nöbett...

Belediye işçisi kadınlar: İstanbul Sözleşmesi bizi...

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi işçi kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirte...

Şiddet failinden avukata telefon: İstanbul Sözleşm...

Sözleşme'den çekilmenin şiddet faillerini cesaretlendirdiğine dikkati çeken Av.Rabia Özgökçe: "Şimdi...