İşten atılan evde bakım işçileri: İşimizi geri istiyoruz
İzmir Büyükşehir Belediyesi evde sağlık ve bakım hizmetinde taşerona bağlı olarak çalışan 30 işçi işten atıldı. İşçiler belediye binası önünde açıklama yaptı, işlerini geri istedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinde taşeron olarak çalışan ve işten atılan evde bakım işçileri basın açıklaması yaparak kadrolu istihdam talep etti.

İzmir Büyükşehir belediye binası önünde yapılan basın açıklamasında işçiler, “Evde bakım işçisi köle değildir”, “İşimizi geri istiyoruz”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları attı.

İşçiler adına açıklamayı okuyan Sevgi Esen, “Biz İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı çalışan evde sağlık ve bakım işçileriyiz. Bakım personeli, hemşire, temizlikçi, sosyolog şoför, vd. işlerde çalışan 30 işçiyiz. 21 Temmuz Perşembe günü bir WhatsApp mesajıyla 5 yıllık işimizden çıkartıldığımızı öğrendik” dedi.

‘EVDE SAĞLIK VE BAKIM İŞÇİLERİ 5 YILDIR TAŞERON ÇALIŞIYOR’

5 yıldır İZBB’ye bağlı taşeron firma Ozan Grup bünyesinde çalıştıklarını ve zor koşullarda sağlık ve bakım hizmeti ürettiklerini belirten Esen, “İş yükümüz pandemide ve krizde arttı, günde 8-10 adrese hizmet taşıdık. Bu hizmetleri İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı taşeron firmada sosyal haklardan yoksun olarak ürettik. Kadrolu belediye işçilerin haklarının çok gerisinde çalışma koşulları ve ücretlerle çalıştık. Kadro talebini her dile getirdiğimizde idareciler bize suçlayıcı biçimde ‘Kadroya geçerseniz siz bu kadar iyi çalışmazsınız, kaytarırsınız’ diyorlardı. Demek ki evde sağlık ve bakım işini taşeron firmaya vermek, işçileri güvencesiz ve ağır koşullarda hizmet üretmeye zorlamak anlamına geliyormuş” diye konuştu.

‘ARANIZDA ÇÜRÜK ELMALAR VAR, DİYEREK İŞTEN ÇIKARDILAR’

İşçileri “çürük elmalar” diyerek işten çıkardıklarını söyleyen Esen, “Mayıs ayında gerçekleşen ihale yenilenme sürecinde GSM Medya Sosyal Sağlık Hizmetleri adlı şirket yüklenici taşeron firma oldu. Sonrasında idareciler bize ‘aranızda çürük elmalar’ var diyerek mobbing uyguladı, suçlayıcı dil kullandı. Ve geçtiğimiz perşembeye günü, 60 kişilik evde sağlık ve bakım ekibinden biz 30 kişinin işine bir WhatsApp mesajı ile son verildi. Bu tutumu reddediyoruz” dedi.

‘KADROLU İSTİHDAM İSTİYORUZ’

“Esas işverenimiz olan İzmir Büyükşehir Belediyesi önünden hep birlikte ilan ediyoruz, bizi zan altında bırakan ve açlığa mahkum eden bu tutumu kabul etmeyeceğiz” diyen Esen son olarak talepleri sıraladı:

■ Taşeron çalışmaya, güvencesiz, sosyal haklardan mahrum çalışma koşullarına son verilsin.

■ Evde sağlık ve Bakım hizmetini üreten işçilerin kadrolu olarak istihdam edilsin.

■ Son süreçte çıkarılan 30 işçinin de eksiksiz işine geri iade edilmesin.

‘PANDEMİDE AĞIR KOŞULLARDA ÇALIŞTIK’

Açıklama öncesi konuşan bir işçi, çalışma koşullarının ağırlığından bahsetti. İki çocuğu olan işçi, “Geçinemiyoruz. Asgari ücret alırdık onu da düzensiz alırdık. 6 ay alamadığımız olmuştu. Taşeron diye bir şey yok diyorlar. Biz ona rağmen her koşulda çalıştık, pandemide hasta oldum. Kimsesi olmayanların kişisel bakımını yapıyorduk” diyerek mağdur edildiğini söyledi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İngiltere’de evde bakım işçilerinden Meclis üyesin...

İngiltere’de evde bakım işçilerinin ücretlerinin düşmesine ve çalışma şartlarının ağırlaşmasına nede...

Emekli olunca kadınların yükü bitmiyor: Geçim sıkı...

Kadınlar emekli olunca rahat bir nefes almıyor! Bu sefer de torunun bakımını üstleniyor, azıcık emek...

İşçi kadınların çocuk bakımına çare arayışı: Ya ge...

Kreş sorunu emekçi aileler için büyük dert! Devletin çözmediği sorunu aileler çocuklarını il dışında...