İzmir’de kadın şoför darp edildi: Biz de evimize ekmek götürüyoruz!
İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı otobüs işletmesi ESHOT şoförü Burçin Akça, bir yolcunun şiddetine ve hakaretine maruz kaldı. Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube açıklama yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı otobüs işletmesi ESHOT Buca bölgesinde görev yapan Genel- İş Sendikası 1 No’lu Şube üyesi kadın şoförün darp edilmesine ilişkin sendika basın açıklaması yaptı.

ESHOT şoförlerine yönelik yapılan saldırılarla ilgili şube binasında yapılan açıklamayı Meral Pekin okudu. Pekin, “ESHOT’ta çalışan üyelerimize yönelik şiddet durmuyor. İzmirlilere gece gündüz demeden hizmet veren, canlarımızı emanet ettiğimiz ESHOT şoförleri magandalar tarafından saldırıya uğruyor. En son üyemiz, arkadaşımız Burçin Akça Alsancak Talatpaşa Caddesi’nde direksiyon başında görevini yaparken darp edildi” dedi.

‘EN AĞIR CEZALARI ALMASINI İSTİYORUZ’

ESHOT şoförlerinin şiddetin hedefi haline geldiğini söyleyen Pekin, “ESOT şoförleri: ‘Sizin canınınız bize emanet, bizim canımız kime?’ diye haklı olarak soruyor. Şiddetten arındırılmış bir toplum için suçların cezasız kalmaması gerekiyor. Unutmamak gerekir ki; demokratik, eşit ve adaletli bir toplumda bireysel şiddet de azalır. Görevi başındayken, kamu hizmeti yürütenlere karşı bu şiddeti uygulayanlara en ağır cezanın uygulanmasını istiyoruz. Her an saldırı kaygısı altında değil, güvenli çalışma istiyoruz. Güvenlik güçlerinin gerekli önlemleri almasını bekliyor, İzmir halkını dayanışmaya çağırıyoruz. Şoförüme dokunma, diyoruz” diye konuştu.

‘HİÇBİR ARKADAŞIMIZ YALNIZ DEĞİLDİR’

Açıklamada konuşan, 2014 ile 2019 yılları arasında artan saldırıların tekrarlandığına dikkat çeken DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bugün üyelerimizle birlikte bu şiddetin durmayacağına bildiğimiz için bu açıklamayı yapıyoruz. Pozitif ayrımcılık olsun diye başlatılan uygulama sonunda kadın arkadaşlarımız bu sömürü düzeni içinde hizmet etmeye çalışırken yapılan saldırıları kınıyoruz. Bu saldırılar AKP’nin ayak oyunlarıysa, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT başlat olmak üzere şoförlerimize sahip çıkmazsa vereceğimiz cevabı İzmir kamuoyu bilmektedir. Hiçbir arkadaşımız bu kente hizmet ederken yalnız değildir. Birlikteyiz, yaşasın dayanışması, İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmediğimizi buradan ifade ediyorum” dedi.


‘SENİ ÖLDÜRECEĞİM ŞEKLİNDE TEHDİT EDİLDİM’
2 yıldır şoförlük yapan ve darba uğrayan Burçin Akça yaşadıklarını şöyle aktardı: “Mesaiye gittiğim sabah normal saatinde yerimde devam ederken Alsancak’ta ışıklarda durduk. Kapımı tıklatanlar oldu kapıyı açar mısın diye sordular ben de usulsüzlük yapmamak için açmadım kapıyı. Sonra beni darp eden kişi müdahil oldu olaya, açsana kapıyı dedi. Açmayacağımı söyledim, hakaret etmeye başladı. Bir sonraki durağa kadar tartıştık, yol boyu küfür etti. Camıma yumruk atmaya başladı. Polis çağıracağımı söyledim. Ben de çocuklarıma ekmek götürüyorum benim suçum yok dedim. Kabin kapılarımı açtı, hakaret etmeye, bağırmaya devam etti. Alkollüydü bu arada. Polisi iki kez aradım, beni darp edecek gelin dedim. 3 dakika içinde 2 kez aradınız geliyoruz cevabını verdiler. Seni öldüreceğim, yaşatmayacağım diye kişi bağırmaya devam etti. Sonra yumruk attı kafa kısmıma” dedi.
‘BİZLER DE İŞİMİZİ YAPIYORUZ’
Şikayetçi olduğunu söyleyen Akça “2 yıldır böyle bir şey yaşamamıştım. Daha önce de birçok erkek arkadaşımız gün içinde çok maruz kalıyor. Araçlarımız problemli olabiliyor, geç kalıyoruz. Bütün hakareti biz yiyoruz. Bir sorun oluyor açıklamamızı yapıyoruz ama hep aynı şeyler. Bizler de işimizi yapıyoruz, vatandaşı mağdur etmek için çalışan insanlar değiliz. Ama 1 dakika için dayak yiyen şoför arkadaşlarımız var” diye konuştu.
Darp eden G.Y.’nin 4 ayrı dosyasının olduğunu ve yakalandığını aktaran Akça, “Hem kendi adıma hem de kurumum adına davacı oldum” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül