İstanbul Sözleşmesi eylemindeki polis şiddetine tepki: Sesimizi kısamazsınız!
Kadıköy'de gerçekleştirilen İstanbul Sözleşmesi eyleminde yaşanan polis şiddetini protesto eden İstanbul Sözleşmesini Uygula İstanbul Kampanya Grubu 'Mücadelemiz, isyanımız her yerde sürecek' dedi.

27 Mart günü İstanbul Kadıköy'de "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" demek için sokağa çıkan kadınlar, çağrı yaptıkları Beşiktaş İskelesi alanına girmek isterken polis şiddetiyle karşılaşmış, polisin sert müdahalesi sonucu yaralanan ve bayılan kadınlar olmuştu. Ayrıca polisler alana LGBTİ bayraklarını ve ses sistemini almayacaklarını söylemiş, kadınlar bu duruma karşı çıkmıştı. Yaşanan polis şiddetini protesto eden eylemin çağrıcısı İstanbul Sözleşmesini Uygula İstanbul Kampanya Grubu, yaptığı yazılı açıklamayla yaşananları anlattı, bir kez daha İstanbul Sözleşmesi mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmeye çalışılmasına karşı 27 Mart Cumartesi günü binlerce kadın yine Kadıköy’deydik. Polis önce keyfi bir uygulamayla eylem alanına getirilen LGBTİ+ dövizlerini ve gökkuşağı bayraklarını içeri almayacağını söyledi. Ardından ise yine keyfi olarak ses sisteminin eylem alanına girişine izin vermemesi üzerine, ses sistemi gelmeden eylemin başlamayacağını söyleyerek arama noktasındaki polis barikatının önünde beklemeye başladık. Barikatta beklerken polis müdahalesi başladı. Polisin fiziksel ve sözlü saldırılarına ve tehdidine maruz kaldık. Pek çok arkadaşımız darp raporu aldı. Tüm bu saldırılara ve engellemelere rağmen bütün dövizlerimizi, sloganlarımızı, bayraklarımızı ve ses sistemimizi alana sokmayı başardık.

Kadınların sesini kısmak, İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmek için harcanan bu çabalar, sözleşmeyi uygulamak için harcansaydı katledilen binlerce kadın bugün hala aramızda olabilirdi. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamakla yükümlü olduğu halde uygulamayanlar, şiddeti önlemeyenler, cezasız bırakanlar, eşitliği sağlamayanlar bu cinayetlerin suç ortağıdır. Kadınların önüne konan tüm engellere rağmen yaşama hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden de tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz. Biz buradayız. Her yerdeyiz. İsyandayız. Kararın iptali, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması, kadınlar ve LGBTİ+ların hiçbir ayrımcılığa maruz kalmaması için mücadelemizi, isyanımızı her yerde sürdürmeye devam edeceğiz."

Fotoğraf: Eylem Nazlıer

İlgili haberler
27 Mart 2021 | Kadınlar sokakta: Biz bitti demeden...

Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar haklarından ve hayatlarından vazgeçmeyeceklerini haykırmak içi...

Şişli’de ‘İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz’...

İstanbul Sözleşmesi Bizim Şişli Kampanya Grubu 30 Mart Salı günü saat 19:00’da Şişli Cevahir önünde...

26 Mart 2021| İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyor...

Türkiye’nin pek çok yerinde kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı seslerini yüksel...