İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını protesto eden kadınların davasında karar | ‘Gerçek adalet sağlanana dek mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz’
İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü binasına “Artık yeter, kadınlar yaşam güvencesi istiyor” pankartı asan yedi kadının yargılandığı davada karar verildi.

İstanbul Fatih’te 7 Temmuz 2020’de İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü binasından, “Artık yeter, kadınlar yaşam güvencesi istiyor” yazılı pankart asan Kırkyama ve Feminamfi’li yedi kadın ve LGBTİ’nin yargılandığı dava İstanbul Adliyesi 23’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Haklarında dava açılan yedi kişi “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek”, “görevi yaptırmamak için direnmek”, “kamu kurumunun faaliyetlerini engellemek” ve “kamu malına zarar vermek” iddialarıyla  yargılandı.

Yargılanan tüm kişiler “görevi yaptırmamak için direnmek” suçu dışındaki tüm iddialardan beraat etti. Yargılananlardan İlayda Tuana Öztunçel ve Türkan Sıla Akkuş, “görevi yaptırmamak için direnmek” suçundan 8 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı ve haklarında “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı verildi. Diğer yargılananlar, Gazeteci Şehriban Alkış, Ayşegül Korkutan, Elif Baysal, Sıla Öztürk ve Tülay Korkutan hakkında ise aynı suçtan dolayı 5 bin TL adli para cezasına hükmedildi ve ceza ertelenmedi.

Ekmek ve Gül’e konuşan Türkan Sıla Akkuş, “Kadın ve LGBTİA+'lara yönelik şiddetin arttığı, kadınların isimlerinin yaşamla değil de ölümle anıldığı ve bu durum karşısında etkin politika yürütülmeyerek İstanbul Sözleşmesi gibi kazanılmış haklarımıza saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde en barışçıl söylem olan yaşam güvencesi talebiyle sesimizi çıkartmaya çalışırken fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz bırakılarak yargılanışımızın 3. yılında bugün bize şiddetin bin bir türlüsünü uygulayan polise mukavemet ettiğimiz gerekçesiyle 8 ay 10 gün ceza aldık. Sokaklardan adliye saraylarına kadar erkek adaletin hakim olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Faillere indirim yapan, şiddet karşısında koruyucu tedbirleri uygulamaktan imtina eden yargı; yaşam hakkını savunan kadınlara ceza verirken bir kere dahi düşünmedi. Bugün bu karar karşısında başvurabileceğimiz tüm yasal yollara başvuracak yarın ise hukuk eliyle emeğimiz, bedenimiz, hayatımız, haklarımız elimizden alınırken bulunduğumuz her alandan sesimizi yükseltmeye elbette ki devam edeceğiz. Erkek adalet değil gerçek adalet sağlanana dek mücadelemizden de birbirimizden de vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Fotoğraf: @FeminAmfi/X sosyal medya hesabı

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

Şiddet failinden avukata telefon: İstanbul Sözleşm...

Sözleşme'den çekilmenin şiddet faillerini cesaretlendirdiğine dikkati çeken Av.Rabia Özgökçe: "Şimdi...

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi: Taciz ve ci...

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi taciz ifşalarına ilişkin açıklama yaptı. Kadın hakları Merkezi...