İÜ’de öğrenciler CİTÖB için mücadeleyi örüyor
İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Komisyonu öncülüğünde, 25'i aşkın kulübün desteğiyle öğrenciler CİTÖB'ün kurulması için mücadele ediyor

Geçtiğimiz ay, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Bülent Arı’nın Kocaeli Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak eğitim veren kadın akademisyene sözlü tacizde ve saldırıda bulunduğu iddiası gündem oldu. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde çalışma yürüten Kadın Çalışmaları Komisyonu olarak bizler de yayınladığımız bildiride İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nü hukuki işlemleri başlatması adına göreve davet etmiştik. Aynı bildiride öznelerin farklı olduğunu bildiğimiz ama eylemlerin asla değişmediği taciz durumlarının açığa çıkmasının önünün kesilmesi, yaşandıysa tacizcinin saldırı suçunda bulunanların cezalandırılmasının gerekliliğini düşündüğümüzden Cinsel Tacizi ve Saldırıyı Önleme Birimi'nin talebimizi yükseltmenin ihtiyacında hem fikir olduk.

İlk adım olarak ulaşabildiğimiz tüm kulüplere CİTÖB’ü anlattık ve birimin kurulması için okulumuzdaki kulüplere imzacı olmaları ve sürecin bir parçası olmaları için çağrı yaptık. Kısa bir süre içinde 30’a yakın kulüp ve topluluğa ulaştık ve CİTÖB’ün kurulması için ortak metin yayınladık. Bildiriyi yayınladıktan iki hafta sonra başta bildirinin imzacısı olan kulüpler olmak üzere imzacı olmayan kulüplerle de görüşüp bir toplantı aldık. Bu toplantının esas gündemi CİTÖB talebimiz doğrultusunda birlikte neler yapabileceğimiz ve süreci nasıl ilerleteceğimizi konuşmaktı. 25’e yakın kulüp ve topluluk temsilcisinin katıldığı toplantıda CİTÖB'e ilişkin soru işaretlerini gidermek adına tartışma yürüttük.

‘ÜÇ GÜNDE 500 İMZA TOPLADIK’

Birlikte hareket ettiğimiz kulüplerle sadece üç günde 500’ü aşkın CİTÖB’ün kurulmasına ilişkin dilekçeyi Rektörlüğe ulaştırarak kararımızda ısrarcı olduğumuzu ve bir arada olduğumuzu gösterdik.

Birim şu an kurulma sürecinde ama biliyoruz ki sadece kurulmuş olması yetmeyecek. Kampüs içerisinde veya kampüsle bağlantılı her alanda tacizi önleyen, vaka gerçekleşirse takip eden ve gereken cezayı veren, aynı zamanda sürekli olarak bilgilendirme yapan bir birimin olması bizim asıl talebimiz.

Süreci başlatan ve görünür kılan tek şey tabandan gelen seslerdi. Yani bizlerdik. İhtiyacımız olan en temel şey bir arada olmak ve sürecin devamına dair kurulacak komisyonun etkin işlemesi, üniversitenin tüm bileşenlerini kapsaması ve biz öğrencilerin temsilciliğinin olması... Bunu başarabileceğimize de inanıyoruz.

Fotoğraf: @iücitöbistiyor twitter hesabı