Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte bırakın tatil yapmayı, köyüne bile gidemeyecek işçi kadınlar okulların kapanmasıyla birlikte çocuklarını nereye bırakacaklarına çözüm arar durumdalar. Tekstil işçisi olan Fatma’nın 2 çocuğu var. Çocuklarından büyük olanı ilkokul 1. sınıfa giderken öteki henüz okula gidecek yaşta değil. Kış boyu çocuklarını annesine bırakan Fatma, okulların kapanmasıyla birlikte annesinin yeni doğum yapan kardeşinin yanına gitmek zorunda kaldığını, çocuklara bakacak kimsesi olmadığını ve ne yapacağını bilmediğini söylüyor. Fabrikada gece vardiyası olmadığı için, gündüzleri çocuklara bakabileceği gece vardiyası olan bir iş arıyor. Ama bu zamanda iş bulmanın zorluklarını da bilen Fatma ya tamamen işten ayrılacak ya da çocuklarının üzerine kapıyı kilitleyip işe gidecek. Her iki durum da Fatma için çok kötü. Çocukların kendilerine bakacak yaşta olmadıklarını söyleyen Famta, işten çıkarsa da çocukların aç kalacağından yakınıyor.
YILLIK İZİN KULLANARAK ÇOCUKLARA BAKMA
3 yıldır bir metal fabrikasında aralıksız çalışan Hacer, bir çocuk annesi. Eşiyle beraber vardiyalı çalıştıkları için okul dönemi boyunca vardiya dönüşlerinde çocuğa bakabilmişler. Ama Hacer’in çalıştığı iş yerinin 3 vardiyadan 2 vardiya sistemine geçmesi tüm dengeleri bozmuş. Bir hafta çalışma saatlerinin çakışmasından kaynaklı çocuklarını ne yapacaklarını bilemez duruma geldiklerini, mesai kalmadan da geçinmelerinin çok zor olduğunu söylüyor Hacer. “Önümüzdeki 1 aylık sürede yıllık izinlerimizi kullanarak çocuğu idare edeceğiz fakat sonraki ay için herhangi bir çözüm yolumuz yok” şeklinde ifade ediyor içinde bulunduğu çaresizliği.
EBEVEYNLER İSTANBUL’DA FABRİKADA, ÇOCUKLAR ZONGULDAK’A BABAANNE YANINA
Derya ise; iplik fabrikasında çalışan 2 çocuk annesi bir işçi. Çocuklarının her ikisi de ilkokulda olan Derya “Daha okullar başlamadan çocuklarının kaydını Zonguldak’a aldırıp kaynanamın yanına göndermek zorunda kaldım. Pendik’teki tüm okullar yarım gün ve geriye kalan yarım gün çocuklarımıza bakacak kimse yoktu. Biz de eşimle böyle bir karar aldık. Senelik izinlerimizi kullanıp yazın yanlarına gideriz diye düşündük fakat kiramız 1200 liradan 2200 liraya yükseltilince üzerine yol ücretlerine yapılan zamlar da eklenince çocuklarımızı görmeye gidemeyeceğiz. Kaynanama yalvarıyorum çocukları getirsin diye, tek kişinin yol masrafı daha az olur köy yerinde geçimi de daha kolay olur diye düşünüyoruz ama o da bizden gelmek için yol parası istiyor. Bu ay biraz fazla mesai yapıp, para göndermeye çalışacağım ki bayramda gelebilsinler.
İlgili haberler
Emekli olunca kadınların yükü bitmiyor: Geçim sıkı...
Kadınlar emekli olunca rahat bir nefes almıyor! Bu sefer de torunun bakımını üstleniyor, azıcık emek...
Dönüşümlü çocuk bakımı!
Dönüşümlü çalışmanın uygulandığı İŞKUR’da çalışan kadınlar, çocuklarını bırakacakları bir yer olmadı...
Dr. Deniz Arzuk: ‘İyi ebeveynlik’ bireysel değil t...
Karantina günleriyle birlikte daha da artan bakım yükü ‘iyi ebeveynlik’ tartışmalarını da beraberind...
TÜRKİYE’DE KREŞLER VE ANAOKULLARI-1: Çocukların ba...
Kreş bir haktır, devlet açmalı ve yine devlet denetlemelidir. Ancak Türkiye’de kreşin karşılığı çalı...
TÜRKİYE’DE KREŞLER VE ANAOKULLARI-2: ‘Çocuğunuzu k...
Çocukların 3 yaşından önce kreşe gönderilmemesi, ev içinde belli bir psikolojik ve fiziksel olgunluğ...
TÜRKİYE’DE KREŞLER VE ANAOKULLARI-3: Kreş çocuklar...
Çocukların iyi olma haline dair tüm göstergelerin hanenin gelir seviyesiyle doğrudan ilişkili olduğu...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.