İstismara karşı toplumsal zihniyetin değiştirilmesi gerekir
Gündeme oturan ‘çocuk istismarı’ meselesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Sara Alagöz iktidarın önerilerinin çözümden uzak olduğunu söyledi.

Son dönemde kaybolan ve cenazeleri bulunan çocuklarla beraber çocuk istismarı yeniden gündeme oturdu. İstismarı önlemek için tartışılan çözüm önerilerine dair konuşan Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Sara Alagöz, “Kadınların güçlendirilmesi ve toplumsal zihniyetin değiştirilmesi gerek” dedi.

Çocuk istismar vakaları hakkında veri paylaşan Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Sara Alagöz, 2018 yılının ilk beş ayında sadece basına yansıyan haberlere göre 520 çocuğun cinsel istismara uğradığı bilgisini verdi. Çocuk istismarının en ağır hak ihlali olduğunu söyleyen Alagöz, çocuk istismarının magazinleştirilmesi ve ortaya çıkaran koşulların tartışılmamasının hak ihlallerinin artarak devamına zemin hazırlayacağını düşünüyor.

İDAM VE HADIM ÇÖZÜM DEĞİL
Alagöz’e göre gerçekçi çözümler talep ediliyor, ancak idam ya da hadım bir çözüm değil. İdam, hadım gibi önerileri hiçbir şekilde kabul etmediklerini belirten Alagöz şöyle devam etti: “Bununla ilgili acilen ceza indirimleri yerine var olan yasaların uygulanması gerekir. Bu yasalar uygulansa zaten belirli anlamda yeterlidir. Tabii ki daha caydırıcı olmalı. Hayatın her alanında bununla ilgi birimler kurulmalı, komisyonlar kurulmalı. Bunları zaten siyasi partiler, kadın toplum örgütleri öneriyor. Devlet biraz daha kulağını açabilmeli, önerileri dikkate almalı. Çocuk istismarı artık katlanılabilir bir şey değil. Bunu her basın açıklamamızda, her etkinliğimizde, her okula gönderilen broşürde kabul etmediğimizi dile getiriyoruz.”

BAKANINDAN DİYANETİNE CİNSİYETÇİ BİR DİL HAKİM
Konuyla ilgili iktidarın her getirdiği yasa tasarısının çözümün uzağında olduğunu dile getiren Alagöz,“İktidarın 16 yılına baktığımızda bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Bakanından Diyanetine kadar sürekli cinsiyetçi dil hakim. İktidar olarak tepkiniz kurumların adının lekelenmemesi olmamalı. Kaygınız çocuklar olmalı. Yaşananların üstünü örterek ya da cezasızlık ile bunun önünü açıyorsunuz. Siyaset yapanların dilinin ne noktaya varacağını düşünmesi gerekiyor bence, çünkü toplum onları izliyor ve ona göre şekilleniyor” dedi.
NE YAPMALI?
İstismar vakalarıyla mücadele için caydırıcı yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini, yalnız bunun tek başına yeterli olmadığını söyleyen Alagöz, “Devletin tüm kurumlarıyla iş birliği halinde oluşturulacak birimlerle bu vakaların toplumsal, psikolojik, sosyolojik nedenleri belirlenip, bu nedenlerin nasıl ortadan kaldırabileceğinin tartışılması ve çözüm odaklı adımlar atılması gerekiyor. Bunun en temel ayağının, eğitim kurumlarındaki cinsiyetçi, ötekileştiren, eril uygulamalardan vazgeçilerek hayat bulacağını düşünüyorum. Yasal düzenlemeler tek başına yetmez. Kadınların güçlendirilmesi ve toplumsal zihniyetin değiştirilmesi gerekir” dedi.
İlgili haberler
Alibeyköy’de ‘Çocuk İstismarına Karşı 6 Adım’

‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ kampanyası kapsamında biraraya gelen kadınlar, yapılacak düzenlem...

Çocuk istismarına karşı kadınlar ayakta!

Ülkenin dört bir yanında kadınlar sokağa çıkarak çocuk istismarına tepki gösteriyor... Kadınlar, yas...

Çocuklar kelebek ömrüne mahkum olmasınlar diye...

Soruyoruz size; bugün “bekasını koruyoruz” dedikleri devlet, bizim çocuklarımızın canını hiçe sayıyo...